“Bach Sons” door het Controcorrente Orchestra, op het label Passacaille. Heerlijk!

Meerdere leden van de familie Bach speelden een instrument en maakten samen “Hausmusik”. Johann Sebastian Bach was de vader van musici. Vier van zijn twintig kinderen werden nl. belangrijke componisten. Deze zonen waren vernieuwers. Hoewel erkend als een meestervakman, werd J.S. toen de barokperiode plaats maakte voor nieuwe stijlen aangezien als ouderwets. Gedurende ongeveer twee eeuwen waren het zijn zonen die vader Bach grotendeels in de schaduw plaatsten.

De Bachs, de Erfurter Linie en de Arnstädter Linie, waren een muzikaal heel getalenteerde familie. In Thüringen werd de naam Bach zelfs synoniem voor musicus. Bach en zijn twee oudste zoons, de componisten Carl Philipp Emanuel en Wilhelm Friedemann, uit zijn eerste huwelijk met Maria Barbara, waren uitstekende violisten. De schoonzoon Johann Christoph Altnickol (1720-1759) uit het markgraafschap Opper-Lausitz, die gehuwd was met Elisabeth Juliane Friederica, een dochter uit Bachs tweede huwelijk, speelde cello en contrabas, Anna Magdalena en haar oudste stiefdochter Catharina Dorothea, zongen, en de jonge kinderen uit Bachs tweede huwelijk, o.a. Johann Christoph Friedrich (de “Bückeburger Bach”) en Johann Christian, (de “Milanese” of “Londense” Bach), speelden als kind reeds makkelijke stukken van hun vader.

Een nieuw dynamisch Italiaans barokorkest debuteert nu met onbekende symfonieën van de zonen van Bach. Het orkest is niet alleen origineel, jong en vol dynamische energie, het resultaat is ook verbluffend. Ze kozen voor vier van Bachs zonen, allen geboren tussen 1710 en 1735. Ze  stelden een programma samen rond hun verkenning van het toen nieuwe genre tussen ca. 1755 en ca.1770, toen de vijf hier opgenomen Sinfonia’s werden gecomponeerd. Drie sleutelwoorden zijn essentieel, de Galante, Italiaanse stijl, de Duitse Empfindsamer-stijl en de Europese Sturm und Drang-beweging.

Het gaat om cantabile en gevoeligheid in de eerste twee, en om ongebreidelde emoties die het romantisch tijdperk in de derde aankondigen. Met deze vijf zelden gehoorde symfonieën van vier van Bachs zonen, biedt het Controcorrente Orchestra een boeiend inzicht in het midden achttiende-eeuws symfonie-repertoire in Noord-Duitsland en Engeland, wat representatief was voor een genre dat we maar al te vaak, om niet te zeggen, uitsluitend kennen, door zijn latere en beroemdste Weense protagonisten, Haydn en Mozart. Op de cd staan de Sinfonia Op. 6/6 en de Sinfonia WFV I:3 van J.Ch. Bach, de Sinfonia Fk 64 van W.F. Bach, en de Sinfonia Wq 177, 181 van C. Ph. E. Bach. Niet te missen!

Bach Sons Controcorrente Orchestra cd Passacaille PSSA 1074