“Silvius Leopold Weiss (1687–1750), Works for Lute Arranged for guitar” door Danijel Cerović, op het label Naxos. Warme intimiteit.

Silvius Leopold Weiss werd erkend als de grootste luitist van zijn tijd en componeerde meer dan 600 stukken voor zijn instrument, waaronder 109 sonates of suites. Danijel Cerović speelt enkele van zijn werken voor luit op deze cd op gitaar.

Silvius Leopold Weiss (foto) uit Grottkau, in het huidig district Brzeg in Zuid-West-Polen, was de zoon van de luitspeler, Johann Jacob Weiss. Hij was werkzaam aan het hof van de broers, Karl Philipp III. von Pfalz-Neuburg (foto)  in Breslau en Johann Wilhelm (foto) in Düsseldorf, en daarna bij prins Alexander Sobieski (foto) in Rome.

Hij werd königlicher Kammerlautenist van August de Sterke in Dresden en  was o.a. ook de leraar van Philip Hyacinth, 4de Prins Lobkowicz, en zijn tweede vrouw, Anna Wilhelmina Althan, en van Wilhelmine van Pruisen, markgravin van Bayreuth (foto), de zuster van koning Frederik II van Pruisen. Weiss werd bevriend met Wilhelm Friedemann Bach en kwam in Leipzig in contact met Johann Sebastian Bach.

Op de cd staan Capriccio in D, de Luitsonate nr. 29 in la klein “L’Infidèle”, Tombeau sur la mort de M. Comte de Logy en de Passacaglia in D, Tombeau sur la mort de M. Cajetan Baron d’Hartig, de Fantasia in do klein, WeissSW 9, en de Luitsonate nr. 28 in F “Le fameux corsaire”. In deze arrangementen voor gitaar heeft Danijel Cerović o.a. de enige twee sonates met poëtische titels gekozen, de Sonata nr. 29 ‘L’Infidèle’ met zijn klokachtige sonoriteit en triomfantelijke conclusie, en de Sonate nr. 28 ‘Le fameux corsaire’, waarvan wordt gedacht dat het verwijst naar de Engelse piraat, “Zwartbaard”. Cerović koos ook twee Tombeaux, elegieën met een aangrijpende diepgang.

Weiss componeerde één van zijn hier opgenomen Tombeaux voor de Logy, “Tombeau sur la mort de Monseigneur Comte de Logy”. Jean Antonín Losy, graaf van Losinthal, ook bekend als Comte d’Logy (ca. 1650-1721) was een Boheemse aristocraat, luitspeler en componist uit Praag. In zijn luitwerken combineerde hij de Franse style brisé met de Italiaanse cantabile stijl. Hij was de belangrijkste luitist-componist in Bohemen op het hoogtepunt van de populariteit van de luit.

Danijel Cerović is een internationaal geprezen musicus en pedagoog uit Montenegro. Hij speelt op internationale festivals en concertzalen, als solist of kamermusicus, en treedt op met orkesten over de hele wereld. Daarnaast heeft hij masterclasses gegeven op internationale conservatoria, festivals en wedstrijden. Cerović is samen met gitarist, Goran Krivokapić, de helft van het Montenegrijns gitaar duo. Het duo nam de Zes Engelse suites van Bach op in wereldpremière voor Naxos (zie onderstaande link).

Silvius Leopold WEISS (1687-1750) Works for Lute Arranged for guitar Danijel Cerović, Guitar cd Naxos 8574068

https://www.stretto.be/2020/07/12/johann-sebastian-bach-cello-suites-1-arranged-for-guitar-door-jeffrey-mcfadden-op-het-label-naxos-magnifiek/

https://www.stretto.be/2018/02/19/twee-mooie-nieuwe-christophorus-cds-met-cello-suites-van-bach-op-gitaar-door-tilman-hoppstock-en-een-charmant-curiosum/