“Rimsky & Co Originals” en “WorthWeill Originals”, door de Marine Band of the Royal Netherlands Navy o.l.v. Arjan Tien, op het label Channel Classics. Grandioos!

Aan een reeks opnames van klassieke muziek voor symfonisch blaasorkest gaat een avontuurlijke zoektocht vooraf. Men koos eerst voor Russische pareltjes en voor de tweede cd voor Duits-Oostenrijkse pareltjes, ter illustratie van de ontwikkeling en uitbreiding van de symfonische band van bijna anderhalve eeuw, van Beethoven (1810) tot Paul Hindemith (1951).

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is één van de drie professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De 53 topmuzikanten verzorgen de muziek bij staatsceremonies en militaire ceremonies. Vaak samen met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. De Marinierskapel heeft een speciale klank, uitstraling en speelt verschillende soorten muziek. Daarom wordt in binnen- en buitenland regelmatig om de Marinierskapel gevraagd. De concerten zijn meestal in 2 delen. Voor de pauze ligt het accent op symfonische blaasmuziek met solisten uit eigen gelederen. Na de pauze speelt de kapel in big bandopstelling en wisselen jazz, pop en entertainment elkaar af. Het korpsconcert in De Doelen in Rotterdam is een van de jaarlijkse hoogtepunten. Concerten van de Marinierskapel worden soms uitgezonden op radio en tv. Hierdoor is de kapel bekend bij het grote publiek. Maar ook door cd-opnames en taptoes. Regelmatig werken nationale en internationale solisten hier aan mee. De Marinierskapel heeft in bijna alle Europese landen opgetreden. Daarnaast in landen als Aruba, Curaçao, Japan, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is een militair harmonieorkest, onderdeel van de Nederlandse Koninklijke Marine, opgericht op 1 augustus 1945, gestationeerd in de marinierskazerne te Rotterdam. Al bij de oprichting van het Korps Mariniers in 1665 waren speciale tamboereenheden toegevoegd aan de bataljons der mariniers, hun taak was om door middel van het bespelen van de tamboer de troepen aan te wakkeren tot moed, en het ritme aan te geven tijdens het marcheren. Omstreeks 1699 zijn hier ook blazers (of pijpers) aan toegevoegd. De voorganger van de Marinierskapel was de Stafmuziek van de Koninklijke Marine die bestond van 1864 tot 1940.

Voor de marine een eigen harmonieorkest had, gingen er al muzikanten mee aan boord van schepen. Vanaf 1799 kregen scheepscommandanten officieel toestemming muzikanten te laten meevaren. Zij vermaakten de bemanning tijdens lange zeereizen. Met toestemming van koning Willem III werd in 1864 de Stafmuziek van de Koninklijke Marine opgericht. De Stafmuziek van de Koninklijke Marine werd opgeheven na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Nederland meldden 18 vroegere leden van de stafmuziek zich in Rotterdam. Op 1 augustus 1945 besloot de toenmalige minister van Marine terug een muziekkorps op te richten. De officiële naam van dit muziekkorps werd Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Op de eerste cd “Rimsky and Co Originals” staan Solemn Overture for the Twentieth Anniversary of the October Revolution Opus 72 (Glière), Concerto for Trombone (Rimsky Korsakov), Athletic Festival March – Marches for Military Band Opus 69 no. 1 (Prokofiev), Variations for Oboe (Introduction – Theme – 12 Variations – Finale) (Rimsky Korsakov), March Opus 99 (Prokofiev), Concerto for Clarinet and Military Band in E flat Major (Rimsky Korsakov), Symphonies of Wind Instruments (Stravinsky), Kol Slaven (“Ich bete an die Macht der Liebe”) (Bortnyansky), To the Heroes of the Patriotic War (Khachaturian), March of the Soviet Militia Opus 139 (Shostakovich), en Circus Polka – Composed for a Young Elephant (Stravinsky).

Op de cd “Worthwell Orfginals” staan Variaties op ‘Wilhelm von Oranien’ van Richard Strauss, March in C Major, WoO 20 van Beethoven, Mendelssohns Nocturno in C, Op. 24, Bruckners Military March in E-Flat Major, WAB116, Symphony in B flat major for Concert Band van Paul Hindemith, Schoenbergs Theme and Variations for Wind Band, Op. 43a (Theme – 7 Variations – Finale), en de Little Three Penny Opera van kurt Weill (I. Overture II. Ballad of Mack the Knife III. Instead-of Song IV. Ballad of the Easy Life V. Pollys Lied VI. Tango-Ballade VII. Army Song en VIII. Dreigroschen-Finale).

Richard Strauss componeerde “Variationen über ‘Wilhelm von Oranien” in 1892. De voormalige hoofddirigent van de Band van de Koninklijke Marine, de pianist en slagwerker, majoor Pieter Jansen (°1956), herontdekte dit werk in de archieven van het Koninklijk Huis in Nederland in 1999. Het werd het Nationaal volkslied in 1932, maar de melodie dateert van voor of van rond 1572.

Oorspronkelijk werd “Wilhelm von Oranien: Improvisation; Grosser Festmarsch: Begegnung und Friedenschluss zwischen Oranien und Spinola” in 1892 gecomponeerd ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van prinses/groohertogin Sophie (foto) en Karel Alexander, groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach. Prinses Sophie was een dochter van koning Willem II, en zij bracht haar leven sinds haar huwelijk in Weimar door. Daar werd het jubileum groots gevierd. De muziek die de 28-jarige Richard Strauss voor de gelegenheid componeerde is volgens de overlevering nooit in druk verschenen en het kwam slechts voor op het repertoire van het Königlich Bayerisches Infanterie-Leib-Regiment (foto).

De Nederlandse Koninklijke Militaire Kapel heeft jaren later de hand weten te leggen op een afschrift ervan en zij voerde in 1923 ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina het werk uit tijdens de feestelijkheden in Ruigenhoek, een buurtschap in de gemeente Noordwijk gelegen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Na afloop van de muzikale hulde nam de koningin de partituur dankbaar in ontvangst.

Een ander werk op de cd dat amper twintig jaar geleden werd gepubliceerd, is de prachtige en virtuoze Nocturne van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Twee marsen van Beethoven en Bruckner, vertegenwoordigen een ander en minder bekend deel van hun repertoire. Hun reis wordt afgesloten met muziek van Paul Hindemith, Arnold Schoenberg en Kurt Weill.

Arjan Tien is de chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel. Arjan studeerde in 1994 af aan het Utrechts Conservatorium met de hoogste onderscheiding op de instrumenten viool en altviool. Vanaf 1992 werkte hij bij het Radio Filharmonisch Orkest, eerst als altviolist en later als assistent-dirigent. Tussen 2006 en 2012 was hij artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest in Tilburh. Arjan Tien is als hoofdvakdocent orkestdirectie verbonden aan het Conservatorium Maastricht. Als gastdirigent heeft hij de Marinierskapel vanaf 2011 diverse keren geleid. In 2017 benoemde de Marine Band van de Koninklijke Marine Arjan Tien tot hoofddirigent en muziekdirecteur. Zowel musici als critici waarderen zijn interpretaties vanwege zijn warmte, energie en gevoeligheid, en hij wordt algemeen beschouwd als een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie.

Rimsky & Co Originals Soloists of the Royal Concrtgebouw Orchestra Marine Band of the Royal Netherlands Navy cnductor Major ArjanTien Gliere Rimsky Korsakov Prokofiev Stravinsky Bortnyansky Khachaturian Shostakovich cd Channel Classics 40818

WorthWeill Originals Marine Band of the Royal Netherlands Navy conductor major Arjan Tien cd Channel Classics CCS42019