Het Dragon String Quartet speelt Borodin, Weinberg en Shostakovich, op een nieuwe Channel Classics cd.

Het Dragon String Quartet, opgericht in 2012, is een ensemble van vier jonge, Chinese musici, eerste violist Ning Feng, tweede violist Wang Xiaomao, violist Zheng Wenxiao en cellist Qin Liwei. Ning Feng en Qin Liwei, beide internationaal gevestigde Chinese solisten, kwamen met het idee om na een reeks concerten die hen samen brachten, een Strijkkwartet ensemble te vormen.

Wang Xiaomao is concertmeester van het China National Ballet Orchestra en Zheng Wenxiao is eerste altist (altviolist) van het befaamd Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Het Dragon String Quartet treedt regelmatig op in de hele wereld, introduceert de meesterwerken voor strijkkwartet, speelt herontdekte maar zelden uitgevoerde stukken, en promoot hedendaagse werken, vooral van Chinese componisten. Ning Feng speelt op een 1721 Stradivarius-viool, bekend als de ‘MacMillan’ met snaren van Thomastik-Infeld uit Wenen en Li-Wei speelt op een cello van Joseph Guadagnini uit 1780. Een heuse meerwaarde.

Op hun cd staan strijkkwartetten van Alexander Borodin, Dmitri Shostakovich en Mieczyslaw Weinberg. Alexander Borodin componeerde in 1885 met zijn 2de strijkkwartet, één van populairste stukken van het romantisch kwartetrepertoire, een soort liefdesbrief, herinnerend aan hun eerste ontmoeting in Heidelberg, gewijd aan zijn vrouw Ekaterina Protopova. In 1875, het jaar van zijn “In de Steppen van Centraal Aziä”, componeerde Borodin zijn eerste strijkkwartet, tot ongenoegen van Moesorgski en Stasov. De Russische kunstcriticus, recensent, muziekhistoricus en journalist, Vladimir Vasiljevitsj Stasov (1824-1906), bedacht in 1867 de naam “Mogoetsjaja koetsjka” (“Het Machtige Hoopje”).

Dat Borodin dat deed, deel uitmakend van “De Vijf”, die vijandig stonden tegenover kamermuziek, demonstreerde weliswaar zijn onafhankelijkheid. Vanaf het eerste kwartet toonde hij beheersing van de vorm. Zijn Tweede Kwartet, waarin zijn sterke lyriek vertegenwoordigd is in de populaire “Nocturne”, volgde in 1881. Het Eerste Kwartet is rijker aan stemmingswisselingen maar het Tweede Kwartet heeft een meer uniforme sfeer en expressie. Wist u trouwens dat Borodins muziek wereldberoemd werd door de verfilming in 1955 van de gelijknamige musical “Kismet”? Voor deze film maakten Robert Wright en George Forrest, nl. bewerkingen van thema’s uit wel elf composities van Borodin, o.a. de Nocturne uit het hier opgenomen 2de Strijkkwartet, en “Stranger in Paradise” uit de “Polovtsiaanse Dansen” uit zijn opera “Prince Igor”.

Dmitri Shostakovich componeerde in 1960 een achtste Strijkkwartet, een autobiografie in muziek. Na vijfentwintig jaar ‘innerlijke emigratie’ stond hij met deze muziek, zichzelf opnieuw toe, om persoonlijk te zijn. De derde componist op deze opname, Moisei Vainberg, of in het Russisch, Mieczyslaw Weinberg, werd lang beschouwd als een goed bewaard geheim van de Sovjet-Unie voor de westerse wereld.

Beluister meteen de elegisch lyrisch gespeelde Nocturne uit het Kwartet van Borodin, en het pittig Scherzo uit het Kwartet nr. 5 uit 1945, van Weinberg. Er wacht u innerlijke bezieling en indrukwekkend samenspel, het Borodin Quartet en het Emerson Quartet, waardig. Warm aanbevolen.

String Quartets Borodin Weinberg Shostakovich Dragon Quartet cd Channel Classics 40919

https://www.stretto.be/2019/07/14/mieczyslaw-weinberg-symphonies-nos-2-21-o-l-v-mirga-grazinyte-tyla-door-het-city-of-birmingham-symphony-orchestra-en-kremerata-baltica-gidon-kremer-op-deutsche-grammophon-een-indrukwekkend-debu/