Martin Dorey, “Take the slow road Schotland”, Inspirerende reisroutes door heel Schotland met de camper, auto of caravan, een uitgave van UNIEBOEK | HET Spectrum.

Majestueuze bergtoppen, heldere meren, glooiende heuvels, groene valleien, prachtige stranden, oude kastelen, hedendaagse kunst, bijzondere dieren, hartelijke mensen – Schotland heeft het allemaal. Martin Dorey neemt je in “Take the slow road Schotland” mee naar de meest adembenemende wegen van Schotland.

“Schotland is bij uitstek geschikt voor een rondreis”, zo lezen we. “Het heeft mooie afstanden, mooie uitzichten, en enkele van de mooiste landschappen van het Verenigd Koninkrijk. Het heeft ook het diepste meer, de hoogste berg en het oudste gebouw van het VK. Er zijn arenden, rode eekhoorns, wilde katten, boommarters en auerhoenderen. In de zee zwemmen walvissen, dolfijnen, otters en zeehonden. Langs de paden en op berghellingen staan fraaie, hoge dennen en boven de vloedlijn van de mooiste stranden aan de westkust en op de eilanden vind je bijzondere machairs (grasvlakten)”.Maar, Schotland heeft ook kilometers aan wegen. Vele daarvan zijn bijzonder spectaculair. Met uitzondering van enkele van de grotere wegen heeft elke weg wel iets bijzonders. Zelfs de beruchte M74 loopt door interessant landschap. Schotland heeft de hoogste hoofdverkeersweg en de hoogste verharde weg van het VK en ‘s werelds langste tuibrug met drie pijlers, de Queensferry Crossing. Het kent veel superlatieven: je kan er naar de meest noordwestelijke punt van Europa of een bezoek brengen aan de meest afgelegen pub van het VK. Voor wie een camper of kampeerbus heeft, is Schotland een geweldige bestemming.

“Er is geen betere manier om Schotland te ontdekken”, schrijft Dorey. “Op de Buiten-Hebriden zijn ook goede camper faciliteiten, met douches en plekken om chemische toiletten te legen, openbare toiletten en openbare gebouwen.  Als je je eigen voorzieningen hebt, kan je in Schotland alle kanten op. De bevolking concentreert zich grotendeels in de centrale laaglandgordel en aan de oostkust rond Inverness, Perth en Aberdeen. Dat betekent dat grote delen van het land minder dan één persoon per 10 hectare tellen”.

Aan de Westkust rijdt u van Loch Fyne naar Oban, rond Kintyre en van Claonaig naar Tarbert, Cowal en Oase Applecross.  Het boek brengt u ook naar de eilanden, Barra, Noord-Lewis, Harris, Tarbert en Skye. In Zuid- en Midden-Schotland worden het de 7Stanes en de Bonnie Botany Tour voorgesteld, en gaat het van Stirling naar Pitlochry via de Trossachs en van Selkirk naar Langholm. In het deel over de Oostkust en Cairngorms, rijdt u van Linn of Dee naar Montrose en van  Grantown-on-Spey naar Craigellachie en Moray Firth, gevolgd door de route van Dundee naar Edinburgh en Glenshee, en van Aberdeen naar Inverness. Rijdt u van Dunnet Head naar Durness en van Durness naar Tain, u volgt de  Harry Potter-Route en de A9 naar John O’Groats, ziet u het mooiste van de Hooglanden en het Noorden. Een droomreis!

Martin Dorey Take the slow road Schotland, Inspirerende reisroutes door heel Schotland met de camper, auto of caravan geïllustreerd 352 bladz. Uitg. UNIEBOEK | HET SPECTRUM ISBN  9789000368211