Rij nog een beetje met uw veloke. Brigitte Minne, “De kleine Panamarenko” en “De kleine Jan Fabre”, uitgegeven door Eenhoorn.

Kleine Henri is gefascineerd door vliegen, kevers en vogels. Tijdens WOII ziet hij voor het eerst vliegtuigen en duikboten. Als hij ouder wordt, haalt hij kwajongensstreken uit. Hij wordt van school gestuurd en werkt een tijdje in de dokken. Tot hij wordt toegelaten tot de kunstacademie …

Voor “De Kleine Panamarenko” praatte Brigitte Minne urenlang met de kunstenaar over zijn kinder- en jeugdjaren. De verhalen zijn bijzonder aanstekelijk opgeschreven, de kleine Henri met de donkere krullenbol is haast een romanpersonage. Voor- en achterin zitten unieke familiekiekjes, wat nog bijdraagt aan de sfeer. Een jeugdboek waar ook volwassenen vrolijk van worden. Met nostalgisch zwart-wit beeld en knappe tekeningen.

Een fascinerend boek om te bekijken en te (her)lezen. Met talrijke kunstfoto’s en nooit eerder gepubliceerde familiefoto’s. Eerste titel in de kunstenaarsreeks ‘De Kleine’, vanaf 9 jaar. Kleine Henri is gefascineerd door vliegen, kevers en vogels. Tijdens Wereldoorlog II ziet hij voor het eerst vliegtuigen en duikboten. Als hij ouder wordt, haalt hij kwajongensstreken uit met zijn vrienden de Patatjes.

Hij wordt van school gestuurd en werkt een tijdje bij zijn vader in de dokken, tot hij wordt toegelaten op de kunstacademie. Dat voelt aan als thuiskomen! Nu nog een geschikte naam vinden … Brigitte Minne sprak urenlang met Panamarenko en reconstrueerde zo zijn kindertijd in Antwerpen, een tijd waarin de basis voor zijn kunstenaarschap werd gelegd. Thema’s: Panamarenko, jeugd, wereldoorlog, vogel, kunst.

Brigitte Minne reconstrueerde ook de kindertijd van kunstenaar Jan Fabre. Jan was nl. een kwajongen die graag experimenteerde. Zijn grenzeloze fantasie bracht hem vaak in de problemen. Maar diezelfde fantasie vormde de basis voor zijn kunstenaarschap. Toen de kleine Jan Fabre geboren werd, leek hij als twee druppels water op zijn overleden broer Emile. Emile was altijd een braaf ventje geweest.

Jan, daarentegen, groeide op als kwajongen die ongewild dingen deed die niet mochten. Zijn grenzeloze fantasie zorgde er vaak voor dat hijzelf en ook zijn familie in de problemen kwamen. Maar dezelfde fantasie vormde de basis van zijn kunstenaarschap, alsook de liefde voor zijn moeder en vader. Brigitte Minne reconstrueerde de kindertijd van Jan Fabre. Talrijke kunst- en familiefoto’s tonen de creatieve ontwikkeling van een bekende kunstenaar.

Twee fascinerende boeken die naast de levensverhalen van beiden, nooit eerder gepubliceerde foto’s en schitterende kunstfoto’s bevatten. Schattig, teder, innemend en ontwapenend. Niet te missen.

Brigitte Minne (°1962) (foto) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur. Brigitte Minne groeide op in Brugge, maar woont ondertussen in Ronse. Ze publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren, en daarnaast schreef ze scenario’s voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma “De Boomhut” en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken. Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury’s van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk o. a. de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de Inclusieve Griffel en de Karel Verleyenprijs. In 2003 schreef Minne En toen kwam Linde, het geschenkboek voor de Vlaamse Jeugdboekenweek, met illustraties van Carll Cneut.

Brigitte Minne De kleine Panamarenko” 128 bladz. geïllustreerd uitg. Eenhoorn ISBN 9789058387677

Brigitte Minne “De kleine Jan Fabre” 144 bladz. geïllustreerd uitg. Eenhoorn ISBN 9789058388933