“Mozart, Divertimenti & Eine kleine Nachtmusik” door Archi di Santa Cecilia o.l.v. Luigi Piovano, op het label Arcana. Niet te missen!

Na het groot succes van hun schitterende cd’s, ‘Cinema per archi’ uit 2017, met muziek van Rota, Morricone en Piovani en met de Serenaden van Tsjaikofski en Dvořák, zet het label Arcana zijn vruchtbare samenwerking met Archi di Santa Cecilia, verder. Het in Rome gevestigd ensemble, gevormd uit leden van het beroemd orkest van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia, wordt geleid door Luigi Piovano, de eerste cellist van het orkest, en sinds 2007, vaste partner in een cello-piano duo met Sir Antonio Pappano, de chef-dirigent. Archi di Santa Cecilia bieden nu een nieuwe, alweer stralende opname, geheel gewijd aan Mozart.

Op de cd staan Mozarts Divertimenti in Bes, K137, in D, K136 en in F, K138 en de Serenade nr. 13 in G, K525 “Eine kleine Nachtmusik”.

Gecomponeerd in Salzburg in het begin van 1772, zijn deze Divertimenti, hoewel voor vier solopartijen, tegenwoordig veel populairder in hun versie voor strijkorkest, een formatie waarvoor met uitzondering van zijn Adagio en Fuga K. 546, nauwelijks ander werk van Mozart bestaat. Deze meesterlijk gecomponeerde Divertimenti, men noemde het genre ook serenade, cassation, notturno of Nachtmusik,  klinken ook beter door een orkest, waarvoor hun karakter als “Unterhaltungsmusik”, overigens leek te zijn bestemd.

De vroege serenades van o.a. Haydn, Mozart en Salieri, Leopold Mozart, Carl Stamitz en Boccherini, introduceerden graag blaasinstrumenten (hobo’s, fagotten, hoorns en of klarinetten), zoals geschikt voor muziek in open lucht. Divertimenti of serenades werden als “Tafelmusik“ of „Freiluftmusik“ gespeeld. Maar, met de komst van de Serenade in de concertzaal werden almaar meer strijkers toegevoegd om een meer orkestrale klank te bereiken. Dit was reeds het geval in Mozarts tijd.

De Serenade voor strijkers nr. 13 in G, KV 525 uit 1787, is bekend onder de naam “Eine kleine Nachtmusik”. Ze werd gecomponeerd voor een kamermuziekensemble bestaande uit twee violen, altviool en cello eventueel aangevuld met een contrabas. Maar ook deze serenade wordt vaak uitgevoerd door een strijkorkest. “Eine kleine Nachtmusik” is één van de populairste werken geworden van Mozart. Het is niet bekend waarom of voor wie Mozart deze serenade componeerde. Hij componeerde ze toen hij ook zijn Don Giovanni componeerde maar de serenade werd pas in 1827, 36 jaar na Mozarts overlijden, gepubliceerd.

De kracht, inzet en expressie van Piovano en zijn Archi di Santa Cecilia, werken hypnotisch. Hij duikt in de muziek met lichaam en ziel en laat het orkest meebewegen met elk van zijn gebaren en aanduidingen. Warm aanbevolen.

Mozart Divertimenti Eine kleine Nachtmusik Archi di Santa Cecilia Luigi Piovano cd Arcana A471