Ontdek “Theodor Leschetizky, Morceaux pour piano”, door Tobias Bigger, op het label BIS.

Leschetizky was naast pianist en pedagoog ook componist. Hij schreef meer dan 100 pianostukken, twee opera’s, “Die Bruder von San Marco” en “Die Erste Falte” , een dertiental liederen en een eendelig Pianoconcerto (Concerto Symphonique op.9).

De Pools-Joodse pianist, muziekpedagoog en componist, Theodor Leschetizk (1830-1915)  (foto) was de zoon van een pianoleraar. Vader Jozeph Leschetizky liet hem in Wenen bij Carl Czerny studeren. Theodor Leschetizky volgde later ook compositielessen bij Simon Sechter, de latere leraar van Anton Bruckner. Op veertienjarige leeftijd begon Leschetizky zijn eerste stappen te ondernemen in het lesgeven wat hem later wereldberoemd zou maken. In 1852 ging hij op uitnodiging van Anton Rubinstein naar Sint-Petersburg, waar hij in 1862 het Keizerlijk Conservatorium oprichtte. In 1878 keerde hij naar Wenen terug en startte er zijn fameuze private studio. Hij had meer dan 1000 leerlingen die van overal uit Europa en de USA naar Wenen kwamen. Tot zijn vele leerlingen behoorden o.a. Ignaz Friedman, Benno Moiseiwitsch, Ignacy Paderewski, Artur Schnabel, Alexander Brailowsky, Ossip Gabrilowitsch, Elly Ney en Mieczysław Horszowski.Hoewel Leschetitzky ook actief was als componist, wordt zijn muziek tegenwoordig grotendeels genegeerd. In zijn aantekeningen vertelt Tobias Bigger dat hij door interesse in Ignaz Friedman, Leschetizky ontdekte. Een groot deel van de productie van Leschetitzky bestaat uit karakterstukken voor piano, en een nadere studie overtuigde Bigger van hun bijzondere kwaliteiten. Voor zijn eerste cd voor BIS koos Bigger stukken uit zijn latere periode van Leschetitzky. Op de cd staan de 2 Klavierstücke, op. 38, 4 morceaux pour piano, op. 36, 2 morceaux pour piano, op. 43, Pastels – 4 morceaux pour piano, op. 44, en 2 Klavierstücke, op. 47.

De Duitse pianist Tobias Bigger (° 1962) uit Werdohl in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, studeerde piano bij Helmut Weinrebe aan de muziekuniversiteit van Keulen. Vervolgens nam hij deel aan masterclasses bij de internationaal gerenommeerde leraren Karl-Heinz Kämmerling (Hannover, Salzburg), Vitaly Margulis (Leningrad, Freiburg im Breisgau, Los Angeles), Detlef Kraus (Essen, Hamburg) en Bernard Ringeissen (Parijs). Tobias Bigger was een prijswinnaar op het Internationale Pianoconcours in Senigallia (Italië) in 1982. Na zijn praktijk als advocaat, besloot hij in 1998 uitsluitend te wijden aan de piano; zijn muzikale carrière omvatte (en blijft betrokken) kamermuziek (met violisten en cellisten) en liedbegeleiding, evenals solo-optredens in binnen- en buitenland. Tobias Bigger speelt vooral graag zelden uitgevoerde muziek, met name virtuoze arrangementen uit de periode na 1850. Dit repertoire is de focus van zijn cd-opnames voor labels in Duitsland, Spanje en Californië, die niet alleen solo pianomuziek presenteren, maar ook werken voor piano en viool (met zijn jarenlange duopartner, de violiste Inna Kogan). Naast zijn concertcarrière componeert hij ook en schrijft arrangementen voor solo piano en voor viool/piano duo.

Theodor Leschetizky Morceaux pour piano Tobias Bigger cd BIS 2518