Arabische melodieën, Indische raga’s en Franse barokmuziek door Ghalia Benali en Romina Lischka, op de cd “CALL TO PRAYER”, op het label fuga libera. Verrijkend.

De gambiste en leider van het Hathor Consort, Romina Lischka, een specialiste in oude Europese muziek, en de Tunesische zangeres, danseres, dichter en actrice Ghalia Benali, ambassadeur van Arabische muziek, bundelen hun krachten in dit fascinerend project om het snijpunt van hun muzikale culturen te verkennen.

Dit doen ze door bv. muziek van Marin Marais te combineren met klassieke Arabische maqams over Arabische poëzie, en met klassieke Indiase Dhrupad-raga’s, onthullen ze de universele waarheid in muziek en poëzie van verschillende culturele en historische contexten, en begrijpen ze hun gemeenschappelijke geest. Een dialoog die de ziel meeneemt op een reis terug naar het eerste gebed dat ooit opsteeg. Romina’s en Ghalia’s ervaring met een gemeenschappelijke basis en wederzijds begrip, afkomstig van totaal verschillende achtergronden, onderstrepen de verbindende elementen in verschillende culturen als een krachtige boodschap in onze tijd. De harmonie die uit hun muzikale onderneming voortkomt, raakt het concertpubliek van alle culturen diep en is nu eindelijk opgenomen.

De Brusselse zangeres van Tunesische origine Ghalia Benali, groeide op binnen een artistieke familie en kwam zo al vroeg in contact met muziek en poëzie: Franse chanson, Egyptische en Indische musicals, melodieën uit Syrië en Irak, de ‘tartil’, de gezongen lezingen uit de Koran, en de bijzondere dichtkunst van Oum Kalthoum, de (onvermijdelijke) Egyptische zangeres Umm Kulthum. Ghalia is geboren in Brussel in 1968. Op driejarige leeftijd vertrekt ze met haar familie naar het zuiden van Tunesië waar ze verder opgroeit en studeert tot haar 21. Reeds als kleuter zingt ze en toont Arabische en Indische dansen op familiefeestjes.

Na haar wetenschappelijke opleiding in Tunis, kwam ze terug naar Brussel om er in St. Lucas ‘Grafiek’ te studeren. Ze besloot in België te blijven en wilde de melancholie van haar kinderparadijs en het geluk dat ze er kende, met het publiek delen. Door het zingen vond ze contact met andere rijke en knappe culturen. Het was voor haar tevens een manier om zichzelf beter te leren kennen en haar juiste plaats te vinden binnen al deze verschillende emoties. Ze zong voor het eerst in ‘de Amadeus’ in Brussel en werd al snel uitgenodigd voor tournees naar Portugal en Andalusië, waar ze dan weer de rijkdom van de flamenco ontdekte. Ghalia zingt met een aparte expressie en een sterke sensualiteit en bezit een stem die je diep raakt.

Romina Lischka is te horen op talrijke cd’s van de labels Coro, Flora, Ricercar, Christophorus, Musica Ficta, Fuga Libera, Paraty, Phi en Ramée. Naast haar activiteiten als gambiste studeerde ze Noord-Indiase klassieke zang (dhrupad) aan de afdeling Wereldmuziek van het Conservatorium van Rotterdam (bachelor 2010) en in Delhi en Pune in India bij Ustad Fariduddin Dagar en Uday Bhawalkar. In het concertseizoen 2012-13 werd Romina Lischka verkozen tot “ECHO Rising Star” door BOZAR en Concertgebouw Amsterdam in de categorie Oude Muziek en trad ze in die hoedanigheid als soliste op in vele Europese concertzalen.

Haar eerste cd “Pièces de viole de Sieur de Machy” ontving een Diapason. En Suite – Marin Marais, Sainte Colombe & Robert de Visée ontving de VRT Klara-prijs voor ‘beste klassieke cd van 2015′. In 2012 heeft Romina haar eigen ‘Hathor Consort’ opgericht, dat zich zowel toelegt op de consortmuziek uit renaissance en barok als op wereldmuziek en hedendaagse muziek. In het seizoen 2019-20 is Romina Portrayed Artist in Bozar Brussel en werd genomineerd met een VRT Klara Award voor Solist van het jaar 2018.

Tracklist :

1.GHALIA BENALI – TOUNES

2.ANTOINE FORQUERAY – LE CARILLON DE PASSY (PIÈCE DE VIOLE, SUITE NO .4 EN SOL MINEUR

3.GHALIA BENALI – MOSABBEB AL ASBAB

4.ROMINA LISCHKA – RAGA BHAIRAV – AWATADHKOUROU

5.MARIN MARAIS – LE MOULINET (3E LIVRE DE PIÈCE DE VIOLE, SUITE NO. 6 EN SOL MINEUR)

6.GHALIA BENALI – NOUH AL HAMAM – RONDEAU MOITIÉ PINCÉ ET MOITIÉ COUP D’ARCHET (5E LIVRE DE PIÈCES DE VIOLE, SUITE NO. 1 EN LA MINEUR, ARR. ROMINA LISCHKA)

7.VINCENT NOIRET – PRELUDE

8.ROMINA LISCHKA – RAGA YAMAN – RA’AA AL BARQ

9.MARIN MARAIS – LE BADINAGE (4E LIVRE DE PIÈCES DE VIOLE, SUITE D’UN GOÛT ÉTRANGER) – LA TALUMI05:55PLAY SAMPLES

10.GHALIA BENALI – TERYAQ

11.GHALIA BENALI – JAA RASOUL – PRÉLUDE EN HARPEGEMENT (5E LIVRE DE PIÈCES DE VIOLE, SUITE NO. 3 EN FA MINEUR, ARR. BY ROMINA LISCHKA)

12.JEAN DE SAINTE-COLOMBE – PRÉLUDE EN SOL – DAMA DAIMAN – RAGA BHAIRAVI

13.MARIN MARAIS – LES FOLIES D’ESPAGNE (2E LIVRE DE PIÈCE DE VIOLE, SUITE NO.1 EN RÉ MINEUR) – SHAHOUBAT ROUHY

CONCERTEN :

13/09/20  B-CLASSIC

16/09/20 FESTIVAL LUNALIA

19/09/20 ODEGAND

CALL TO PRAYER GHALIA BENALI ROMINA LISCHKA cd fuga libera FUG 763