Ontdek Frederick Septimus Kelly door de pianist, Alex Wilson, op het label Toccata.

Frederick Septimus Kelly uit Sydney (1881-1916) won in 1905 als Brits roeier, The Boat Race en won de gouden medaille in de acht tijdens de Olympische Zomerspelen 1908 in eigen land. Kelly componeerde ook, maar stierf in Beaucourt-sur-l’Ancre, aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Frederick Septimus Kelly, geboren in Sydney in 1881, bekend als roeier die o.a. in 1905 de The Boat Race won, was op weg om een van de belangrijkste vroege componisten van Australië te worden toen hij in 1916 in Beaucourt-sur-l’Ancre sneuvelde tijdens de Slag aan de Somme. Zijn hier opgenomen Twaalf Studies en 24 Monografieën waren de belangrijkste bijdragen aan de Romantische pianoliteratuur van een Australiër, hoewel ze nog nooit in hun geheel zijn opgenomen. De invloed van Chopin en Skrjabin is duidelijk te horen, hoewel de pastorale echo’s van de zachtere stukken, een affiniteit suggereren met zijn Engelse tijdgenoten Elgar, Ierland en Vaughan Williams. De meer gepassioneerde nummers wijzen dan weer op Kelly’s bekendheid met de muziek van Brahms en Schumann. Elk stuk, hoewel een ‘miniatuur’, bevat een wereld van gevoel en emotionele resonantie, wat suggereert dat Kelly op de drempel van grootsheid stond. Het heeft niet mogen zijn …

In 1907 maakte Kelly zich zorgen over problemen met zijn handen en armen die zijn optreden belemmerden. Na Oxford, studeerde hij piano bij Iwan Knorr aan het Hoch Conservatorium in Frankfurt, en na zijn terugkeer naar Londen trad hij op als adviseur van de Classical Concert Society en gebruikte zijn invloed ten gunste van de erkenning van moderne componisten. In 1911 bezocht hij Sydney, gaf enkele concerten en nam in 1912 deel aan kamermuziekconcerten in Londen.

Hij trad op met Pablo Casals en hielp bij het organiseren van een concert in Londen door Maurice Ravel. Na het uitbreken van de oorlog in 1914 kreeg Kelly de opdracht in het Royal Naval Volunteer Reserve voor dienst bij de Royal Naval Division met zijn vrienden, de dichter Rupert Brooke, de criticus en componist William Denis Browne, en anderen die bekend werden als de Latin Club. Kelly raakte tweemaal gewond bij Gallipoli, waar hij het Distinguished Service Cross ontving en de rang van luitenant-commandant kreeg. In Gallipoli schreef hij zijn partituren in zijn tent in het basiskamp, inclusief zijn eerbetoon aan Brooke, Elegy for String Orchestra: “In Memoriam Rupert Brooke” (1915).

Alex Wilson is een veelzijdige pianist met interesses variërend van geavanceerde nieuwe muziek tot fascinerend repertoire van vergeten componisten. Hij studeerde aan de York University en studeerde in 2011 af aan het Royal College of Music met een MA (onderscheiding) in pianospel. Hij is een voormalig British Contemporary Piano Competition finalist, Park Lane Group Young Artist en performer van nieuwe muziek in Groot-Brittannië en Europa als solist en kamermusicus. Zijn zelf samengestelde muziektour rond vergeten componisten van de Eerste Wereldoorlog ‘The Banks of Green Willow’ heeft een groot publiek bereikt en lovende kritieken ontvangen. Hij trad op in Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Cadogan Hall en in de Rachmaninov Hall, Moskou, en hij verscheen op zowel BBC Radio 3 als BBC Radio 6 Music als een voorvechter van hedendaagse muziek.

Als orkestpianist werkt Alex regelmatig met BBC NOW en London Sinfonietta. Hij treedt op met het Dr. K. Sextet, cureerde de inaugurele Cheltenham Music Festival Composer Academy en was medeoprichter van de muziek- en beeldende kunst-samenwerking ‘The Pierrot Project’. Afgezien van Dr. K. Alex werkt hij regelmatig samen met pianist Joseph Houston, fluitiste Ruth Molins en het in Devon gevestigd Trio Exe, en heeft hij het werk van talrijke componisten in première gespeeld, onder wie Simon Holt, Emma Welton, James Whittle en Nicholas Peters.

FREDERICK SEPTIMUS KELLY PIANO MUSIC Alex Wilson, piano cd TOCC0524