Een 12-jarige jongen met een stem als van een engel, “Cai Thomas, Seren”, op het label Rubicon. Een Godsgeschenk!

Een 12-jarige jongen met een wondermooie en heerlijk zuivere stem, bezingt de bloei van de lente als teken van hoop in een verduisterde tijd. Niet te missen!

Een treble is de stem van een jongen die de hoge sopraantonen zingt. Na de partij voor de discant, is dit de hoogste partij of het op één na hoogste. De term wordt gebruikt in de context van koormuziek met betrekking tot zangers van acht tot zestien jaar. Binnen de Anglicaanse en Engels-katholieke liturgische tradities, waarin meisjes en vrouwen niet in kerkkoren zongen, werden en worden jonge, mannelijke koorzangers, jongenssopranen, “trebles” genoemd.

De term “treble” is afgeleid van het Latijnse triplum, dat in motetten uit de 13de – en 14de  eeuw werd gebruikt om de hoogste partij aan te duiden, die gezongen werd boven de tenorpartij en de altpartij. Een andere term voor dat bereik was superius. De term “treble” werd voor het eerst gebruikt in de 15de eeuw. Het gebruik van hoge tonen en falsetstemmen in de christelijke, liturgische muziek gaat weliswaar terug tot de voorchristelijke tijd. De ontwikkeling van de vocale polyfonie van de middeleeuwen tot de renaissance, vond vervolgens grotendeels plaats in het kader van het mannelijk, vocaal ensemble of koor, waarin alle (stem)partijen, uitsluitend door mannen en jongens werden gezongen.

De term treble voor een jongenssopraan (boy soprano) gaat terug tot Engelse componisten als Thomas Tallis en William Byrd, componisten van magistrale, polyfone koormuziek ten tijde van de Engelse pre-Reformatie- en Reformatie. Op dit moment was de koormuziek, anthems en services op psalmteksten en teksten uit het “Book of Common Prayer” van de Anglicaanse kerk, vaak vijfstemmig, Treble, Meane, Alto, Tenor en Bass.

Geprezen om zijn muzikaliteit en uitzonderlijke stem, heeft Cai Thomas als treble al een wereldwijde aanhang opgebouwd en was hij al te zien en te horen geweest op de Engelse radio. Na een succesvolle Kickstarter-financieringscampagne en met de hulp van zijn familie, vrienden, lokale gemeenschap en honderden nieuwe vrienden van over de hele wereld, is Rubicon Classics trots Cai te steunen voor de release van zijn debuutalbum. In ‘Seren’ (wat ‘Ster’ betekent in het Welsh), zingt de jonge treble enkele van de meest geliefde koor- en traditionele liederen, gearrangeerd door o.a. Donald Fraser, David Hill en Fedor Vrtacnik.

Cai zingt wondermooie muziek, zowel klassiek als eigentijds klassiek, en dit zowel a capella als met begeleiding. Op zijn cd staat muziek van John Brunning (°1954), Eriks Ešenvalds, (°1977), Gabriel Fauré (1845-1924), Ola Gjeilo (°1978), George Frideric Handel (1685-1759), Karl Jenkins (°1944), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Claude-Michel Schönberg (°1944), Charles Villiers Stanford (1852-1924) en Ralph Vaughan Williams (1872-1958).  Hij wordt daarbij begeleid door het Pegasus Chamber Choir, de London Mozart Players, de Choristers of St Thomas en het Bourne Ensemble o.l.v. Robert Lewis.

In het Ave Verum van Karl Jenkins is de andere solist, de Noorse, gewezen jongenssopraan, Aksel Rykkvin (°2003) (foto’s). Sinds zijn stemmutatie is Aksel nl. niet langer treble en kan hij lagere partijen zingen zoals de bariton partij in het Ave Verum uit 2004 van John Jenkins (Track 6). Aksel was lid van het Kinderkoor van de Noorse Nationale Opera en het Ballet en van het jongenskoor van de kathedraal van Oslo.

Cai begon op 7-jarige leeftijd in het koor van St Thomas-on-The-Bourne in Surrey te zingen, onder leiding van Rob Lewis. Hier werd Cai voor het eerst opgemerkt door experts uit de muziekindustrie. Cai is momenteel leerling aan de Edgeborough School in Frensham. Hij heeft de bisschoppenprijs voor koorzang en won wedstrijden op lokale festivals en op school. Hij is ondertussen een ervaren solist en treedt regelmatig op, zowel lokaal als tijdens koortournees in Europese kathedralen, waaronder San Marco Venetië, Brussel en Keulen.

Een grote meerwaarde van de cd is de medewerking van de prestigieuze Mozart Players, en van het “Pegasus Chamber Choir”, één van de succesvolste kamerkoren van Londen, alom geprezen en bekroond vanwege hun fantasierijke programma’s van de renaissance tot heden, en de Choristers of St Thomas-on-The Bourne. Organist van dienst is Julian Cooper, de organist en Assistant Director of Music aan de church of St Thomas-on-The Bourne in Farnham, een civil parish in Waverley, in het Engels graafschap Surrey. Een andere meerwaarde is dat u muziek ontdekt van John Brunning, Eriks Ešenvalds, Ola Gjeilo en Karl Jenkins. Dit alles maakt dat u deze cd voor geen geld ter wereld mag missen!

John Brunning (foto) is gitarist en presentator bij Classic FM, Ēriks Ešenvalds (foto) is een Letse componist die zijn opleiding kreeg aan het Conservatorium van Priekule en de Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmija in Riga en naast muziek ook theologie studeerde, en (Sir) Karl Jenkins is een Welsh componist en een voormalig lid van de jazz-/rockformatie “Soft Machine”.

Karl Jenkins (foto) was eerst hoboïst in het National Youth Orchestra of Wales, waarna hij muziek ging studeren aan de universiteit van Cardiff en de Royal Academy of Music in Londen. Hij is beroemd als een jazz- en rockmuzikant, die bariton- en sopraansaxofoon, verschillende toetsinstrumenten en hobo speelt. Hij voegde zich bij de jazzgroep van Graham Collier en werd later mede oprichter van Nucleus, een baanbrekende jazzband die in 1970 de prestigieuze eerste prijs op het Montreux Jazz Festival binnenhaalde.

In 1972 werd hij lid van “Soft Machine”, de wereldberoemde band van de basgitarist, Kevin Ayers, Robert Wyatt (drums, zang), Daevid Allen (gitaar) en Mike Ratledge (toetsen), en later de basgitarist, Hugh Hopper. Kevin Ayers en Wyatt waren daarenboven eerst, samen met Hopper, de oprichters van “The Wilde Flowers”. Wanneer deze band splitte, richtten zij in 1966 in Canterbury, de band, “Soft Machine” op. Ze speelden vernieuwende, psychedelische muziek.

Ola Gjeilo (foto) is een Noors componist en pianist, opgeleid als pianist bij Wolfgang Plagge en Ole Henrik Giørtz (jazz), en die na zijn studie aan de Noorse Academie voor Muziek (Norges musikkhøgskole), zijn studie compositie voortzette aan de Royal Academy of Music in Londen en in 2001 naar New York trok, waar hij in 2006 een mastertitel in klassieke compositie behaalde aan de Juilliard School.

Tracklist :

-Ešenvalds: Only in sleep (met het Pegasus Chamber Choir)

-anon.: Suo-Gân (met de Choristers of St Thomas-on-The Bourne en het Bourne Ensemble)

-Vaughan Williams: Silent Noon (Arr. Donald Fraser ) (met de London Mozart Players)

-Handel: Ombra mai fu (from Serse) (met het Bourne Ensemble)

-C. M. Schönberg: Les Misérables: “Bring Him Home” (Arr. Fedor Vrtacnik) (met de London Mozart Players)

-Jenkins, K: Ave Verum door Cai Thomas en de bariton, Aksel Rykkvin (met de London Mozart Players)

-Mozart: Vesperae Solennes de confessore K. 339: V. Laudate Dominum (met het Pegasus Chamber Choir en de London Mozart Players)

-Handel: Rinaldo, HWV 7b: “Lascia ch’io pianga” (met Julian Cooper, orgel en het Bourne Ensemble)

-Fauré: Requiem, Op. 48: IV. Pie Jesu (Arr. David Hill) (met het Bourne Ensemble)

-Brunning: The Lord is my Shepherd (met de London Mozart Players)

-Stanford: The Blue Bird, Op. 119 No. 3 (met het Pegasus Chamber Choir)

-anon.: The Ash Grove (Arr. Donald Fraser) (met het Bourne Ensemble)

-Gjeilo: The Ground  (met het Bourne Ensemble en de Choristers of St Thomas-on-The Bourne)

Cai Thomas Seren cd Rubicon RCD1060