“Schubert, Lebensstürme. Music for Piano Four-Hands” door het Duo Pleyel op het label Linn, en “Boundless, Schubert Sonatinas” door Zachary Carretin (viool), Mina Gajic (piano), op het label Sono Luminus. Intiem, warm, authentiek en verfijnd.

Het pianoduo Pleyel Richard Egarr en Alexandra Nepomnyashchaya, maakt zijn debuut met een programma met vierhandige pianowerken van Schubert. De bijdrage van Schubert aan dit genre was groter dan van welke andere componist dan ook.

Behalve dat de muziek onderhoudend is, bevat dit repertoire enkele van de beste pianowerken van Schubert. Schuberts grote Fantasie in fa klein, hoewel terecht beroemd, vertegenwoordigt slechts een klein deel van zijn muziek voor vierhandig piano. Het is een buitengewoon werk dat het toenemend belang van dit genre aantoonde. Duo Pleyel brengt deze beroemde Fantasie in de context met andere minder bekende werken zoals de heerlijk melodieuze vroege Sonate in Bes, gecomponeerd toen Schubert 21 was, en de twee contrasterende Rondo’s, het Rondo in D en het Rondo in A, het laatste van Schuberts werken voor piano vierhandig. Een ander hoogtepunt op de cd is het gepassioneerd Allegro in la klein, een maand na de Fantasie gecomponeerd, bekend onder de postume titel “Lebensstürme”.

Deze muziek geeft een duidelijk beeld van Schuberts innerlijk leven, van een man die schreef: ‘Elke avond als ik naar bed ga, hoop ik dat ik nooit meer wakker word, en elke ochtend hernieuwt mijn verdriet.” Het Duo Pleyel, zoals de naam al aangeeft, speelt op een Franse Pleyel-piano uit 1848, een instrument helder van kleur met een warme klank. Het gevoel van vier handen die over het toetsenbord lopen, is levendig en direct. De klank van het instrument roept de sfeer van een intiem Biedermeier-salon op, het soort dat Schubert van tijdens de Schubertiaden kende.

Op de cd staan het Rondo voor piano duet in D, D608, de Sonata in Bes, D617, de Fantasie in fa klein voor piano duet, D940, het Rondo voor piano duet in A, D951 en het Duo in la klein, Allegro ‘Lebensstürme’, D947.

Bij het opnemen van de vroegste onthullingen van Schuberts grenzeloze lyriek in zijn vroeg-romantische stijl, toegepast op instrumentale kamermuziek, wilde het duo Zachary Carrettin (viool) en Mina Gajic (piano) (foto), eer bewijzen aan de oorspronkelijke, authentieke klank. De Sonatina’s bieden een onthullende kijk in Schuberts beginnende, romantische stijl. Of het nu gaat om het Sturm und drang karakter van de Sonate in Sol klein en zijn Haydn-achtige voorstelling van drama, de vroege Beethoveniaanse manier van genieten in de Sonate in D, of de ongegeneerde dramatische ernst in de Sonbate in la klein, tonen deze werken de grenzeloze expressieve geest van de jonge nog compleet onbekende componist.

Op de cd staan de Sonate (Sonatina) in D, D384 (Op. posth. 137 No. 1), de Sonata (Sonatina) in la klein, D385 (Op. posth. 137 No. 2), en de Sonatina (Sonatina) in G, D408 (Op. posth. 137 No. 3). Dit alles wordt gespeeld op een viool met darmsnaren, gebouwd door Franz Kinberg, met een strijkstok van John Dodd van ca. 1800, en op een Erard vleugel uit ca. 1835.

Schubert Lebensstürme. Music for Piano Four-Hands Duo Pleyel cd Linn CKD 593

Boundless Schubert Sonatinas performed on historical instruments Zachary Carrettin Mina Gajic cd Sono Luminus DSL92240

https://www.stretto.be/2019/05/09/fijne-vioolsonaten-van-franz-schubert-door-stephanie-paulet-en-daniel-isoir-op-het-label-muso/