“Speeddaten met Plato, Filosofie voor als je het even niet meer ziet zitten” van Marie Robert, een uitgave van Balans. Niet te missen!

“Stel je eens voor”, vraagt Marie Robert zich af, “wat er zou gebeuren als Plato, Spinoza of Nietzsche in jouw schoenen stond. Wat zouden zij doen tijdens zo’n dagelijks crisismoment? Hoe zou Kant reageren als zijn geliefde het uitmaakt? En Aristoteles? Zou die nog een biertje hebben genomen? Is het gras werkelijk groener bij Epicurus? Wat zou die eigenlijk gedaan hebben met een stortvloed aan apocalyptisch breaking news?”

Uren zonder succes in een overvolle Ikea, een minder geslaagd bezoekje aan je schoonouders, gedumpt worden in een café, een puber in huis of iets te veel het feestvarken uithangen… Het leven zit vol situaties waardoor je uit balans kunt raken. Wat kun je op zo’n moment doen om een zenuwinzinking, woede-uitbarsting of een huilbui te voorkomen? Dit aanstekelijk boek helpt om met humor te reageren op alle verrassingen die het leven te bieden heeft. Marie Robert haalde de grote filosofen uit de kast en maakt ze op een onderhoudende en toegankelijke manier tot onze medestanders.

U leest achtereenvolgens “Spinoza bij Ikea Of het verlangen en de teleurstelling”, “Aristoteles en een kater of geloven in de ervaring”, “Just do Nietzsche of de zelfoverwinning”, “Geen breaking news in de tuin van Epicurus of de ethiek bij vol bewustzijn”, “Speeddaten met Plato of de duizelingen van de liefde”, “Pascal – uiteindelijk gaat iedereen dood of leren om de tijd te botoxen”, “Beter een Levinas dan een valium of pubercrisis versus de crisis van de Ander”, “De brokjes van Heidegger of hoe overleef je de dood van je hond”, “Kant wanneer je gedumpt wordt of het verstand keert zich af van de hartstocht”, “Bergson begint zijn start-up of werk als zelfvervulling”, “Wittgenstein, mijn schoonouders en ik of cultuur en verschillen”, en “Mill, bedankt voor het cadeau of op de eieren van de waarheid lopen”.

Twaalf crisissituaties en twaalf filosofen die ons weten te kalmeren en ons helpen de dingen te relativeren. In dit boek gaat het over die situaties die aan onze controle ontsnappen, de minuten van chaos waarin alles lijkt te wankelen, de gebeurtenissen die ons overvallen met woede, tranen, schuldgevoelens, onbegrip en schaamte – kortom momenten waarop we niet meer weten wat te doen. Het zijn verhalen die we allemaal kennen. En hoe er beter op te reageren dan met de geruststellende woorden van filosofen die eeuwenlang stand hebben gehouden?

“Het leek me van essentieel belang”, schrijft Robert, “om de filosofie uit de bibliotheken te bevrijden en haar een plaats te geven tijdens onze avondjes uit, in onze ontmoetingen met anderen, in ons werk en vooral in ons dagelijks leven. Zo wordt het vak misschien opnieuw wat het al duizenden jaren weet dat het is: geen zelfingenomen ingewikkelde en abstracte theorie, maar een wijsheid die iedereen goeddoet. Want filosoferen gaat niet alleen om kennis, maar om alles wat de kwaliteit van ons leven kan verbeteren, ons verlichting kan brengen, ons kan beschermen en ons in staat stelt afstand te nemen van wat ons raakt. Of het nu over onze onmogelijke puber, de dood van onze hond of over ons volgende afspraakje gaat”. Dit is één van de origineelste en geestigste boekjes ooit geschreven over filosofie. Ver weg van alle ivoren torens, betrekt Marie Robert het denken van de allergrootsten, in de meest alledaagse situaties.

“Door te luisteren naar het ware en naar onszelf kunnen we de volledigheid en de kalmte bereiken waar we naar op zoek zijn. De wijze is niet degene die redelijk is, maar degene die toegang heeft tot echte kennis van zichzelf en van de dingen die hem omringen; die er zowel in slaagt te begrijpen wat hem ondermijnt als wat hem optilt. Verlangen hebben is normaal, en zelfs positief, maar je moet leren je verlangen te herkennen, zodat je minder onrustig en van streek bent zodra je iets wilt. Denk dus na bij je volgende bezoek aan Ikea, wees blij dat je leeft en vervuld bent van allerlei verlangens. Neem echter ook de tijd om naar jezelf te luisteren en je af te vragen of je echt zin hebt in hetgeen je bezig bent te kopen. Zonder twijfel zal je aan het einde van de dag wat deugdzamer zijn, en in ieder geval een veel minder slecht humeur hebben.” (sic). Niet te missen!

Marie Robert, (°1985) uit Boulogne-Billancourt is professor literatuur en filosofie. Na de middelbare school aan het Lycée Rodin (13e Parijs) vervolgde Marie Robert haar studie aan de Universiteit Paris IV Sorbonne. Ze behaalde haar bachelor diploma (filosofie en sociologie), en haar masterdiploma filosofie.

MARIE ROBERT Speeddaten met Plato Filosofie voor als je het even niet meer ziet zitten 196 bladz. Uitg. Balans ISBN 978946003980