Subtiele “Flute Sonatas” van Devienne door Joanna Marsden en Mark Edwards, op het label Centaur.

Francois Devienne (1759-1803) was fluitist en fagottist. De werken op deze nieuwe release zijn enkele van zijn beste composities, en ze zijn prachtig uitgevoerd op historische instrumenten. De cd werd opgenomen in de Église St-Augustin-de-Mirabel in Mirabel, Québec, Canada en verschijnt op 27 september.

Joanna Marsden, een fluitiste uit Montréal, Québec, trad onlangs op in België, Canada, Mexico, Nederland, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Als eerste prijswinnaar op de Musica Antiqua Brugge Internationale wedstrijd voor klavecimbel in 2012, wordt de Canadese klavecinist en organist Mark Edwards, ondertussen erkend voor zijn boeiende uitvoeringen, die de luisteraar met alle middelen van zijn instrument, naar nieuwe en onvoorspelbare regio’s brengt. Sinds 2016 is hij universitair docent klavecimbel aan het befaamd Oberlin Conservatorium in Oberlin, Ohio.

Devienne werd als veertiende kind van een zadelmaker geboren, en kreeg les van zijn oudste broer, die hem verschillende instrumenten leerde spelen. De fluit leerde hij spelen door de eerste fluitist van het orkest, Felix Rault. Meesterlijk beheerste hij later ook de fagot. Op 10-jarige leeftijd componeerde hij zijn eerste werken, die door het militair muziekkorps van het Koninklijk Cavalerieregiment “des Cravates”, uitgevoerd werden, waarvan hijzelf ook lid was. Vanaf 1779 speelde Devienne in het orkest van de Parijse opera en een jaar later werd hij er eerste fluitist. Een tijd lang werkte hij ook als kamermusicus van de Kardinaal de Rohan en als lid van de Zwitserse Garde.

Zijn solistendebuut maakte hij 1782 bij de Concerts Spirituels, waar hij zijn eerste fluitconcert uitvoerde. Vanaf 1789 speelde hij als fagottist in het orkest van het “Théâtre de Monsieur” in Parijs. Eveneens was hij in 1790 actief lid van het harmonieorkest van de Franse Garde Nationale, en was hij één van de belangrijkste figuren in het Parijs muziekleven gedurende de periode van de Franse revolutie. Na de oprichting van het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs in 1795, werd hij er de eerste fluitdocent. Lijdend aan een zenuwkwaal kwam hij 1803 terecht in de instelling, “Asile de Charenton” in Parijs, waar hij kort daarna overleed.

Zoals veel musici die tijd, was Devienne ook vrijmetselaar. Hij was nl. lid van de loge Olympique. Devienne componeerde 7 concertante symfonieën, 14 fluitconcerti, 5 fagotconcerti, 25 kwartetten en kwintetten voor verschillende bezettingen, 46 trio’s, 147 duo’s en zo maar eventjes 67! sonaten. Op deze cd hoort u zuiver, mooi gefraseerd en transparant spel, dat sonoor extra reliëf krijgt door een doordacht en perfect uitgebalanceerd samenspel. Bijzonder mooi. Warm aanbevolen.

Devienne Flute Sonatas Joanna Marsden, flute Mark Edwards, harpsichord cd Centaur CRC3675