“Swing, a Benny Goodman Story” door Pierre Génisson en het BBC Concert Orchestra o.l.v. Keith Lockhart, op het label Aparté. Schitterend!

Op zijn nieuwe cd eert Pierre Genisson de erfenis en het wereldwijd succes van de ‘King Of Swing’, Benny Goodman. Zowel componist als dirigent, geboren in Chicago, Illinois, deelde deze klarinettist zijn muzikaal leven tussen jazz en klassieke muziek.

Benny Goodman was ook een begaafde klassieke klarinettist. Hij nam daartoe les bij Reginald Clifford Kell en moest zijn hele techniek wijzigen. Eind jaren dertig had hij al een opname gemaakt van Mozarts Klarinetkwintet en in de late jaren veertig speelde hij werken van voornamelijk 20ste -eeuwse componisten, onder wie Igor Stravinsky, Leonard Bernstein en Morton Gould. Béla Bartók (1881-1945) componeerde voor hem zijn ‘Contrasts’, een virtuoos, driedelig werk voor viool, klarinet en piano, en in 1950 speelde hij de wereldpremière van het aan hem opgedragen Klarinetconcerto van Paul Hindemith. Goodman speelde ook de wereldpremière van het tweede Klarinetconcerto van Malcolm Arnold en bleef ook gedurende de jaren dertig en veertig optreden met de belangrijkste, Amerikaanse orkesten, waarbij hij vooral gewaardeerd werd vanwege zijn unieke combinatie van aan de jazz ontleende expressiviteit met een perfecte, klassieke techniek. Zo trad hij in de jaren zestig op als solist met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Fanz Paul Decker, in Mozarts beroemd klarinetconcerto.

Benny Goodman (1909-1986) was de eerste die jazzmuziek uitvoerde met zwarte muzikanten in de beroemde Carnegie Hall in 1938. Hoewel we de meeste van zijn jazzstandaarden kennen, heeft hij ook bijgedragen aan de ontwikkeling van het klassiek klarinetrepertoire. Goodman onderscheidde zich bijvoorbeeld door het uitvoeren van het Concerto van Aaron Copland, Prelude, Fuga en Riffs van Bernstein of Contrasten van Bartók. Door deze emblematische werken op een cd samen te brengen met onvergetelijke hits zoals “Sweet Georgia Browne” of het onweerstaanbare ”Sing, sing, sing”, laat Pierre Genisson de ster van Benny Goodman opnieuw schijnen en bewijst, samen met de briljante musici van het BBC Concert Orchestra, opnieuw de omvang van zijn ongeëvenaard talent. De uitvoerders zijn Pierre Génisson, de Belgisch violist en finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012 voor viool, Marc Bouchkov, de Oekraïense pianiste, Natacha Kudritskaya, en het BBC Concert Orchestra o.l.v. Keith Lockhart. Schitterend!

Pierre Génisson, geboren in 1986 in Marseille, is één van de beste vertegenwoordigers van de Franse blazersschool. Als winnaar van de prestigieuze Carl Nielsen Internationale wedstrijd, won hij de 1ste prijs en de publieksprijs op de Jacques Lancelot Internationale competitie in Tokio. Zijn opnames uitgegeven door Aparté en harmonia mundi, werden door internationale critici alom bekroond (Diapason d’or, Choc van het jaar door Classica, ffff door Télérama, “cd van de week” door de Sunday Times, Gramophone, Clef d’Or door Resmusic). Pierre Genisson volgde les aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs bij Michel Arrignon voor klarinet en bij Claire Désert, Amy Flammer en Jean Sulem voor kamermuziek. Na twee unanieme ‘Eerste prijzen’ in deze twee disciplines, ging hij zich aan de Universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles, perfectioneren bij Yehuda Gilad waar hij zijn Artistiek diploma behaalde.

Tracklist :

Prima: Sing, sing, sing (with a swing)

Copland: Concerto for clarinet, strings and harp

Fred Fischer: Chicago

Bernstein: Prelude, Fugue & Riffs for Solo Clarinet and Jazz Ensemble

Cliff Burwell: Sweet Lorraine

Stravinsky: Ebony Concerto

Edgar Sampson: Stompin’ at the Savoy

Ben Bernie, Maceo Pinkard: Sweet Georgia Brown

Bartók: Contrasts for violin, clarinet & piano, BB 116, Sz. 111

Swing, a Benny Goodman Story BBC Concert Orchestra Keith Lockhart Pierre Genisson cd Aparté AP218