“Poulenc, Piano Concertos, Aubade”, door Louis Lortie en Hélène Mercier, piano, op het label Chandos. Magnifiek!

Het oeuvre voor piano en orkest van Francis Poulenc (1899-1963) behoort tot de meest charmante muziek van de 20ste eeuw. Louis Lortie en Hélène Mercier brengen aan hun piano’s een sprankelend scherpe uitvoering.

Beide pianisten tekenen een overtuigend portret van de melancholische Poulenc. Poulenc was wel speels maar er was ook wel altijd een beetje schuchterheid voelbaar in zijn muziek. Of het nu het sarcastische van zijn choreografisch concerto Aubade betrof of de ironische melancholie van zijn uitbundig tot explosief Concerto voor twee piano’s uit 1932, gecomponeerd voor prinses de Polignac. Louis Lortie speelt op deze cd het Pianoconcerto uit 1949, waarin de traditionele eigenschappen van een klassiek concerto meer aanwezig zijn, memorabele melodieën, een bruisende orkestratie en een breed scala aan texturen in de pianopartij. Heerlijk!

Poulencs concertante pianomuziek op één cd is een meerwaarde. Zeker wanneer zoals hier, de uitvoering zeer goed is. Louis Lortie en Hélène Mercier, geven ons hier een verfrissende, prikkelende, maar ook scherpe kijk op dit oeuvre. Het is en blijft steeds leuk en we worden de schittering van Poulencs vermogen om zo veel verschillende elementen te mengen, vrolijk aangeboden. Imitatie van gamelan, guitig neo-classicisme à la Stravinsky en Mozart, het is allemaal aanwezig, hoewel de unieke luchtige sfeer puur, puur Poulenc is. Lortie en Mercier zijn onverschrokken en onberispelijk. Over bepaalde tempi, misschien iets te snel, kan men discussiëren, begeleid door dirigent Edward Gardner en de zeer evenwichtige BBC Philharmonic, is het hier feest!

Zelden uitgevoerd is de Aubade, een “Concerto choréographique” voor piano en 18 instrumenten uit 1929, opgedragen aan het koppel de Noailles. Anna de Noailles, eigenl. Anna Élisabeth Bibesco prinses de Brancovan (foto), door haar huwelijk, comtesse de Noailles, (1876-1933), was een Frans schrijfster en dichteres. Ze was één van de belangrijkste salonhoudsters voor de Parijse kunstenaars en beau monde in het fin de siècle.

Deze grimmige en excentrieke mix van ballet en pianoconcert bevat weliswaar tevens een aantal briljant geestige ideeën. Niet te missen.

De extra werken op deze cd zijn een welkome aanvulling. Er is de levendige, stekelige Sonate voor pianoduet uit 1918 maar herzien in 1939, er is de Élégie uit 1959 en er is zijn Valse-musette “L’Embarquement pour Cythère”, beide voor twee piano’s. De schitterende en dissonante Sonate voor 4 handig piano wisselt passages van charme af met gedurfde passages. Ontroerend is de in 1959 gecomponeerde “Élégie en accords alternés”, vijf sublieme minuten die volgens Poulenc moeten worden gespeeld alsof je improviseert met een sigaar in de mond en een glas cognac op de piano. Het aanstekelijk “L’Embarquement pour Cythère” verwijst volgens Poulenc, naar “les bords de la Marne, chers à son enfance. Subliem.

Poulenc Piano Concertos Aubade Louis Lortie Hélène Mercier piano BBC Philharmonic Edward Gardner cd Chandos CHAN10875

https://www.stretto.be/2020/04/30/reviens-reviens-radieuse-reviens-o-nuit-mysterieuse-apres-un-reve-a-faure-recital-volume-1-door-de-canadese-pianist-louis-lortie-op-het-label-chandos-hemels

https://www.stretto.be/2018/09/25/brahms-21-hungarian-dances-en-16-waltzes-door-helene-mercier-en-cyprien-katsaris-op-het-label-warner-classics-meesterlijk-subliem/