“Maria Clementi plays Muzio Clementi”, subliem gespeeld op het label Dynamic.

Het is nogal curieus voor een musicus wiens familienaam Clementi is om het werk van een componist uit te voeren die twee eeuwen geleden leefde en dezelfde familienaam draagt. Zou ze een afstammelinge kunnen zijn? 

Muzio Clementi’s muziek is lang onderschat, hoewel er grote bewonderaars van zijn onder pianisten, allereerst Vladimir Horowitz, wiens repertoire de drie Sonates omvatte die hier zijn opgenomen door Maria Clementi. Het zijn werken die zowel spectaculair virtuoos als muzikaal relevant zijn, en de jonge pianiste uit Milaan benadrukt dit met de frisheid van haar innovatieve en vrij originele lectuur.

Maria, geboren in Milaan, studeerde bij Piero Rattalino aan het Conservatorium “Giuseppe Verdi” in Milaan en studeerde er summa cum laude af. Daarna vervolgde ze haar studie aan de Internationale Piano Academy “Incontri col maestro” in Imola bij Lazar Berman, Boris Petrushansky en Alexander Lonquich. Als zeer jonge winnares van veel pianowedstrijden, een eerste prijs op de Internationale Competitie voor Piano en Orkest van Cantù in Italië, op de leeftijd van 16!, een derde positie op de Internationale Muziekwedstrijd “G.B.Viotti” van Vercelli, won ze de tweede prijs op de 38ste nationale pianowedstrijd “Premio Città di Treviso”.

Op haar cd staan de Sonate in C Major, op. 33 nr. 3, de Sonate in F sharp minor, op. 25 nr. 5 en de Sonate in G minor op. 34 nr. 2. De cd werd opgenomen in de Yamaha Piano Hall van Gerno di Lesmo in Italië. Subliem gespeeld! Warm aanbevolen.

Maria Clementi plays Muzio Clementi Piano Sonatas cd Dynamic CDS7827

https://www.stretto.be/2019/07/08/schitterende-klaviersonaten-van-clementi-door-stefan-chaplikov-en-sun-a-park-op-het-label-naxos/

https://www.stretto.be/2018/05/31/the-london-connection-beethoven-clementi-en-cramer-door-pianist-dejan-lazic-op-het-label-onyx-schitterend/