Pianomuziek van de kleine en jonge Richard Strauss, The Richard Strauss Project: Complete Piano Works Vol. 2 door Dario Bonuccelli, op het label Dynamic.

In de reeks uitgaven van de complete pianomuziek van Richard Straus, verscheen een 2de cd. Pianist Dario Bonucelli laat ons de pianistische kleinoden van een 9- tot 19-jarige verder ontdekken.

Richard Strauss werd geboren op 11 juni 1864 in München. Zijn vader Franz Strauss was de eerste hoornist van het Hoforkest in München en was vanaf 1871 hoogleraar aan de Academie. Zijn moeder Josephine kwam uit de Pschorr brouwersdynastie, één van de rijkste families van München. Geïnspireerd door de wens van zijn muzikale ouders, vooral van zijn vader, begon Richard met zes jaar te componeren. Later kreeg hij in München compositieles van kapelmeester Friedrich Wilhelm Meyer
Onder de leiding en suggestie van Meyer ontstonden o.a. de vroege stukken voor piano en liederen en later de eerste concerti en concertstukken, een grote Sonate, een Strijkkwartet, twee Symfonieën en een Serenade voor blazers. Zijn officiële op. 1 was een “Festmars” voor orkest, die hij componeerde op de leeftijd van twaalf. Als hij 18 jaar oud was had Richard reeds 140 stukken gecomponeerd, waaronder 60 Liederen, 40 pianowerken, “Elektra”! voor mannenkoor en klein orkest (1880) en een heus Vioolconcerto (op. 8), in 1882 genoteerd in zijn schoolboek.
In 1882 begon Strauss zijn studie filosofie en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van München. Deze brak hij echter snel weer af om zich te wijden aan een carrière als muzikant. En hoe! Reeds in 1883 werden de eerste werken van de jonge componist uitgevoerd in München, onder meer door dirigent Hermann Levi. In 1883 ondernam hij een kunstreis die hem o.a. naar Dresden en gedurende enkele maanden naar Berlijn voerde. Tijdens deze reis legde hij belangrijke contacten, vooral met de dirigent en directeur van het Hoforkest in Meiningen, Hans von Bülow. Hij haalde in 1885 de 19-jarige Strauss als zijn opvolger naar het Meininger Hof. Daar ontdekte Richard volop de wereld van Richard Wagner. Zijn carrière kon beginnen.
Richard Strauss componeerde zijn pianomuziek tussen 1873 en 1885. Als u bedenkt dat hij in 1864 geboren werd, kan u afleiden hoe jong en klein hij toen nog was. Dit is de tweede cd in de reeks opnamen van Richard Strauss’ volledige pianowerken, stukken gecomponeerd tijdens de kindertijd en adolescentie. De vaardigheid en het hier onthuld talent van de jonge tot piepjonge componist zijn in deze pianowerken bewonderenswaardig. Zijn muzikale taal ontwikkelde zich in aanloop naar de prachtige “Stimmungsbilder” op. 9 uit 1882-1884, een verzameling van vijf korte stukken die men kan vergelijken met romantische klavierstukken van de grote, Duitse 19de -eeuwse componisten. De meeste van deze pianowerken op de cd zijn overigens wereldpremière opnamen, met inbegrip van de Fantasie, de 2 Kleine Stücke, de Sonate en het Albumblatt.
Aangezien het grotendeels over het werk van een kind gaat, zijn de technische vereisten navenant. Sonatinen en de Fantasie (1874) bevatten bv. de moeilijkheidsgraad van Kuhlau- en Clementi Sonatinen en vroege werken van Mozart. In twee sonaten (1877 en 1879) en een cyclus van variaties (1884), bereikte Strauss reeds het technisch hoogtepunt van Beethoven sonaten. De muzikale taal van de jonge Richard Strauss was erg beïnvloed door Mozart en door de traditie van de 19de eeuw. Schubert, Mendelssohn en Schumann bepaalden de ontwikkeling van zijn muzikaliteit en wijze van componeren.
Op de cd staan een Fantasie TrV 29, 2 kleine Stücke TrV 30, zijn Pianosonate nr. 1 Mi groot TrV 47, Aus alter Zeit (eine kleine Gavotte) TrV 72, een Andante in do klein (1879) , 5 Stimmungsbilder op. 9 TrV 127 (o.a. als 4de , Strauss’ Träumerei) en het Albumblatt TrV 111. TrV staat voor Franz en Florian Trenner Verzeichnis. Deze vader en zoon gaven tussen 1985 en 1999, als vervollediging van de catalogus van Erich Hermann Mueller von Asow (1892–1964) uit 1959, samen met Alfons Ott, het volledig werk (met en zonder opusnummers) van Richard Strauss uit. Een aanrader.
The Richard Strauss Project: Complete Piano Works Vol. 2 Dario Bonuccelli cd Dynamic CDS7748