“Mozart en Vivaldi door John Lenehan (piano), Grace Davidson (sopraan) en het National Symphony Orchestra o.l.v. Rimma Sushanskaya, en Lea Desandre, Bruno Philippe, Peter Whelan en Thomas Dunford, op de labels Guild en Alpha. Heerlijk!

De aantrekkingskracht van Mozarts muziek heeft op deze cd een universele status bereikt: het Pianoconcerto in C-groot, Exsultate, jubilate en de Symfonie in sol klein zijn alle in de twintigste eeuw populair geworden. Bij de oprichting van het Jupiter-ensemble wilde de luitspeler, Thomas Dunford ‘de geest van kamermuziek in het barok repertoire herontdekken. “Jupiter werkt in een soort broederschap, alsof we elkaar altijd al hadden gekend … Vivaldi’s sterk contrasterende muziek vereist precies deze natuurlijke reactie – bijna als improvisatie “, zo luidt het.. 

Het concerto wordt soms ‘Elvira Madigan’ genoemd vanwege het gebruik in de gelijknamige film uit 1967. Het motet verscheen in de Hollywood-film ‘100 Men and a Girl’ uit 1937 (gezongen door Deanna Durbin), en ‘Mozart 40’ was een popmuziekhit van Waldo de los Rios in de jaren 1960 – en opnieuw zo recent als 2010 toen het de nummer 1  bereikte in de hitlijsten van Amazon. Het National Symphony Orchestra werd opgericht in de jaren 1940. Vanaf de jaren 1980 groeide de reputatie en de status van het orkest, met succes optredens en opnames in een dynamisch scala aan genres, klassiek, film- en tv-scores, West End- en Broadway-musicals met gevierde internationale zangers. Met meer dan 70 albums op zijn naam, die een enorme verscheidenheid aan genres en stijlen weerspiegelen, is John Lenehan een van de meest veelzijdige pianisten in de klassieke scene van dit moment.

Grace Davidson (foto) won de Oude Muziekprijs tijdens haar studie zang aan de London Royal Academy of Music. Sindsdien werkt ze met toonaangevende barokke ensembles van onze tijd, o.l.v. Sir John Eliot Gardiner, Paul McCreesh, Philippe Herreweghe en Harry Christophers. De internationaal befaamde violiste Rimma Sushanskaya is een succesvolle carrière als dirigent begonnen. De afgelopen jaren trad zij op als dirigent in concertzalen van een steeds groeiende lijst van landen, waaronder Duitsland, Rusland, Israël, Roemenië, Oekraïne, Polen, Litouwen, Bulgarije, Zwitserland, China en het Verenigd Koninkrijk.

Op de Mozart cd staan de ouverture tot Le nozze di Figaro, K492, het Pianoconcerto nr. 21 in C, K467 ‘Elvira Madigan’, het motet, Exsultate, jubilate, K165 en de Symfonie nr. 40 in sol klein, K550.

Lea Desandre (foto) spreekt van een ‘zoektocht naar kleur en bijna onbeperkte verbuigingen’. “Deze muziek was de ‘pop’ van de achttiende eeuw.”, vertelt ze. De Frans-Italiaanse mezzo, genaamd ‘Révélation lyrique’ (vocale nieuwkomer van het jaar) in de Victoires de la Musique Classique in 2017, voert aria’s uit van opera’s waaronder Il Giustino, Juditha triumphans, Il Farnace en Griselda, evenals de beroemde ‘ Cum dederit ‘van de Nisi Dominus. Het programma bevat ook vier concerti, voor luit in D groot, voor luit en viool, voor fagot in g klein en voor cello in g klein. Naast Thomas Dunford op luit, Peter Whelan op fagot en de cellist Bruno Philippe, ook een ‘Révélation’ in de Victoires de la Musique (2018), spelen Jean Rondeau klavecimbel en orgel, Cecilia Bernardini en Louis Creac’h (violen), Jérôme Van Waerbeke (altviool) en Douglas Balliett (contrabas).

Op de Vivaldi cd staan Farnace, RV 711: Air “Gelido in ogni vena”, Juditha triumphans, RV 644: Air “Armatae face et anguibus”, Bassoon Concerto, RV 495 in G minor, Nisi dominus, RV 608: Cum dederit, Juditha triumphans, RV 644: Air “Veni, veni me sequere fida”Thomas Dunford, Jupiter, Cello Concerto in G minor, RV416, Giustino, RV 717: Air ‘Vedrò con mio diletto’, Lute Concerto in D Major, RV 93, L’olimpiade, RV 725: Air “Mentre dormi, Amor fomenti”, Griselda, RV 718: Air “Agitata da due venti” en Jupiter: We Are the Ocean.

Vivaldi/Jupiter Lea Desandre Bruno Philippe Peter Whelan Thomas Dunford cd Alpha ALPHA550

Mozart Piano Concerto No. 21, Symphony No. 40 John Lenehan (piano), Grace Davidson (sopraan)  National Symphony Orchestra Rimma Sushanskaya cd Guild GMCD7817