Heel originele, verrijkende en aanstekelijke “Richard Strauss and the Viennese Trumpet”, door Jonathan Freeman-Attwood (trompet) en Chiyan Wong (piano), op het label Linn.

“Richard Strauss en de Weense trompet” is de titel van nieuwste cd in de fantasierijke reeks muzikale heruitvindingen van Jonathan Freeman-Attwood voor trompet en piano. Werken van Fux, Beethoven, Schubert, Mahler, Bruckner, Webern en Zemlinsky vormen een aanvulling op het kernwerk … een nieuwe, ingebeelde Richard Strauss-trompetsonate.Voortbouwend op zijn zeer succesvolle transcripties van sonates door Fauré, Grieg, Mendelssohn en Schumann, verlegt Freeman-Attwood de grenzen verder en levert een volledig gerealiseerde trompetsonate die Strauss … niet heeft gecomponeerd, “A Sonata for Trumpet and Piano After Richard Strauss”. Deze innovatieve aanpak omvat verschillende niveaus van transcriptie, transformatie, herschikking en compositie, om een belangrijke nieuwe bijdrage te leveren aan het trompetrepertoire, vol met de glorieuze, idiomatische schriftuur waarvoor Strauss bekend stond. Het materiaal is op verschillende manieren ontleend aan de eerste beweging van Strauss’ Vioolsonate, op. 18, een combinatie van zowel lichte als zeer belangrijke arrangementen van diverse muziek, nieuw gecomponeerde muziek en ontwikkelingen of overgangen op basis van bestaand materiaal in de Sonate. De Chinese ianist Chiyan Wong (foto), die van de Franz Liszt Society de prestigieuze Grand Prix du Disque ontving, vergezelt hier Freeman-Attwood.

Als trompetsolist heeft Jonathan Freeman-Attwood (°1961), Principal van de Royal Academy of Music in Londen, reeds negen soloalbums uitgebracht, de meerderheid voor Linn Records, en heeft veel positieve kritiek gekregen vanwege muzikale originaliteit en het effectieve ‘opnieuw verbeelden’ van de trompet als kamerinstrument in reconstructies van werken uit ca. 1600 tot de 20ste eeuw. Aanvankelijk met John Wallace en Colm Carey in 2003 nam hij “The Trumpets that Time Forgot” (Rheinberger en Elgar) op voor hij een reeks programma’s bedacht met pianist Daniel-Ben Pienaar: “La Trompette Retrouvée” (2007), “Trumpet Masque” (2008), “Romantic Trumpet Sonatas” (2010), “A Bach Notebook for Trumpet” (2012) en “The Neoclassical Trumpet” (2014).

Dit laatste omvatte een bewerking van de complete Pulcinella Suite. “Trumpet Masque” won de opname van het jaar in “High Fidelity” in 2009. Hij nam ook de wereldpremière van Gabriel Fauré’s Vocalises op in 2013, vergezeld door pianist, Roy Howa, wiens editie werd gepubliceerd door Peters, en fungeert als Series Editor voor Resonata Music’s, ‘The Re -Imagined Trumpet waarin, o.a. stukken uit zijn catalogus, nieuw geconfigureerde sonates van Schumann, Mendelssohn en Fauré zijn gepubliceerd. In 2014 nam hij het Godfather Theme op voor Sony als onderdeel van de jubileumvieringen van klassieke films.

Tracklist :

Freeman-Attwood: A Sonata for Trumpet and Piano ‘After Richard Strauss’

Fux: Sonata (from K347 & K367)

Schubert: Sonatina in G minor, D408 (Op. posth. 137 No. 3)

Bruckner: Ave Maria (1882), WAB 7

Zemlinsky: Gesänge, Op. 13: No 3 ‘Lied der Jungfrau’

Mahler: Urlicht (Des Knaben Wunderhorn)

Webern: Zwei Stücke: No. 1 Langsam

Beethoven: 7 Variations on ‘God save the King’, WoO 78

Richard Strauss and the Viennese Trumpet Jonathan Freeman-Attwood Chiyan Wong cd Linn  CKD621