“Orchestral Suites” van Johann Bernhard Bach door het Thüringer Bach Collegium, op het label audite. Niet uitstellen. Schitterend!

Van Johann Bernhard Bachs orkestmuziek zijn slechts vier suites overgeleverd en wel in het handschrift van Johann Sebastian Bach. Deze meerdelige composities zijn gecomponeerd in de stijl van de orkestsuites van Telemann.

Johann Bernhard Bach der Ältere (1676-1749) was een achterneef van Johann Sebastian Bach. Johann Bernhards grootvader, Johann (1604-1673), was nl. de oudste broer van Johann Sebastians grootvader, Christoph (1613-1661). Johann Ambrosius, één van zijn drie zonen, (de andere twee waren Georg Christoph en Ambrosius’ tweelingbroer, Johann Christoph) werd nl. de vader van Johann Sebastian. Johann Sebastians eerste vrouw Maria Barbara (1684-1720) was in diezelfde graad familie van haar echtgenoot en van Johann Bernhard. Háár grootvader Heinrich (1615-1692), de derde en jongste broer, werd nl. de stamvader van de “Arnstadt-Linie”, de voortzetting van de “Erfurter Linie”.

Johann Bernhard Bach werd in 1676, in Erfurt geboren in het huis “Zu den drei Rosen” op Junkersand, en gedoopt in de Erfurter Kaufmannskirche. Net als zijn broer Johann Christoph Friedrich, geboren in 1685, werd hij als kind muzikaal opgeleid door zijn vader Johann Egidius Bach, violist en altist in de plaatselijke “Stadtmusikanten-Kompagnie”. Na een bezoek aan de Schola Mercatorum, werd hij in het najaar van 1690 ingeschreven aan het Ratsgymnasium in Erfurt. In 1695 werd hij organist aan de Kaufmannskirche in Erfurt (foto) en in 1699 verhuisde hij naar de St.-Catharinakerk in Magdeburg.

In 1703 benoemde hertog Johann Wilhelm van Saksen-Eisenach hem tot klavecinist in het hoforkest in Eisenach, en werd hij ook aangenomen als opvolger van zijn oom Johann Christoph Bach, als organist van de Georgenkirche. Van 1708 tot 1712 werkte Johann Bernhard Bach in Eisenach samen met Telemann die toen Hofkapelmeester aan het hof van Hertog Johan Willem van Saksen-Eisenach (foto) was. In 1712 vertrok Telemann naar Frankfurt.

In 1716 trouwde Johann Bernhard met Johanna Sophia Siefer. Het echtpaar kreeg drie kinderen. In 1741 werd het hertogelijke orkest ontbonden, zodat Johann Bernhard Bach daarna tot aan zijn overlijden uitsluitend als cantor werkte. Met zijn beroemde neef Johann Sebastian was Johann Bernhard zijn leven lang bevriend. In 1715 werd hij trouwens peetvader van Johann Sebastians zoon Johann Gottfried Bernhard, terwijl in 1722 Johann Sebastian de peetvader werd van zijn oudste zoon Johann Ernst. Hij was na het overlijden van Johann Bernhard, zijn opvolger als organist in de Georgenkirche in Eisenach (foto). Johann Pachelbel (foto) had invloed op de orgelcomposities van Johann Bernhard Bach. Pachelbel was nl. van 1678 tot 1690, organist in Erfurt. Het is ook bekend dat Johann Sebastian Bach met zijn Collegium Musicum, verschillende composities van zijn achterneef uitvoerde in Leipzig.

Elke Suite bestaat uit een ouverture, gevolgd door vijf tot zeven dansen (Passepied, Gavotte, Sarabande, Rigaudon, Menuet), een Air, een Rondeau, een Fantaisie, of genrestukken als La Joye, Caprice, Les plaisirs of La Tempête. Het Thüringer Bach Collegium geeft met amper elf musici (enkel strijkers, houtblazers en continuo), o.l.v. Gernot Süssmuth, (concertmeester van de Staatskapelle Weimar, Professor aan de Hochschule für Musik „Franz Liszt“ in Weimar en ook violist van het Waldstein Quartett), met de indringende klank van hun historische instrumenten, op een indrukwekkend authentieke manier, sonoor gestalte aan het roemrijk tijdperk van het land van de Bachs. Niet te missen. Schitterend!

Johann Bernhard Bach Orchestral Suites Thüringer Bach Collegium cd audite 97.770