“Vivaldi, Concerti per Flauto” door Giovanni Antonini en Il Giardino Armonico en “Bach/Vivaldi Sonar in ottava, Double concertos for violin and violoncello piccolo” door Giuliano Carmignola en Mario Brunello, op de labels Alpha en Arcana. Een must!

Vivaldi, de meester van de menselijke emoties, van de kerk tot het operahuis, van tragedie tot vreugde, had het onmiskenbaar talent om onmiddellijk herkenbare gevoeligheid en expressiviteit, in onnavolgbare kleuren en met slechts enkele noten, te verklanken. Dit talent is hier op twee magnifieke, nieuwe cd’s te beluisteren.Als oprichter van het Italiaans ensemble “Il Giardino Armonico” dat vanaf zijn begin in 1985 een doorbraak betekende in de uitvoering van barokmuziek, staat de virtuoze fluitist en dirigent, Giovanni Antonini aan het hoofd van een indrukwekkende discografie. Hij startte bij Alpha Classics bv. een complete reeks van de 107 symfonieën van Joseph Haydn voor het 300-jarig bestaan van de componist in 2032. Hier is Antonini solist in een bloemlezing van Concerti per Flauto van Vivaldi, opgenomen tussen 2011 en 2017. Hij bespeelt blokfluiten (flauto contralto en flautino), gebouwd door Fulvio Canevari, en er is een geweldige, instrumentale versie van ” Cum Dederit ”uit Nisi Dominus RV 608, op een chalumeau van Peter van der Poel.

Op de cd staan blokfluit- en flautino of sopranino concerti met strijkers en basso continuo, zijnde het Concerto in Do Maggiore, RV444, het Fluitconcerto, Op. 10 No. 1 in Fa Maggiore, “La tempesta di mare”, RV 433 en het Flautino Concerto in Do Maggiore, RV443, Nisi Dominus, RV 608: “Cum dederit”, het Concerto in Do Minore, RV441, en het Concerto in La Minore, RV 445, en het Concerto in Fa Maggiore RV442.

Giovanni Antonini (°1965) is een Italiaanse dirigent en solist op blokfluit en barok traverso. Hij studeerde aan de Civica Scuola di Musica in Milaan en aan het Centre de Musique Ancienne in Genève, en richtte in 1985, in Milaan, samen met de luitspeler, Luca Pianca, “Il Giardino Armonico” op, een ondertussen wereldberoemd, baanbrekend Italiaans ensemble voor Oude Muziek. Antonini maakt deel uit van de Italiaanse historische instrumentenbeweging en trad op met musici als Christoph Prégardien, Christophe Coin, Katia en Marielle Labèque, Viktoria Mullova en Giuliano Carmignola. Met Il Giardino Armonico ontving hij een Gramophone Award, Diapason d’Or en Choc du Monde de la Musique.

Giuliano Carmignola’s recente opname van de Sonates en Partita’s voor viool solo van Bach is door het tijdschrift Gramophone gekwalificeerd als “een voor de hand liggende eerste keuze onder de opnames van deze werken op historische instrumenten”. Ook zijn levenslange vriend, de cellist Mario Brunello, werd geprezen voor zijn persoonlijke herinterpretatie van deze zelfde beroemde collectie op de piccolo cello (A469). Begeleid door het Milanees ensemble Accademia dell’Annunciata, bieden de twee topmusici nu een bijzonder origineel en experimenteel programma aan.

Geïnspireerd door Vivaldi’s drie bestaande dubbelconcerti voor viool en cello, een ongebruikelijk instrumentarium in de 18de -eeuwse concertliteratuur, bestudeerden ze de dubbelconcerti van Vivaldi en Bach opnieuw (de beroemde concerti BWV 1043 voor twee violen en BWV 1060 voor viool en hobo), en transponeerden de tweede solo een octaaf lager voor de piccolocello. Voorafgaand door musicologisch en historisch onderzoek, toont hun aanpak vooral hun plezier in het samenwerken aan een origineel en innovatief project. Het schitterend resultaat is dan ook een unieke kans om deze bekende muziek op een nieuwe manier te ontdekken en te (her)waarderen. Op hun cd staan de Sinfonia in D, RV 125, het Concerto in Es, RV 515 en het Concerto in C, RV 508 van Vivaldi,  de Concerti in re klein, BWV 1043 en BWV 1060 van Bach, en de Sonate in do klein, DürG 14 van  Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756). De dertig variaties op een thema, door Bach in 1741 gepubliceerd als vierde deel van de Clavier-Übung, zouden volgens overlevering hun première beleefd hebben onder de vingers van de jonge Goldberg, vandaar de bijnaam “Goldberg”-variaties. Hetzelfde verhaal weet te vertellen dat de variaties besteld zouden zijn door Von Keyserlingk om hem in zijn slapeloze nachten wat op te vrolijken. Dit kan u lezen in de Bachbiografie van Johann Nikolaus Forkel uit 1802.

Vivaldi Concerti per Flauto Giovanni Antonini Il Giardino Armonico cd Alpha 364

Bach/Vivaldi Sonar in ottava, Double concertos for violin and violoncello piccolo Giuliano Carmignola Mario Brunello Riccardo Doni Accademia dell’Annunciata Arcana A472