“Les Talens Lyriques” en Christophe Rousset presenteren hun verfijnde “Couperin & Moi” dubbel cd en “Concerts Royaux”, op het label Aparté.

Voor de 350ste verjaardag van François Couperin maakte Christophe Rousset een intiem portret van de componist door de meest betoverende stukken van deze mysterieuze musicus en componist te verzamelen. Met zijn Talens lyriques, onthulde hij hun talrijke instrumentale en vocale schoonheid.

Op het hoogtepunt van zijn carrière werd François Couperin (1668-1733) (foto) beschouwd als een klavecimbel- en orgelcomponist en leraar, die zijn gelijke niet had. Ook internationaal was hij bekend. Bach nam zelfs zijn “Les Bergeries” (6è ordre, tweede boek) op in zijn “Notenbüchlein für Anna-Magdalena Bach”. Zijn klavecimbel boeken met in totaal ruim 240 stukken, verschenen vanaf 1713. Couperin rangschikte zijn stukken volgens toonaard en noemde zijn ordening, “Ordres”. Het “Premier Livre de Clavecin” uit 1713 werd gecomponeerd in de lijn van de toen gangbare klavecimbelstijl in Frankrijk. Vanaf het tweede boek waren de composities veel typischer en duidelijker ‘Couperin’, sterk individuele karakterstukken met een zeer sterke melodie. Het derde klavecimbelboek verscheen in 1722, met daar in opgenomen de vier “Concerts royaux”. “Les goûts réünis ou Nouveaux concerts” kwamen in 1724 uit, doorgenummerd van vijf tot veertien, als het vervolg op de “Concerts royaux”.

Met zijn compilatie presenteerde Christophe Rousset een persoonlijk portret van Couperin. De charmes van de muziek in deze bloemlezing laat de luisteraar dit universum ontdekken, beleven of herbeleven. Met Couperin kan men spreken over poëzie, maar ook over humor en delicatesse, en de verfijnde, Franse esthetiek die tussen 1720 en 1730, een hoogtepunt bereikte in het sonoor evenwicht, de vrijheid, de kunst van het ornament, kleur en gevoel. Terecht is Couperin vergeleken met Watteau of Marivaux.

Het jaar van het jubileum (1668-2018) eindigde in schoonheid, dankzij de uitgave en heruitgave van veel composities en opnames. Solo of begeleid door de schitterende musici van zijn “Talens Lyriques”, spreekt en sprak Christophe Rousset met zijn magnifieke cd opnamen, zowel gepassioneerde als ervaren verzamelaars en muziekliefhebbers aan, of melomanen, op zoek naar een zeer deskundige en verantwoorde inleiding tot de heerlijke muziek van François Couperin. 

De “Concerts Royaux” zijn vier suites, gecomponeerd tussen 1714 en 1715, voor het hof van Lodewijk XIV. Vandaar de kwalificatie “koninklijk”. Gecomponeerd terwijl kamermuziekconcerten in de mode waren, waren ze meer bedoeld om naar te luisteren dan om op te dansen. Ze werden gepubliceerd in 1722 zonder aanwijzing van instrumentatie. Daarom kan hetzelfde stuk worden gespeeld door een solo klavecimbel of door een ensemble met een basinstrument, een viool, een gamba, en een hobo of een fluit. Deze vrijheid van instrumentatie was trouwens ook te vinden in bepaalde werken van Marin Marais en Gaspard Le Roux.

Deze verzameling werd in 1724 aangevuld met een reeks “Nouveaux Concerten” met de ondertitel “les Goûts réunis”, of de “herenigde smaken” van Franse en Italiaanse stijlen. In het Quatrième Concert treffen we bv. een Courante française aan, gevolgd door een Courante à l’Italienne. Elk concert bestaat uit een inleiding en een opeenvolging van dansen in de traditionele volgorde, allemande, sarabande of courante, gevolgd door Airs in het Second Concert, of andere dansen, bv. Forlane of Rigaudon, in het Quatrième Concert. De uitvoerders zijn Stéphanie-Marie Degand viool, Georges Barthel fluit, Patrick Beaugiraud, hobo, Atsushi Sakaï, viola de gambe en Christophe Rousset, clavecimbel en directie. Warm aanbevolen.

De Franse klavecinist en dirigent, Christophe Rousset (°1961) uit Aix-en-Provence, studeerde klavecimbel in Parijs bij Huguette Dreyfus, en vervolgens in Den Haag bij Bob van Asperen. In 1983 behaalde hij de prestigieuze Eerste prijs in het internationaal klavecimbelconcours in het kader van het Festival Oude Muziek in Brugge. Hij begon toen zijn loopbaan als professioneel vertolker en dirigent. Hij begon eerst bij het ensemble “Les Arts Florissants” en bij “Il Seminario Musicale”, om in 1991 zijn eigen ensemble te stichten, “Les Talens Lyriques”, naar “Les Fêtes d’Hébé ou Les Talens lyriques”, een opéra-ballet van Jean-Philippe Rameau uit 1739.

Met dit heel prestigieus ensemble startte Rousset een ontdekkingstocht naar opera’s, cantates, oratoria, sonates, symfonieën en concerti uit de 17de- en 18de eeuw. Tijdens zijn zoektocht ontdekte hij onuitgegeven partituren (“Antigona” van Traetta, “La capricciosa corretta” van Martín y Soler, “Armida abbandonata” van Jommelli). Rousset is ondertussen als dirigent en solist, een vaste waarde op talrijke, belangrijke festivals en in de grote concertzalen, het Théâtre des Champs-Élysées, Théâtre du Châtelet, Théâtre du Capitole, De Nederlandse Opera, Opéra de Lausanne, Barbican Centre, e.v.a.. Naast zijn activiteiten als dirigent van “Les Talens Lyriques”, concerteert hij tijdens internationale tournees als klavecinist op authentieke instrumenten.

Op de eerste cd van “Couperin et moi”, staan bepaalde heruitgaven van harmonia mundi, Decca en Warners, en op de tweede cd staan enkele nooit eerder uitgegeven opnamen. Grote meerwaarde is dat u de klank van heel bijzondere klavecimbels kan ervaren, twee verschillende Johannes Ruckers uit 1624 en 1632, een Couchet-Taskin uit 1671, een Albert Dellin uit 1768, en een anoniem instrument uit de 17de eeuw.

De “Allemande à deux clavecins” uit het “Deuxième Livre de pièces de clavecin” – Neuvième Ordre” (uit 1716) (cd 1 – Track 10), speelt Rousset samen met William Christie (foto). De bariton Stéphane Degout zingt op de 2de cd het Récitatif: “Tandis qu’il parle ainsi” & Air: “Chantons sans fin”, en de dessus, Sandrine Piau, zingt “Operuit montes umbra ejus” en “Extendit palmitos suos” uit de “Sept Versets d’un motet composé de l’ordre du roi” (1705). Daarnaast spelen Les Talens lyriques naar gelang, in wisselende bezettingen. Prachtig!

Les Talens Lyriques Christophe Rousset Couperin & Moi 2 cd APARTE AP193

Les Talens Lyriques Christophe Rousset François Couperin Concerts Royaux cd APARTE AP196