“Auf der Suche nach Stille – Pilgerwege in Deutschland”, een heel bijzondere uitgave van Kunth. Niet te missen!

Wat voor wandelen geldt, geldt ook voor pelgrims, stap voor stap onderweg zijn. Om te onthaasten en zorgen over het dagelijks leven weg te laten, is er weinig behoefte aan meer dan een rustig pad door groene landschappen. En, dat kan ook door Duitsland.

De pelgrim hoeft zichzelf niet te meten, geen inspanning, geen opwinding of uitdaging, want de bedevaart gaat over kalmte. Het gaat erom manieren van stilte te vinden die de pelgrim veel ruimte laten om naar binnen te kijken en uiteindelijk zichzelf te vinden. Vaak draagt de pelgrim niet alleen voedsel en kleding in zijn rugzak, maar ook een gevoel waarmee hij op pad gaat, soms een levenscrisis of soms wil hij gewoon vrede, reflectie vinden in een wereld waarin hij altijd toegankelijk is en omgeven door technische apparatuur. Hoe goed is het daar. Adem boslucht in, neem de tijd en geniet van panorama’s – zij het over de zachte golven van de Noord-Duitse meren, de zachte heuvels van het Harzgebergte of de ruige bergen van de uitlopers van de Alpen.

Het lijkt erop dat het technologische tijdperk een verlangen naar bedevaart veroorzaakt omdat het populairder is dan ooit. De mensen vinden niet alleen hun weg naar de beroemdste bedevaartsoordbestemming in Europa, Santiago de Compostela. Er zijn ook veel paden die zijn gemodelleerd naar de levenslijnen van andere heiligen en spirituele leraren, zoals St. Elisabeth van Thuringia of Martin Luther. Maar de meeste paden condenseren het netwerk van de Jacobsweg, die Europa overspant en eindigt in het prachtig en beroemd Santiago de Compostela.

Of Jacobsweg of niet – het is belangrijk om te benadrukken dat pelgrims niet moeten verward worden met bedevaarten. Bedevaart gaat over jezelf onderdompelen in stilte, bidden, zingen en hulde brengen. En toch hebben beide één ding gemeen: openheid voor spirituele verhalen en onderwerpen. Of het nu onderweg is of in de kerken – de pelgrimsroutes bieden voldoende gelegenheid om jezelf onder te dompelen in de wereld van gelijkenissen en mythen.

Er zijn veel mogelijkheden voor pelgrims in Duitsland. Het boek, “Pilgerwege in Deutschland”, biedt verschillende mogelijkheden om zo op reis te gaan. Sommige routes zijn nauw verweven met het genot, bijvoorbeeld met Wein an Rhein en Mosel. Andere wandelaars zoeken de nabijheid van het water en vinden de perfecte route aan de Baltische Zee. Weer anderen vragen om culturele hoogtepunten zoals de Dom van Keulen of de Romeinse stad Trier, die alle goed verbonden zijn met dit netwerk van bedevaartroutes. Eén ding is in ieder geval zeker: wanneer pelgrims naar huis komen, zijn het andere mensen. Mogelijks meer ontspannen of milder en misschien en hopelijk, met minder vooroordelen en meer ideeën. Kaarten en indringend mooie foto’s maken alles duidelijk en aanschouwelijk.

Die schönsten Pilgerwege Deutschlands, Ortschaften und Gotteshäuser am Wegesrand, leiden naar :

Via Jutlandica, Via Baltica, Pilgerweg der heiligen Birgitta von Schweden, Wunderblutweg Berlin – Bad Wilsnack, Jacobusweg Lüneburger Heide, Sigwardsweg, Hermannsweg, Pilgerweg Loccum – Volkenroda, Harzer Klosterwanderweg.

Via Regia, Lutherweg, Rheinischer Jakobsweg, Auf dem Jakobsweg durch die Eifel, Elisabethpfad, Bonifatius-Route, Rheingauer Klostersteig, Mosel-Camino, Wendelinus-Pilgerweg, Pfälzer Jakobsweg, Jakobsweg Main-Taubertal, Martinuswege: Regionalweg Nord.

Auf dem Jakobsweg durchs Altmühltal, Kinzigtaler Jakobsweg, Neckar-Baar-Jakobusweg, Beuroner Jakobsweg, Martinuswege: Regionalweg Südwest, Martinuswege: Regionalweg Süd, Crescentia-Pilgerweg, Münchner Jakobsweg, Heilige Landschaft Pfaffenwinkel (Westschleife), Jakobsweg Isar – Loisach – Leutascher Ache – Inn. Zeker lezen. Niet te missen!

Auf der Suche nach Stille – Pilgerwege in Deutschland 288 bladz.  geïllustreerd Duits Uitg. Kunth ISBN 978-3-95504-879-2