Historische, in het Duits gezongen opname van “Le cheval de bronze” van Auber o.l.v. Kurt Richter, op het label Orfeo.

De sprankelende en mooie ouvertures van Daniel Francois-Esprit Auber (1782-1871) waren ooit zo beroemd als deze van Rossini en von Suppé. Het grootste keerpunt in het leven van Auber was zijn ontmoeting met de librettist Eugène Scribe (1791-1861), met wie hij een lang en succesvol partnerschap ontwikkelde. Het ene succes volgde na het andere. Opera’s als “Le Maçon” (1825) en “La Muette de Portici” (1828) brachten bekendheid en officiële erkenning voor Auber. 

Aubers eerste belangrijk succes, “La Bergère châtelaine” (1820), maakte hem tot één van de meest vooraanstaande componisten van de Parijse Opéra-Comique. Na 1820 componeerde hij bijna jaarlijks een nieuwe opera. Eén van zijn opera’s uit die tijd, “Gustave III”, werd in 1859 trouwens door Verdi gebruikt voor het gelijkaardig personage in zijn “Un ballo in maschera”.

Toen Auber ging samenwerken met de bekende librettist Eugène Scribe (foto), volgde het ene succes na het andere. Het duo beheerste nl. van 1830-1850, de Franse opéra comique. Eén van hun grote successen was de hier opgenomen opéra féerique, “Le cheval de bronze” (1835).

De opéra comique of opéra-féerique in drie bedrijven, “Le cheval de bronze”, werd in 1835 voor het eerst opgevoerd door de Opéra-Comique in de Salle de la Bourse in Parijs. Het libretto was van Aubers vaste medewerker, Eugène Scribe en de opera was een groot succes in hun tijd. De ouverture is een van de populairste van Auber. De finale van de eerste akte breidt zich uit op de laatste zinnen uit de eerste-act finale van de Così fan tutte van Mozart. De componist probeerde de Chinese setting van het verhaal in de muziek weer te geven. De opera werd voor het eerst opgevoerd in Engeland in december 1835 in Covent Garden in Londen en in de Verenigde Staten in 1836 in het Théâtre d’Orléans in New Orleans. Het magisch, bronzen paard van de titel, dat mysterieus op een nabijgelegen heuvel verschijnt, vervoert elke man die op zijn rug klimt, naar de planeet Venus, de thuisbasis van een groep sirenes, geleid door de mooie prinses Stella. Als de reiziger in de ruimte de avances van de sirenes kan weerstaan, kan hij terugkeren naar de aarde met de vrouw van zijn keuze, zo niet, dan wordt hij teruggevoerd en in steen veranderd als hij spreekt over zijn ervaringen.

De opera speelt zich af in China in de provincie Chatong, waar een bronzen paard op een rots staat. De legende wil dat nadat een mandarijn het paard besteeg, het paard wegvloog, naar de rots terugkeerde, maar zonder de mandarijn.

Péki (Wilma Jung) moet tegen haar wil trouwen met de mandarijn Tsing-Sing (Franz Fuchs), die al vier vrouwen heeft. Péki vertelt aan prins Yang, de zoon van de keizer (Tino di Costa),  dat ze verliefd is op de arme, jonge boerenknecht, Yan-Ko (Kurt Equiluz), maar dat hij zes maanden eerder op mysterieuze wijze, in de lucht verdween op een bronzen paard. Yan-Ko keert terug op het paard maar weigert te zeggen waar hij is geweest. De prins stelt het huwelijk van Péki uit door Tsing-Sing te bevelen samen met hem op het paard weg te vliegen. De boer, Tchin-Kao (Leo Heppe), de vader van Péki, vindt wel een rijke, oude man voor zijn dochter om mee te trouwen, waarop zijn dochter besluit weg te lopen met Yan-Ko. Tsing-Sing keert terug op het bronzen paard maar zonder prins Yang. Hij weigert iets over zijn avontuur te onthullen, want als hij dat doet, zal hij worden veranderd in een beeld.

Helaas mompelt hij wat in zijn slaap en wordt in steen veranderd, net als Péki’s geliefde, Yan-Ko. Péki besluit dan maar zelf op het paard weg te rijden om hem te redden. Het paard neemt de als man vermomde Péki mee naar het paleis van prinses Stella (Herta Schmidt) op de planeet Venus. Péki heeft de magische armband van Stella nodig om haar geliefde van de betovering te redden. Ze (hij)  weerstaat aan de verleiding door een groep mooie vrouwen, en keert terug naar de aarde om de beelden van Yan-Ko, Tsing-Sing en Prins Yang te vinden. Ze gebruikt de armband om Yan-Ko en de prins te bevrijden, maar ze zal Tsing-Sing niet omtoveren tot hij belooft zijn huwelijksplannen met haar op te geven. Uiteindelijk kan zij met Yan-ko trouwen en trouwt Prins Yang met prinses Stella.

Een unieke gelegenheid voor operaliefhebbers om in een geremasterde versie van de opname uit 1953 in Wenen door Walhall Eternity Series (foto), opnieuw te genieten van lyrische grootheden van weleer, o.a. de bariton Franz Fuchs, de bas Leo Heppe (Bob Martin), de tenoren, Tino di Costa en Kurt Equiluz, en de sopranen, Wilma Jung en Herta Schmidt.

Auber Le cheval de bronze Franz Fuchs Kurt Equiluz Tino di Costa Leo Heppe Grosses Wiener Rundfunkorchester Kurt Richter Historical Recording 1953 2 cd Orfeo C986192

https://www.stretto.be/2019/07/05/live-opname-van-la-sirene-van-auber-door-les-metaboles-orchestre-des-frivolites-parisiennes-o-l-v-de-belgische-dirigent-david-reiland-op-het-label-naxos/