Hans Olink,” De Ardennen”, uitgegeven door Balans. Boeiend en bezield verteld.

In de zomer van 1992 bracht schrijver Hans Olink met zijn vrouw en zoontje de zomer door in de Ardennen. Vlak voor ze terugkeerden naar Nederland zorgde een bordje a vendre ervoor dat Olink een keuze maakte die van grote invloed zou zijn op zijn leven, de aanschaf van een huis in dit intrigerend grensland.Deze impulsaankoop heeft ervoor gezorgd dat Olink sindsdien vaak in de Ardennen te vinden is en zich steeds meer heeft ondergedompeld in de cultuur van de regio. Julius Caesar zag de Ardennen als een ‘geheimzinnig, donker woud vol verschrikkingen met modderige paden, gehuld in een eeuwige uit kleine moerassen opstijgende nevel’. Ergens is dat beeld blijven hangen: de meesten zien de Ardennen nog steeds slechts als bosrijke, regenachtige tussenstop op weg naar de camping in Frankrijk. Maar dat is een misvatting.De Ardennen vormen een fascinerend kruispunt van vele culturen, vertelt schrijver Hans Olink. Hij woont er al meer dan een kwart eeuw een deel van zijn tijd en raakte in die jaren steeds meer gefascineerd door de bewoners, de natuur en de cultuur van de regio. Hij werd vrienden met zijn eigenzinnige buurman en volgde het spoor van historische voorwerpen die hij in zijn oude boerderij aantrof. En langzaam begon hij zo steeds dieper door te dringen tot de onmetelijke rijkdom van deze streek.

In het meeslepend “De Ardennen” laat hij de lezer delen in de geheimen van dit onbekend grensland tussen België, Duitsland en Frankrijk, vlak om de hoek. Van kunstenaars en schrijvers tot het Ardennenoffensief, van oude steden en dorpen tot waterrijke bronnen, van eindeloze dennenbossen tot hip Belgisch bier. Het verhaal speelt zich af tussen Charleroi, Namen, Luik en Verviers. Hans Olink vertelt over de Belgische en de Franse Ardennen, Philippeville, Dinant, Marche-en-Famenne, Han sur Lesse, La Roche en Ardenne, Vielsam, Sankt Vith, Charleville-Mézières, Sedan, Neufchâteau, Bastogne, Virton en Arlon, en U ontdekt o.a. het Kasteel Noirefontaine, Ville-du-bois, Herstal, de mijn van Betrix en de heilige Hubertus, en de abdij van Stavelot-Malmedy. Warm aanbevolen.

Hans Olink (°1949) is schrijver en documentairemaker, journalist en redacteur bij het VPRO-radioprogramma OVT. Eerder verscheen van hem “De oorlogen van een Indische krijgsgod. Het wonderbaarlijke leven van Louis Grondijs”, “Een Siberische tragedie” en “Dronken van het leven”, de schitterende biografie van A. den Doolaard (1901-1994), de schrijver van “De druivenplukkers”.Niet te missen!

Hans Olink De Ardennen, De ontdekking van een grensland 304 bladz. Balans ISBN 9789463820752