Marc Stakenburg, Music Trails USA, een muzikale reisgids, uitgegeven door JEA. Niet te missen!

Hoe hadden de dansende slaven op Congo Square in New Orleans tweehonderd jaar geleden ooit kunnen bedenken dat zij aan de wieg stonden van iets wat zo groot zou worden? In deze muzikale ontdekkingstocht komen alle grote namen voorbij, van Robert Johnson tot Michael Jackson, van Elvis tot Bruce Springsteen. Maar, hoe en waar begon het allemaal voor hen? Alles staat in dit boek. Alle belangrijke adressen zijn erin terug te vinden, en met de Spotify-lijst MusicTrails USA komen de geschiedenis en de muzikale reis uit het boek tot leven.

‘Muziekarcheoloog’ Marc Stakenburg reist al bijna 40 jaar veelvuldig naar de Verenigde Staten, bakermat van de popmuziek. Hij verzamelde tijdens zijn reizen opmerkelijke en soms krankzinnige verhalen over de herkomst van de blues, jazz, gospel, rock-‘n-roll, soul, country, folk, rock en punk. Music Trails USA neemt je mee naar het zuiden, het noorden en uiteindelijk de westkust van de VS en laat onderweg zien hoe de muziek waar we dagelijks naar luisteren, is ontstaan.

Rootsmuziek als country, folk en blues, al dan niet afgeleid van en beïnvloed door gospels, negrospirituals, worksongs, field hollers en cajunmuziek. alternatieve country die teruggrijpt naar Hank Williams, indiepop beïnvloed door country en folk, singer-songwriters, je kan het zo gek niet bedenken of Marc Stakenburg wijst je waar je wat, door wie moet horen.

In Music Trails USA zet Marc Stakenburg een reis uit van Robert Johnson tot Michael Jackson, van Elvis tot Talking Heads. In deze muzikale ontdekkingstocht naar de wortels van de popmuziek komen alle grote namen voorbij. Stakenburg toont de belangrijke rol van de Afro?Amerikanen bij de ontstaansgeschiedenis van deze muziek, die zou uitgroeien tot het belangrijkste culturele fenomeen van de afgelopen honderd jaar. Een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de slavernij en de burgerrechtenbeweging.

Wie ontmoet u ?The Band, bv. die ooit de begeleidingsgroep van Ronnie Hawkins was toen ze nog The Hawks heetten. Bluesmuzikant Muddy Waters staat voor de Mississippi Delta, waar de blues werd geboren én voor Chicago, waar de blues elektrisch werd. Dr. John representeert New Orleans, geboorteplaats van alle Amerikaanse muziek. Joni Mitchell was een hippiegodin, Bob Dylan belichaamt de folk en Stephen Stills de Westcoast.

Neil Diamond is de songwriter die zijn carrière startte in de hitfabriek van het Brill Building in New York. The Staple Singers zingen hun gospel- en soulrepertoire, Emmylou Harris staat voor de countrymuziek. Neil Young is de Canadees met zowel hippie-, country- als folk invloeden. Er is de Ierse inbreng van Van Morrison en de Engelse van Eric Clapton, Ringo Starr en Ronnie Wood, die deel uitmaakten van de ‘British Invasion’. Stakenburg neemt u mee naar New Orleans, Clarksdale, Cleveland, Memphis, Nashville, Detroit, en in het Zuiden en aan de Westcoast, Los Angeles en San Francisco.

Het boek is een avontuur dat verder voert langs Aretha Franklin, Jerry Lee Lewis, Bob Dylan, Muddy Waters, The Beatles, The Rolling Stones, The Byrds, Howlin’ Wolf, Gram Parsons, The Velvet Underground, Janis Joplin, Johnny Cash, Iggy Pop, Jimi Hendrix en vele, vele anderen. Schitterend!

Marc Stakenburg (°1957) uit Tilburg is een Nederlandse radiopresentator voor de KRO op Radio 2 en Radio 1. Na de School voor Journalistiek in 1981 kon Stakenburg aan de slag bij de KRO. Hij werkte daarvoor al bij onder andere ‘Met het Oog op Morgen’. Stakenburg was één van de vaste presentatoren van het ‘Theater van het sentiment’ op Radio 2. Hij presenteerde dit programma om toerbeurt met Stefan Stasse en Cobus Bosscha van 2000 tot 1 november 2012. Op Radio 1 maakte hij het interviewprogramma ‘Voor 1 Nacht’. Eerder was hij lang actief op Radio 3FM bij programma’s als ‘Krachtvoer’ en ‘Leidsekade Live!’. Samen met Stefan Stasse won hij de Zilveren Reissmicrofoon (2001) en De Gouden RadioRing (2007) voor Theater van het sentiment. Nu geeft hij les in muziekgeschiedenis op de Rockacademie in Tilburg. Sinds 1981 maakt en begeleidt hij muziekreizen naar de USA.

Uitgeverij JEA is onderdeel van Joh. Enschedé Amsterdam (JEA), dat dit jaar zijn uitgeverij-activiteiten uitbreidt en zich op exclusieve non-fictie richt. De geschiedenis van Joh. Enschedé Amsterdam op boekengebied gaat terug tot 1703. De firma is sinds 1819 gevestigd te Amsterdam en heeft veel ervaring met het uitgeven en drukken van gespecialiseerde boeken in nichemarkten. Warm aanbevolen.

http://www.musictrails.nl/

Marc Stakenburg Music Trails USA, Een muzikale reisgids 240 bladz. geïllustreerd Uitg. JEA ISBN 9789070024956