“Bach Concertos for Pianos” door Anna Vinnitskaya, Evgeni Koroliov, Ljupka Hadzi-Georgieva en de Kammerakademie Potsdam, op het label Alpha. Muzikaal Hamburg. Grandioos!

Russische pianisten, die al een tijdje de wens hadden om de Bach-concerti voor twee en drie klavieren op te nemen, besloten om een Duits ensemble uit te nodigen dat zeer deskundig is in de interpretatie van Bach, het Kamerorkest van Potsdam. De opname vond plaats in de Jesus-Christus-Kirche in Berlijn.

Anna Vinnitskaja (°1983) is een Russische pianiste die als 13-jarige in 1997, in Moskou, de internationale Junoshenkie-wedstrijd voor de jeugd won, en in 2007, de eerste prijs behaalde op de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. In de afgelopen vijf jaar heeft ze drie schitterende Alpha-opnames gemaakt, gewijd aan Sjostakovitsj, Brahms en Rachmaninov. Evgeni Koroliov (°1949), ex-leerling van o.a. Lev Oborin, is als meesterpianist, een gerenommeerde Bach-specialist, wiens opnames van Bach een veelgeprezen referentiepunt zijn.

Het pianoduo met zijn vrouw, Ljupka Hadzi-Georgieva (“Duo Koroliov”), heeft de afgelopen jaren zijn sporen verdiend op alle grote internationale concertlocaties. Koroliov was de zeer gereputeerde leraar van Anna Vinnitskaya aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. “Hoewel ik niet meer bij hem studeer, ontmoet ik hem nog steeds en praat ik een paar keer per week met hem’, vertelt ze. ‘Dat helpt me verder in mijn ontwikkeling, niet alleen als pianist maar ook als mens. Nu ik zelf professor ben aan dezelfde universiteit, probeer ik om zijn ervaring door te geven aan anderen.”

De “Kammerakademie Potsdam” werd opgericht in 2001. Als huisorkest van het Potsdamer-concertgebouw Nikolaisaal wordt zij gesteund door de deelstaat Brandenburg en de hoofdstad Potsdam. Opgericht door de fusie van het Ensemble Oriol Berlin met het Persius Ensemble uit Potsdam, kon de Kammerakademie Potsdam voortbouwen op de ervaring van het Ensemble Oriol Berlin, opgericht in 1987 als een strijkorkest zonder dirigent met een uitgebreid repertoire van barok tot modernisme. Met de blazers van het Persius Ensemble werden hun klank en het repertoire uitgebreid.

Ondertussen varieert de stilistische diversiteit van het orkest van barokopera op historische instrumenten over de klassieke symfonie, tot de première van hedendaagse werken. De artistieke leiding was aanvankelijk in handen van Peter Rundel. Onder leiding van Sergio Azzolini begon het orkest zich in 2002 duidelijk te profileren op het gebied van de 18de-eeuwse muziek. Andrea Marcon zette die tendens vanaf 2007 verder. Michael Sanderling ontwikkelde daarnaast de symfonische kwaliteiten van het orkest met een focus op Beethoven en Sjostakovitsj en sinds het seizoen 2010/2011 is de Italiaanse violist Antonello Manacorda (°1970) (leerling van Herman Krebbers), de gewezen concertmeester van het Gustav Mahler Jugendorchester en eerder als dirigent verbonden aan Het Gelders Orkest, chef-dirigent van de Kammerakademie Potsdam. Met deze uitgave schonken de drie pianisten en het kamerorkest ons aangaande superieure uitvoering, een onvergetelijke muzikale ervaring. Niet te missen!

BACH CONCERTOS FOR PIANOS Ljupka Hadzi-Georgieva Evgeni Koroliov Anna Vinnitskaya Kammerakademie Potsdam 2 cd Alpha ALPHA446