“Gott sey uns gnädig”, ontdek fijne Choralkantaten van Johann Samuel Welter (1650-1720) op het label Christophorus.

Welter was in dienst van de muzikale familie Hohenlohe-Langenburg in Schwaben. Op de cd staan naast cantaten van Welter en anonieme werken, composities van Paul Hainlein (1626-1686), Johann Michael Nicolai (1629-1685), Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680) en Antonio Bertali (1605-1669).

Van zijn eens uitgebreid oeuvre hebben slechts elf cantates, twee Magnificats en elf hymnes het overleefd. Dit kleine overblijfsel is weliswaar voldoende voor musicologen om de oude organist van de St. Michael in Schwäbisch Hall, Johann Samuel Welter (1650-1720), te beschouwen als één van de belangrijkste koorcomponisten tussen Hieronymus Praetorius (1560-1629) uit Hamburg en Johann Sebastian Bach. De opname met het ensemble ecco la musica presenteert zijn koorcantates en vult ze aan met instrumentale muziek van tijdgenoten als Bertali en Schmelzer.

Welter was bekend om zijn religieuze cantates en werd zeer gerespecteerd tot ver buiten de grenzen van zijn land. Tegenwoordig moet hij worden beschouwd als de belangrijkste componist van koorcantaten. Het Ensemble ecco la musica presenteert met de eerste opname van vijf cantaten, de grote kwaliteit van de muziek van deze componist en vult deze aan met instrumentale muziek van Schmelzer, Bertali, Nicolai en anderen uit de directe omgeving van Welter, uit het Langenburg-archief (“Langenburger Musikinventar”) van het Schloss Kirchberg, Landkreis Schwäbisch-Hall.

Waarschijnlijk trad Welter nl. in 1668 in Schloss Kirchberg in Kirchberg an der Jagst (foto), als organist in dienst van Graaf Joachim Albrecht von Hohenlohe-Kirchberg (1619-1675), een groot liefhebber van muziek. De eerste bekende composities van Welter werden in Kirchberg geschreven en werden in 1674 in Schwäbisch Hall gedrukt als “Musicalische Mühlthübelustigung”. Hij lijkt daar al een naam te hebben gemaakt, want de nog jonge musicus werd benoemd tot organist van de hoofdkerk van St. Michael. Hij werd daarmee de opvolger van Georg Wolfgang Truckenmüller, die in 1675 overleed en een reputatie had verworven als goede musicus en componist. Welter bekleedde dit ambt gedurende 45 jaar tot hij in juli 1720, op de leeftijd van 70 jaar, overleed. Uit drie huwelijken had hij 16 kinderen, van wie er slechts vijf overleefden.

Op de cd staan de cantaten “Herr Jesu Christ du höchstes Guth”, “Gott sey uns gnädig”, “Auff, auff ihr Gottes Haußgenossen”, “Auff meinen lieben Gott” en “Wenn wir in höchsten Nöthen seyn” van Welter, afgewisseld met Sonata’s van Hainlein (Sonata a 5 Battallia ex C), Nicolai (Sonata 14 a2), Schmelzer (Sonata a 3), een anonieme Sonata a 2 Viole da Gamba, en Bertali (Sonata 101 a 6). De uitvoerders zijn de sopranen Julia Kirchner, Verena Gropper, Kai Wessel (alt), Nils Giebelhausen (tenor) en Felix Schwandtke (bas), begeleid door ecco la musica. Een heerlijke ontdekking!

Johann Samuel Welter (1650-1720) Gott sey uns gnädig Choralkantaten ecco la musica cd Christophorus/SWR 2 CHR77440