“Chormusik der Welt/Choir Music of the world” door SWR Vokalensemble o.l.v. Marcus Creed, 9 cd box op het label SWR Classic. Een prachtuitgave!

De box bevat alle negen van de veelgeprezen publicaties van de reeks, gewijd aan muziekportretten uit verschillende landen. Tegelijk met het 20-jarig bestaan van het SWR Classic-label markeert deze box ook het einde van de langdurige samenwerking tussen chef-dirigent Marcus Creed en het vocale ensemble van de SWR. De box bevat werk van o.a. Aaron Copland (1900-1990), Steve Reich (°1936), John Cage (1912-1992), Morton Feldman (1926-1987), Leonard Bernstein (1918-1990), Samuel Barber (1910-1981), Alfred Schnittke (1934-1998), Serge Tanejew (1856-1915), Sofia Gubaidulina (geb. 1931), Michael Glinka (1804-1857), Sergej Rachmaninoff (1873-1943) en Peter Iljitsch Tschaikowsky (1840-1893), en elke cd bevat een boekje met de gezongen teksten in de originele taal.

Uitvoerders zijn Franz Vitzthum (contratenor) (foto), Andra Darzins (altviool), Tomoko Hemmi en Jürgen Kruse (synthesizer), Markus Stange (celesta), Franz Bach en Boris Müller (slagwerk), en het SWR Vokalensemble Stuttgart o.l.v. Marcus Creed

Marcus Creed (° 1951), geboren in Eastbourne in Sussex, werd opgeleid aan King’s College, Cambridge, Christ Church, Oxford en Guildhall School in Londen. Hij verhuisde in 1976 naar Duitsland en werkte er eerst als coach en koorleider bij de Deutsche Oper Berlin. Van 1987 tot 2001 was hij artistiek leider van het RIAS Kammerchor en werkte hij als pianist en dirigent bij het Berlin Scharoun Ensemble en dirigeerde hij de Berlin Staatskapelle en Symphonie-Orchestre Berlin en de Akademie für Alte Musik Berlin. In 2003 werd hij benoemd tot artistiek leider van het SWR Vokalensemble Stuttgart. In 2014 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Deens Nationaal Vocaal Ensemble, waarmee hij een Diapason d’Or won. Sinds 1998 is hij ook hoogleraar koordirectie aan de Hochschule für Musik Köln.

Het koor dat we nu kennen als het SWR Vokalensemble Stuttgart, werd in 1946 opgericht onder leiding van dirigent Otto-Werner Mueller toen de omroepen vanwege het beperkt aantal beschikbare geluidsopnames het hele muziekprogramma moesten ontwerpen met hun eigen orkesten. Het koor van de Amerikaanse omroep Radio Stuttgart bestond aanvankelijk uit dertien zangers van het Linz Reich Bruckner Choir en heette het Kamerkoor van Radio Stuttgart. Zijn repertoire omvatte religieuze muziek, volksliederen, opera’s, operettes en opnames voor hoorspelen, maar ook live concerten. Hugo Herrmanns ” Des Friedens Geburt“ ging in première op het muziekfestival Donaueschingen in 1947. Het koor veranderde verschillende keren van naam: sinds 1949 heette het het Koor van de Zuid-Duitse Radio, vanaf 1959 het Zuid-Radiokoor en vanaf 1992 het Zuid-Radiokoor Stuttgart. Door de fusie van de Zuid-Duitse omroep en Südwestfunk in 1998 kreeg het koor de huidige naam SWR Vokalensemble Stuttgart. De Südwestrundfunk (SWR), de publieke omroep van de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Palts ontstond nl. op 1 januari 1998 uit een fusie van de Süddeutscher Rundfunk (SDR) en de Südwestfunk (SWF).

Het ensemble telt 36 ​​leden. Het repertoire varieert van klassiek modern tot verfijnd werk van hedendaagse muziek. Het koor werkt met binnen- en buitenlandse orkesten, in het bijzonder met de SWR-orkesten, het Stuttgart Radio Symphony Orchestra en het SWR Baden-Baden en Freiburg Symphony Orchestra. Werken van het ensemble gingen vaak in première, vaak in opdracht van componisten. Zijn optredens worden meestal uitgezonden als live-opnamen in SWR2. Vele zijn ook verkrijgbaar als audio-cd’s van het label van het station. In de studioproducties ligt de focus op het a capella repertoire.

1.CD Amerika – Bernstein: Missa Brevis; Copland: Motetten “Help Us, O Lord”, “Thou, O Jehovah, Abideth Forever”, “Have Mercy on Us, O My Lord”, “Sing Ye Praises to Our King”; Reich: Proverb; Cage: Five; Feldman: The Rothko Chapel; Barber: A Stopwatch and an Ordnance Map

2.CD Russland – Schnittke: 3 Geistliche Gesänge; Rachmaninoff: Theodokos, immer wachend im Gebet; Gubaidulina: Suite für Chor a cappella “Hommage an Marina Zwetajewa”; Tanejew: 3 Chöre nach Jakov Polonski op. 27; Glinka: Cherubim-Hymnus; Tschaikowsky: Cherubim-Hymnus

3.CD Italien – Verdi: Ave Maria; Laudi alla Vergine Maria; Pater noster; +Scelsi: Yliam; T K R D G; Nono: Sara dolce tacere; Pizzetti: Tre Composizioni corali; Petrassi: Nonsense

4.CD Großbritannien – Peter Maxwell Davies: Corpus Christi with Cat and Mouse; James MacMillan: Alleluia; Jonathan Harvey: How could the soul not take flight; John Tavener: Schuon Hymnen; Benjamin Britten: Sacred and profane

5.CD Polen – Szymanowski: Sechs kurpische Lieder; Penderecki: Veni, creator spiritus; Cherubinischer Lobgesang; Haubenstock-Ramati: Madrigal; Gorecki: Fünf kurpische Lieder; Lutoslawski: 10 Polnische Volkslieder über Soldatenthemen

6.CD Finnland – Sibelius: Rakastava; Finlandia op. 26 Nr. 7; Saariaho: Nuits adieux; Talvitie: Kuun Kirje; Rsautavaara: Canticum Mariae virginis; Cancion de nuestro tiempo; Orpheus singt; Linkola: Mieliteko

7.CD Frankreich – Poulenc: Un Soir de neige; 4 Petites Prieres; Debussy: 3 Chansons; Milhaud: Naissance de Venus; Jolivet: Epithalame; Messiaen: O sacrum convivium; Aperghis: Die Stellung der Zahlen

8.CD Japan – Hosokawa: Die Lotosblume für gemischten Chor & Percussion; Takemitsu: Windpferd; Kirschblüten; Flügel; Kleiner Himmel; Mamiya: Komposition für Chor Nr. 1; Kondo: Motette im Zeichen der Rose für 12 Stimmen

9.CD Baltikum – Einfelde: Evening; Prayer; Heaven; Mazulis: Canon solus; Vasks: Ballade “Litene”; Tormis: 2 Lieder nach Ernst Enno; Dzenitis: 4 Madrigale von e. e. cummings; Janolyte: Plonge für Cello & 12 Stimmen; Pärt: Und ich hörte eine Stimme…

Chormusik der Welt Choir Music of the world SWR Vokalensemble Marcus Creed SWR Classic 9 cd SWR19100CD