“Synergia, Musiques de l’Île de Chypre, Music from the Island of Cyprus”, op het label AliaVox. Subliem!

Deze cd bevat muziek uit Cyprus, gekozen en voorbereid door Dimitri Psonis, een van de trouwste medewerkers van AliaVox sinds meer dan 25 jaar. Dit prachtig programma, dat de mooiste liederen en dansen uit de oude Cypriotische tradities samenbrengt, wordt uitgevoerd door zangers en instrumentalisten van het eiland, evenals uit Griekenland en Turkije, allemaal geselecteerd door en o.l.v. Dimitri Psonis.

Muziek die in stand is gehouden door oude orale tradities, die de rijke diversiteit van deze oude cultuur laat zien door middel van een levendige recreatie die trouw is aan zowel de tradities als de moderniteit van het eiland.

Dit was alleen mogelijk dankzij artiesten die, met hun grondige kennis van deze tradities die van generatie op generatie zijn overgedragen, deze liefdesliedjes, verontrustende slaapliedjes en dansen vol enthousiasme en vitaliteit nieuw leven inblazen. Zo kan u de diepe en mysterieuze band tussen geschiedenis, kunst en leven ervaren.

De nieuwe collectie ALIA VOX DIVERSA, werd 5 jaar geleden gecreëerd om een platform te bieden voor de onafhankelijke producties van de beste muzikanten die jarenlang hebben meegewerkt aan de concert- en opnameproducties van de ensembles Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya en Le Concert des Nations.

In dit programma, gewijd aan het rijk muzikaal erfgoed van Cyprus, vinden we alle kwaliteiten van de Alia Vox Diversa-collectie, de herontdekking van een vergeten repertoire. Dit is mogelijk dankzij Michalis Kouloumis, Katerina Papadopoulou, Eda Karaytuğ, Vagelis Karipis, Yurdal Tokcan en Dimitri Psonis, met hun grondige kennis van de mondelinge tradities en het creatieve vermogen die hen nieuw leven inblaast dankzij de schoonheid en emotie van hun optredens.

Laat deze oude geschiedenis u nieuw leven inblazen door deze prachtige muziek, liefdesliedjes, slaapliedjes en dansen vol pit en vitaliteit. Dankzij het talent en de gevoeligheid van de zangers en instrumentalisten van het Dimitri Psonis-ensemble, ervaart u de diepe en mysterieuze band tussen geschiedenis, kunst en het leven. Niet uitstellen!

SYNERGIA, Musiques de l’Île de Chypre Music from the Island of Cyprus cd AliaVox AV9938