“Telemann, Ouvertures pour la chasse” door Alessandro Orlando en Sarbacanes, op het label Initiale. Heel origineel en heel authentiek!

Ontdek op deze cd de opkomst van de hoorn in het baroktijdperk. De hoornist Alessandro Orlando en het Sarbacanes-ensemble stellen voor om met authentieke jachtsignalen (fanfares van Mouret), naast Telemann- suites (ouvertures), te ontdekken hoe de natuurhoorns klonken aan het einde van het baroktijdperk, geïnspireerd door muziek in open luchtOp de cd staat werk van Handel, Johann Melchior Molter (1696-1765), Jean-Baptiste Morin (ca.1677-1745), Jean-Joseph Mouret (1682-1738) en Telemann.

Johann Melchior Molter (foto) geboren in Tiefenort, in de buurt van Eisenach, kreeg op het gymnasium in Eisenach vermoedelijk les van Telemann. In 1715 verliet hij Eisenach en na twee jaar trad hij als violist in dienst bij de markgraaf Carl Wilhelm von Baden-Durlach die in Karlsruhe zetelde. Op 12 juli 1718 trouwde hij met Maria Salome Rollwagen uit Hagsfeld. Johann Melchior Molter kreeg verlof en geld van de markgraaf om in Venetië en Rome verder te studeren. Na het afronden van zijn studie keerde Molter terug in dienst van de markgraaf van Baden-Durlach. In 1733 moest deze echter vluchten vanwege een oorlog en dit betekende ook het einde van het dienstverband van Molter. Hij vertrok naar Saksen-Eisenach en volgde daar Johann Adam Birckenstock op als hofkapelmeester.

In 1737 overleed Molters vrouw. Molter vertrok daarop voor een studieverlof naar Italië, maar hij keerde na het overlijden van markgraaf Carl Wilhelm von Baden-Durlach in 1738 weer tijdelijk terug naar Karsruhe om het rouwlied “Wenn Fürsten ihre Häupter neigen” te componeren. In mei 1738 trouwde hij met Maria Christina Wagner. Na nog een kort verblijf in Italië, keerde Molter in oktober 1738 terug naar Eisenach. In 1743 keerde hij definitief terug naar Karlsruhe in dienst van de nieuwe markgraaf Carl Friedrich von Baden-Durlach. Molter overleed op 69-jarige leeftijd in Karlsruhe. Hij was een van de meest productieve componisten van de 18de eeuw, maar raakte na zijn dood in vergetelheid.

Morin werd geboren in Orléans. Hij componeerde talloze werken, waaronder cantates, gepubliceerd tussen 1706 en 1712. Deze zorgden voor een fusie van een Franse met de Italiaanse stijl die toen populair was aan het hof van de Regent. Morin merkte in het voorwoord van de editie van 1706 op, “zijn inspanningen om de zoetheid van de Franse stijl van melodie te behouden, maar met een grotere variëteit in de begeleidingen en het gebruik van die tempi en modulaties die kenmerkend zijn voor de Italiaanse cantate.” Morin droeg het volume op aan zijn koninklijke sponsor. Hij publiceerde ook twee boeken petits Motets (1704 / 2e ed. 1748; 1709) en een processie voor Chelles (1726). Uit zijn divertissement “La Chasse du cerf” uit 1707, op een gegeven van zijn vriend en beschermer, Jean de Serré de Rieux, destijds François-Joseph de Seré, seigneur de Rieux, nabij Beauvais, een Parijse parlementair, dichter en “grand amateur de musique”, gebruikte Haydn het jachtroepmotief in zijn Symfonie nr. 73.

Mouret was een zoon van een zijdehandelaar, die zijn kinderen een degelijke opleiding gaf. Hij had zangtalent en begon al op jeugdige leeftijd te componeren. Op twintigjarige leeftijd vertrok hij naar Parijs. In 1708 kwam hij in contact met hertogin Anne-Louise Bénédicte de Bourbon-Condé en werd haar kapelmeester aan het hof van Sceaux. Van 1714 tot 1718 was Mouret kapelmeester van de Académie royale de Musique, waarvoor hij diverse theaterwerken componeerde, evenals voor de Comédie-Italienne. Van 1717 tot 1737 was hij kapelmeester van het orkest van de Comédie-Italienne. Van 1728 tot 1734 was hij ook leider van Concert spirituel. De laatste jaren van zijn leven was hij geestesziek en leefde hij in armoede in een Hospice in Charenton-le-Pont.

Tracklist :

Handel: Ezio, HWV 29, Act I: Marche

Mouret: Fanfare, “La petite chasse”

Telemann: Kwintet voor 2 hobo’s, 2 hoorns  en fagot TWV.44, nr.8 in F gr.t., “Ouverture La joie”

Morin: Fanfare à deux trompes

Telemann: Suite voor 2 hobo’s, 2 hoorns  en b.c. TWV.55, nr.F8 in F gr.t., “La fortune”

Morin: Fanfare à deux trompes

Telemann: Kwintet voor 2 hobo’s, 2 hoorns en fagot TWV.44, nr.10 in F gr.t., “Ouverture La chasse”

Morin: Fanfare à deux trompes

Molter: Marche, MWV.VIII, nr.29

De uitvoerders zijn Alejandro Pérez, Neven Lesage, Felix Roth, Gabriel Pidoux (Sarbacanes) en Alessandro Orlando (solist) .

Telemann Ouvertures pour la chasse Alessandro Orlando Sarbacanes cd Initiale INL01