“Giuseppe Clemente Dall’Abaco Cellosonatas” door topcellisten, Elinor Frey en Mauro Valli, op het label Passacaille. Een instrumentale ontdekking voor fijnproevers.

De cellosonates van zoon Giuseppe Clemente, hier voor het eerst opgenomen, maken niet alleen indruk door hun technische schittering, maar ook door de buitengewoon melodieuze langzame bewegingen, waarin de natuurlijke schoonheid van de klank van de cello tot zijn recht komt.

Joseph-Marie, alias Giuseppe Clemente Dall’Abaco (1710-1805), de zoon van de violist en componist Evaristo Felice Dall’Abaco, was een virtuoos op de cello die in heel Europa werd gewaardeerd. Vader Dall’Abaco (foto) was een leerling geweest van Giuseppe Torelli voor viool en cello. In 1696 verzorgde hij in Modena verschillende optredens met Tommaso Antonio Vitali. Hij kwam via Modena naar München waar hij in 1704 hofkapelmeester werd van de keurvorst Maximilian II Emanuel (foto), die hij in ballingschap naar Brussel en later naar Bergen (Mons) en vanaf 1709, naar Compiègne volgde.

Zijn zoon Joseph dall’ Abaco werd 1710 in Brussel geboren en was later aan het keurvorstelijke hof in Bonn als cellist hofmusicus. Door een groot aantal composities voor strijkinstrumenten was vader Dall’Abacoals een belangrijk vernieuwer voor deze instrumentengroep.  In Verona heet het Conservatorium nu Conservatorio Statale di Musica “Evaristo Felice dall’Abaco” (foto).

Zoon Giuseppe Clemente Dall’ Abaco werd geboren in Brussel en ging met zijn vader mee naar Beieren. Later stuurde zijn vader hem naar Venetië om er te studeren en in 1729 werd hij aangenomen als “Titular-Kammerdiener und Hofmusikus mit dem Violoncell” in Bonn. Naast deze betrekking reisde hij in 1740 ook naar Londen en andere Engelse steden. In 1753 trok hij naar Verona, de geboorteplaats van zijn vader. Doorheen zijn leven onderhield hij contacten met het hof in München en in 1766 werd hij verheven tot Baron. Abaco bouwde voornamelijk een reputatie als instrumentalist uit, maar was ook componist. Van zijn muziek zijn geen gedrukte werken bewaard gebleven, maar er worden manuscripten in bibliotheken in Berlijn, Londen en Wenen bewaard. Zo zijn de bekendste werken zijn 40 cellosonates, die desondanks de opkomst van de nieuwe Galante stijl, trouw bleven aan de Barokmuziek. Abaco overleed in 1805 op 95-jarige leeftijd op zijn landgoed in Arbizzano di Valpolicella, nabij Verona.

Op de cd staan de Sonaten in re klein, Abv 35, in G, Abv 19, in A, Abv 30, in do klein, Abv 32, en in C , Abv 18. De uitvoerders zijn Elinor Frey, cello, Mauro Valli, cello, Federica Bianchi, klavecimbel en Giangiacomo Pinardi, aartsluit.

Giuseppe Clemente Dall’Abaco Cellosonatas Elinor Frey Mauro Valli Federica Bianchi Giangiacomo Pinardi cd Passacaille 1069

https://www.stretto.be/2019/02/09/bach-in-bologna-suites-van-j-s-bach-en-ricercares-van-domenico-gabrieli-door-cellist-mauro-valli-op-het-label-arcana/