Ontdek muziek voor viool en orkest van Franz Schubert door de violiste Ariadne Daskalakis en Die Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens, op het label BIS. Top!

Vioolmuziek associeert men niet in de eerste plaats met Franz Schubert. Nochtans ontving hij zijn eerste vioollessen op heel jonge leeftijd van zijn vader. Op 11-jarige leeftijd werd hij aangenomen als lid van het koor van de keizerlijke hofkapel, en als zodanig werd hij een leerling aan de school van het Stadtkonvikt. Daar trad hij toe tot het uitstekend leerlingenorkest en werd er uiteindelijk de leidende violist.

Onder zijn examinatoren was Anton Salieri, die zeer geïnteresseerd was in de composities van de jonge Schubert. Schubert verliet de school in 1813, hij was toen zestien, maar bleef een paar jaar langer met Salieri samen werken, mogelijks aan enkele van de hier opgenomen composities, het Rondo, het Konzertstück en de sol klein Sonate. Deze dateren van 1816, de hier opgenomen Polonaise dateert van 1817. Deze vroege, bescheiden vioolcomposities waren waarschijnlijk bedoeld voor Schuberts oudere broer Ferdinand, die als violist, het familie strijkkwartet leidde waarin Franz altviool speelde.

Gecomponeerd in 1827, toen Schubert reeds symfonieën, strijkkwartetten, pianosonates en honderden liederen had gecomponeerd, is de afsluitende Fantasie van geheel andere aard. Als een substantieel stuk in vier bewegingen, bevat het een uitdagende schriftuur voor beide instrumenten die duidelijk maakt welk een meester Schubert zelf op beide instrumenten was. Ariadne Daskalakis heeft besloten om alle werken van Schubert voor viool op te nemen. Even goed thuis op barokviool als op een modern instrument, heeft ze ervoor gekozen om de werken uit te voeren in een historische context, vergezeld door Paolo Giacometti op een pianoforte van Salvatore Lagrassa uit ca. 1815 en de schitterende Kölner Akademie op historische instrumenten o.l.v. Michael Alexander Willens.

Op de cd staan het Rondo in A voor viool en strijkers, D 438, het Concerto in D voor viool en orkest (’Konzertstück’), D345, de Polonaise in Bes voor viool en orkest, D580, de Sonate in sol klein voor viool en piano, D 408, en de Fantasie in C voor viool en piano, D 934. De uitvoerders zijn Ariadne Daskalakis, viool, Paolo Giacometti, pianoforte en Die Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens.

De Amerikaans violiste Ariadne Daskalakis (1969) werd geboren in Boston als dochter van Griekse immigranten. Ze studeerde aan de Juilliard School, Harvard University en aan de Hochschule der Künste Berlin en speelde als soliste concerten in de toonaangevende zalen van de wereld, zoals Carnegie Recital Hall in New York en het Gulbenkian Center in Lissabon, Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, Rudolfinum in Praag en de Philharmonie in Berlijn. Ze werkte samen met de Academy of Ancient Music, Kammerakademie Potsdam en het English Chamber Orchestra. Daskalakis voert ook graag hedendaagse muziek uit en ze won reeds verschillende prijzen waaronder in 1998 het ARD Wettbewerb in München. In 2012, richtte ze het Internationaal zomerfestival “Music from Land’s End” op in Wareham/Massachusetts.

De Nederlands pianist van Italiaans-Milanese origine, Paolo Giacometti was een (°1970) een leerling van Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij verwierf bekendheid door zijn opnames met onder meer de cellist Pieter Wispelwey en hij nam de complete pianowerken van Rossini op, uitgebracht door Channel Classics Records. Paolo Giacometti won vele prijzen op (inter)nationale wedstrijden en met zijn opnamen van Schumanns Humoreske, Fantasiestücke en Toccata won hij de prestigieuze onderscheiding Benchmark and Performance of Outstanding Quality distinctions” van het BBC Music Magazine.

Sedert 2001 is hij docent piano aan de Faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds september 2010 is hij ook werkzaam op de Robert Schumann Hochschule te Dusseldorf. Giacometti treedt regelmatig op zowel solo als in kamermuziekensembles, waaronder het Hamlet Trio, dat hij met Candida Thompson (viool) en Xenia Jancovic (cello) heeft opgericht. Candida Thompson uit Glasgow is een Britse violiste en dirigente, die sinds 2003 artistiek leider is van Amsterdam Sinfonietta, en die een heel bijzonder instrument bespeelt van de vioolbouwer Jean Baptiste Vuillaume (1798-1875).

De Amerikaanse dirigent en contrabassist, Michael Alexander Willens, behaalde zijn Bachelor of Music en Master of Music aan de Juilliard School in New York, waar hij directie studeerde bij John Nelson (°1941). Hij studeerde ook bij Jacques-Louis Monod (°1927) (telg van de beroemde familie), Harold Farberman (1929-2018), leerling van Copland en ex slagwerker van het Boston Symphony Orchestra, bij Leonard Bernstein in Tanglewood, en koordirectie bij Paul Vorwerk, de oprichter van het ensemble Musica Pacifica in Los Angeles. Michael Alexander Willens is de dirigent van de in 1996 opgerichte “Kölner Akademie”, een ensemble dat op zowel historische als moderne instrumenten speelt. Zijn brede ervaring heeft hem een ongewone diepgang en vertrouwdheid met uitvoeringspraktijkstijlen gegeven, variërend van barok, klassiek en romantisch tot hedendaags. Hij heeft concerten gegeven voor de serie “Great Performer’s” in Lincoln Center in New York en op grote festivals in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Nederland, Italië, België, Estland en IJsland, die alle de hoogste waardering kregen in de pers.

Schubert – Music for Violin, vol.1 Ariadne Daskalakis Paolo Giacometti Die Kölner Akademie Michael Alexander Willens cd BIS-2363

https://www.stretto.be/2019/05/09/fijne-vioolsonaten-van-franz-schubert-door-stephanie-paulet-en-daniel-isoir-op-het-label-muso/