“Melk, een 10.000-jarige haat-liefdeverhouding” van Mark Kurlansky, een schitterende uitgave van Unieboek|Het Spectrum.

Leer de opzienbarende geschiedenis van mens en melk kennen, van de oudheid tot heden, in een geweldig geschreven boek over de historische verhouding tussen mensen en melkproducten.

Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby’s, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens meer dan 10.000 jaar geleden ging cultiveren. Oorspronkelijk werd melk verwerkt tot kaas, yoghurt, kefir en allerlei andere vernieuwingen die lactose voor de volwassen mens verteerbaar maakten. We gingen de melk zelf pas drinken toen we door een genetische mutatie lactosetolerant waren geworden.

Vroeger hielden veel families een of meerdere melkkoeien en dronken hun eigen melk. Na de Industriële Revolutie, toen steeds meer mensen in de stad gingen wonen – ver weg van de koe – leidde het drinken van melk nogal eens tot ernstige ziektes. Pas toen het pasteuriseren was uitgevonden, en verplicht werd gesteld, kon melk op grote schaal worden geproduceerd en gedronken. In onze tijd wordt er weer volop over melk gediscussieerd, gaan er stemmen op voor rauwe melk en zijn er zorgen over het dierenwelzijn.

In deel 1 “De veiligheid van wrongel”, leest u de hoofdstukken In den beginne was het zoet, Verzuren in de Vruchtbare Halvemaan, Kaasbeschaving, Boterige barbaren, Woestijnmelk, Dagen van melk en bier, Kaaskoppen, Pudding maken en de favoriete melk van iedereen.

In Deel 2 “Drinken op eigen risico”, gaat het over melk om voor te sterven, De eerste veilige melk, Industriële koeien, moderne keukens, de boterbergen van Tibet en China’s groeiende tolerantie, problemen in het koeienparadijs, rauw vakmanschap en riskante initiatieven. Daarnaast ontdekt u Hüttenkäse, ‘melkwater’, melktoast, roompannenkoeken met vruchtenkwark, syllabub en posset (foto’s) Indiase pudding, gemberijs, warme aardbeiensundae, Jamaicaans bananenijs, Pellegrino Artusi’s caffe latte gelato, Louis Diats origineel recept voor vichysoisse en Cato’s cheesecake. Een aangenamer beschrijving van de geschiedenis van de mensheid kan u zich niet voorstellen. Subliem! Zeker, zeker lezen!

Mark Kurlansky (° 1948) is een Amerikaanse journalist en schrijver. Zijn boek uit 1997, “Cod: A Biography of the Fish That Changed the World”, was een internationale bestseller en werd in meer dan 15 talen vertaald. Met zijn boek “Nonviolence: Twenty-five Lessons From the History of a Dangerous Idea” (2006) won hij in 2007 de Dayton Literaire Vredesprijs.

Mark Kurlansky Melk, Een 10.000-jarige haat-liefdeverhouding 400 bldz. geïllustreerd Uitg. Unieboek|Het Spectrum ISBN 9789000366637 ISBN 9789000366637