N.a.v. 8 mei, 75 jaar geleden. Nick Inman, Joe Staines, “Bevrijdingsroute Europa, in het voetspoor van de geallieerde opmars in de Tweede Wereldoorlog”, een nieuwe gids van anwb. Een must!

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Nederland komt anwb met een unieke uitgave. Bevrijdingsroute is een project dat diverse partijen samenbrengt. De expertise van Rough Guides en de ANWB als traditierijke producenten en uitgevers van reisboeken, valt samen met de Liberation Route Europe Foundation, die herdenkingstoerisme en internationale samenwerking promoot. Het pad van de geallieerde strijdkrachten volgend biedt “Bevrijdingsroute” een levendig en boeiend verslag van de bevrijding van Europa. Hierbij komen in detail, negen landen aan bod, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland, Polen, Tsjechië en Duitsland. Door de grote hoeveelheid toegankelijke informatie, de indrukwekkende foto’s en de fascinerende bezienswaardigheden, is dit boek de ultieme gids tijdens een reis langs de locaties en verhalen van de bevrijding van Europa.

Verken de D-Day-stranden in een historische jeep in Normandië of ervaar bv. de “Sunset March” in Nijmegen, een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde soldaten waar een veteraan van welke oorlog dan ook, over de Crossing Bridge loopt met straatlantaarns die oplichten bij elke stap. In Nijmegen is nl. een nieuwe stadsbrug gebouwd, de Oversteek, vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944, Amerikaanse militairen tijdens operatie “Market Garden” de Waal zijn overgestoken.

Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. Zorgvuldig geplande routes helpen bij het organiseren van je reis, en als inleidende achtergrondinformatie, een uitgebreide introductie tot het einde van de Tweede Wereldoorlog, die de gebeurtenissen van de bevrijding in beeld brengt.

In de introductie tot de bevrijding van Europa, ziet u een kaart van de bevrijding (1943-1945), de tijdslijn van de bevrijding en de opmars naar de bevrijding 1934-1943, en leest u over de neutrale landen.

Het boek bevat verder o.a. biografieën van oorlogshelden uit alle negen landen, de rol van koloniale troepen, oorlogsbruiden, de Praagse opstand en nog veel meer. Tussen de hoofdstukken door reflecteren onder de titel “Uitgelicht”, teksten op de verzetsbewegingen, de holocaust en de bevrijding van de kampen, en de wederopbouw na de bevrijding. U leest daarin ook over het leven tijdens de bezetting, strategische bombardementen en de slachtoffers, gruweldaden en de Holocaust, de Sovjet-Unie, en over de ontheemden en vluchtelingen.

Als conclusie, wederopbouw, gerechtigheid en vergelding, de wereld in oorlog en bespiegelingen over de bevrijding. Nuttige informatie en interessante routes, de structuur van de legers, films en boeken. Frits van Bruggen, hoofddirecteur anwb, schreef het voorwoord. Nauwkeurige kaarten in kleur en tal van bijzondere kleurenfoto’s, en tot nadenken stemmende historische beelden van de bevrijding, vormen samen een unieke manier om meer te weten te komen over de gebeurtenissen rond de bevrijding.

Nick Inman, geboren in 1956 Harrogate in Yorkshire, studeerde in 1978 af aan Bristol University met BSc Politiek. Na over land door het vooroorlogse Afghanistan naar India gereisd te hebben, een festival voor randkunsten geleid te hebben en negen maanden bij de Findhorn Foundation in Schotland te hebben gewoond, waar hij zijn eerste boek “Canoeing Through Life”, publiceerde, verhuisde hij in 1985 naar Spanje. Daar werkte hij als leraar tot hij journalist werd en een regelmatige bijdrage leverde aan Lookout. Hij was er correspondent voor Reporting Europe en Windpower Monthly, plaatsvervangend redacteur van Costa Blanca News en eindredacteur van Charming Small Hotels Guide Spain. Toen hij in 1993 terugkeerde naar Londen, werd hij assistent-redacteur van het tijdschrift Playdays. Hij werd kort daarna hoofdredacteur van de Dorling Kindersley Eyewitness-serie en schreef geïllustreerde gidsen.

Nick Inman, Joe Staines Bevrijdingsroute Europa, In het voetspoor van de geallieerde opmars in de Tweede Wereldoorlog 384 bladz. geîllustreerd ANWB ISBN 9789018046255