“Ik ging van de onderaardse wereld houden vanwege haar stilte en echo’s”. Will Hunt, “Ondergronds, een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten”, een bijzondere en opvallend originele uitgave van ambo/anthos.

Al vanaf zijn jongensjaren koestert de Amerikaanse journalist en fotograaf Will Hunt een mateloze fascinatie voor de werelden die ondergronds, onder het aardoppervlak verscholen liggen. Inmiddels maakte hij talloze ondergrondse reizen. In zijn boek, “Ondergronds” volgen we hem op zijn spannende afdalingen, van vervallen New Yorkse metrolijnen en de groezelige catacomben van Parijs tot Aboriginal-mijnen in Australië en prehistorische spelonken in de Pyreneeën.

“In de loop van de jaren”, vertelt Hunt,  “lukte het me een onderzoeksinstelling, een aantal tijdschriften en een uitgever zover te krijgen om mijn onderzoek naar de ondergrondse wereld financieel te ondersteunen. Ik besteedde het geld, en daarna nog wat meer, aan het onderzoek van onderaardse ruimten in verschillende delen van de wereld. Meer dan tien jaar lang daalde ik af in stenen catacomben en verlaten metrostations, heilige grotten en atoombunkers”.

Even meeslepend als intelligent schrijft Hunt over zijn avonturen, die hij koppelt aan inzichten uit de filosofie, antropologie, mythologie, geschiedkunde en zelfs neurowetenschap. Bovendien werpt hij een nieuw licht op een verborgen dimensie van onze planeet, nl. zijn onpeilbare duisternis. Hiermee is “Ondergronds” een buitengewoon origineel eerbetoon aan de diepgewortelde menselijke fascinatie voor het onzichtbare. Heel literair geschreven, geloofwaardig, leerzaam en tegelijk avontuurlijk.

 “Stap uit je voordeur en voel onder je voeten het dreunen en gonzen van metrotunnels en elektriciteitskabels, met mos begroeide waterlopen en pneumatische transportbuizen, die door en over elkaar lopen als de draden op een groot weefgetouw. Zie aan het einde van een rustige straat de stoom uit een ventilatierooster ontsnappen, misschien opstijgend uit een verborgen tunnel waarin paria’s in haveloze hutten bivakkeren, of uit een geheime bunker met dikke betonnen muren waar de elite naartoe zal vluchten om aan het einde der tijden te ontsnappen. Laat op een lange wandeling door stille weiden je handen over een met gras begroeide heuvel gaan die misschien het graf van een oud stamhoofd bevat, of het begraven fossiel van een prehistorisch beest met een lange golvende ruggengraat. Volg een overschaduwd bospad waar je, met je oor tegen de aarde gedrukt, het geritsel hoort van mieren die een onderaardse metropool uitgraven, doorschoten met minuscule kronkelende verbindingen”. (sic)

Geef nu toe, een boek dat zo begint wil je verder lezen. Negen hoofdstukken, elk beginnend met een citaat van en groot dichter of filosoof, “Afdaling”, “De oversteek”, “De onderaardsen”, “De okerdelvers”, “De tunnelaars”, “De verdwaalden”, “De verborgen bizon”, “De donkere zone” en “De cultus”, laten zich lezen als een spannende avonturenroman. Spannend en prachtig geschreven.’ (The Guardian). Stretto sluit zich daar bij aan. Een aanrader! “Underground” werd alweer heel deskundig vertaald door Roelof Posthuma.

Will Hunt is fotograaf en journalist. Zijn werk verschijnt in onder meer The Economist, The Atlantic Monthly, The Guardian en The Paris Review Daily. Hunt is als gastdocent verbonden aan het Institute for Public Knowledge van New York University.

Will Hunt Ondergronds, een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten 280 bladz. uitg. ambo/anthos ISBN 9789026349591