Simon Sebag Montefiore, “Jeruzalem, Geheel herziene editie”, een monumentale uitgave van Spectrum.

De Al-Aqsamoskee, de Klaagmuur, de Heilig Grafkerk en de Tempelberg spreken tot de verbeelding. In “Jeruzalem” vertelt Montefiore de turbulente geschiedenis van drieduizend jaar geloof, fanatisme en bloedvergieten in het middelpunt van de wereld. Van koning David tot de 21ste eeuw en van de geboorte van het jodendom, het christendom en de islam, tot het Israëlisch-Palestijns conflict. De geschiedenis van de Heilige Stad blijkt de geschiedenis van de wereld te zijn.

Aan de hand van nieuwe archieven, de huidige wetenschap, zijn eigen familie en een levenslange studie, vertelt Montefiore in 9 delen, de essentie van heiligheid, mystiek en identiteit van de historische kroniek van de stad Jeruzalem. Montefiore koos ervoor om Jeruzalem chronologisch te vertellen, vanaf de oprichting van de stad door koning David als hoofdstad tot de Zesdaagse Oorlog van 1967, met een epiloog over de meer recente gebeurtenissen. In de inleiding legt de auteur uit dat ‘alleen door een chronologisch verhaal de verleiding wordt vermeden om het verleden door de obsessies van het heden heen te zien’. De auteur vertelt de geschiedenis van Jeruzalem als het centrum van de wereldgeschiedenis, maar heeft niet de bedoeling het boek te gebruiken als een encyclopedie over elk aspect van deze oude stad.

Aan het begin van zijn boek legt Montefiore duidelijk uit dat hij niet van plan is een geschiedenis van het jodendom, het christendom of de islam te geven, noch een studie van de aard van God in Jeruzalem: hiervoor verwijst hij naar een overvloed aan andere publicaties. Zijn taak, bevestigt Montefiore, is om de feiten te vertellen, niet om te oordelen tussen de mysteries van verschillende religies of de seculiere redenen achter historische gebeurtenissen. Jeruzalem is een synthese, gebaseerd op een brede lezing van de primaire bronnen, oud en modern, op persoonlijke seminaries met specialisten, professoren, archeologen, families en staatslieden, en tijdens meerdere bezoeken van de auteur aan Jeruzalem, de heiligdommen en de archeologische opgravingen.

Dit is het episch verhaal van Jeruzalem verteld door de levens van de mannen en vrouwen die het hebben gemaakt, geregeerd en bewoond. Jeruzalem is de universele stad, de hoofdstad van twee volkeren, het heiligdom van drie religies; het is de plaats van de dag des oordeels en het slagveld van de hedendaagse botsing van beschavingen. Van koning David tot Barack Obama, van de geboorte van het jodendom, het christendom en de islam, tot het conflict tussen Israël en Palestina, dit is de epische geschiedenis van 3000 jaar geloof, slachting, fanatisme en samenleven. Hoe werd deze kleine, afgelegen stad de Heilige Stad, het ‘centrum van de wereld’ en nu de sleutel tot vrede in het Midden-Oosten?

In een meeslepend verhaal onthult Simon Sebag Montefiore deze steeds veranderende stad in zijn vele incarnaties, waarbij elk tijdperk en elk personage tot leven komt. De biografie van Jeruzalem wordt verteld doorheen oorlogen, liefdesaffaires en openbaringen van mannen en vrouwen, koningen, keizerinnen, profeten, dichters, heiligen en veroveraars, die Jeruzalem hebben geschapen, vernietigd, beschreven en erin geloofd. Op basis van nieuwe archieven belicht Montefiore de essentie van de unieke kroniek van de stad waarvan velen geloven dat dit het decor zal zijn voor de Apocalyps. Zo werd Jeruzalem de enige stad die tweemaal bestaat, in de hemel en op aarde.

In de eerste drie delen, “Jodendom”, “Heidendom” en “Christendom”, vertelt Montefiore over David, het koninkrijk en de tempel, de koningen van Juda, de Perzen, de Macedoniërs, de Makkabeeën, de Romeinen, de Herodianen, Jezus Christus, Joodse oorlogen, de Colonia Aelia Capitolina, gebouwd door keizer Hadrianus in 131, en Byzantium. In de volgende drie delen, “Islam”, “Kruistocht” en “Mammelukken”, heeft hij het over de Perzische invasie en de Arabische verovering, de Omajjaden, de Abbasiden en de Fatimiden, Outremer of kruisvaardersstaten, Boudewijn de Melaatse, Saladin, de Derde Kruistocht en de dynastie van Saladin.

In de laatste drie delen, “Ottomanen”, “Keizerrijk” en “Zionisme”, vertelt hij verder over de prachtlievendheid van Suleiman, Mystici en messiassen, Napoleon in het Heilig Land, Chateaubriand en Disraeli, de Albanese verovering, de evangelisten, de Nieuwe stad en de nieuwe religie, de Arabische stad en de keizerlijke stad, Russen, de Arabische Opstand, de Balfourverklaring en het Brits mandaat, de oorlog, Joodse onafhankelijkheid, Arabische catastrofe, de verdeeldheid en de Zesdaagse oorlog, om te besluiten met hoofdstad in de eenentwintigste eeuw. Stambomen, kaarten, noten, bibliografie en register vervolledigen het boek.

In deze complete en grootse biografie komt de stad Jeruzalem opnieuw tot leven. Aan de hand van de vele kleurrijke historische figuren die de Eeuwige Stad rijk is onthult historicus Simon Sebag Montefiore hoe Jeruzalem is uitgegroeid tot de belangrijkste stad in de geschiedenis van niet alleen het Midden-Oosten, maar van de hele wereld en hoe de stad ook in de moderne geschiedenis nog altijd een sleutelrol speelt. Dit boek is overdonderend en tegelijk vermakelijk vol verbeelding en energie. Montefiore’s levenslange fascinatie en de meest recente studies komen op briljante wijze samen in deze fenomenale geschiedenis. Jeruzalem is een intrigerend meesterwerk. Magistraal. “Jerusalem The biography” werd vertaald door Henk Moerdijk, George Pape, Mieke Hulsbosch en Martine Both.

Simon Sebag Montefiore (°1965) is biograaf, romancier en journalist. Hij schrijft voor onder meer The New York Times, The Spectator, The Sunday Times en de Evening Standard. Hij is getrouwd met de tot het jodendom bekeerde, populaire, Engelse schrijfster, Santa Palmer-Tomkinson, zus van de pianiste (tevens model en TV presentatrice!), Tara Palmer-Tomkinson. Zijn boeken, waaronder twee biografieën over Stalin werden alom bejubeld. Ze zijn in vele talen vertaald en bezorgden hem verscheidene prestigieuze prijzen. De vader van Simon stamde af van Sefardische Joden. Simons moeder kwam uit een familie van Litouwse joden. Haar ouders zijn rond 1900 het antisemitisme en de pogroms in het Russisch Rijk ontvlucht.

Simon Sebag Montefiore Jeruzalem, Geheel herziene editie 744 bladz. geïllustreerd uitg. Spectrum ISBN 9789000373291

https://www.stretto.be/2017/04/02/russisch-ballet-en-russische-opera-dankzij-de-romanovs/