“Antonio Vivaldi, What’s next Vivaldi?” door Patricia Kopatchinskaja en Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini, op het label Alpha. Schitterend!

Giovanni Antonini en zijn ensemble Il Giardino Armonico vieren Antonio Vivaldi, de componist die hen beroemd heeft gemaakt. Hun opnames van “De vier Jaargetijden” of het beroemd eerste recital van Cecilia Bartoli, markeerden voor altijd de discografie van de roodharige priester!

De musici gaan verder met een programma van concerti dat niemand onverschillig laat. Het is nl. de vrucht van een ontmoeting met een muzikante die ook grenzen verlegt, de violiste Patricia Kopatchinskaja (foto). Samen bedachten ze een programma, waarin virtuoze concerti van Vivaldi, afgewisseld worden met korte stukken van 5 jonge, Italiaanse componisten, Luca Francesconi, Simone Movio, Marco Stroppa, Aureliano Cattaneo en Giovanni Sollima, de meeste op vraag van Kopatchinskaja, speciaal voor dit programma gecomponeerd.

Naast voor 5 concerti van Vivaldi, koos men voor werk van Béla Bartók, Luca Francesconi (°1956), Simone Movio (°1978), Giovanni Sollima (°1962) en Marco Stroppa, (°1959). Op de cd staan het Vioolconcerto “Il Grosso Mogul” in D RV 208, het Concerto in sol klein RV157 en het Concerto, Op. 3 No. 4 ‘Con quattro Violini obligati’, RV 550, het Vioolconcerto, Op. 8 No. 5 in Es, RV253 ‘La tempesta di mare’ en het Vioolconcerto, RV 191 in C major van Vivaldi. Daarnaast ontdekt u Aureliano Cattaneo: Estroso, per violino, flauto dolce, archi, tiorba & cembalo, Francesconi: Spiccato il volo, per violino solo, Movio: Incanto XIX, per flauto dolce, violino e archi, Stroppa: Dilano Avvinto, per flauto dolce e due violini, Sollima: Moghul, per violino, flauto dolce, archi e b.c. en Bartók: Szól a Duda (The Bagpipe), per flauoto dolce e violino. De solisten zijn Angelo Calvo, Patricia Kopatchinskaja en Giovanni Antonini.

De Moldavische violiste, Patricia Viktorovna Kopatchinskaja (°1977), werd geboren in Chisinau, dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Haar vader Viktor was cimbalist en haar moeder Emilia violiste. Omdat haar ouders veel reisden voor de muziek, groeide Kopatchinskaja voornamelijk bij haar grootouders op. Vanaf haar zesde volgde ze vioollessen bij Michaela Schlögl, een oud-leerlinge van David Oistrach. In 1989 verhuisde de familie Kopatchinskaja naar Wenen, waar Kopatchinskaja aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, compositie en viool studeerde. In 1998 verhuisde ze naar Bern waar ze in 2000 afstudeerde aan het conservatorium.

Giovanni Antonini (°1965) is een Italiaanse dirigent en solist op blokfluit en barok traverso. Hij studeerde aan de Civica Scuola di Musica in Milaan en aan het Centre de Musique Ancienne in Genève, en richtte in 1985, in Milaan, samen met de luitspeler, Luca Pianca, “Il Giardino Armonico” op, een ondertussen wereldberoemd, baanbrekend Italiaans ensemble voor Oude Muziek. Antonini maakt deel uit van de Italiaanse historische instrumentenbeweging en trad op met musici als Christoph Prégardien, Christophe Coin, Katia en Marielle Labèque, Viktoria Mullova en Giuliano Carmignola. Met Il Giardino Armonico ontving hij een Gramophone Award, Diapason d’Or en Choc du Monde de la Musique.

Als oprichter van het Italiaans ensemble “Il Giardino Armonico” dat vanaf zijn begin in 1985 een doorbraak betekende in de uitvoering van barokmuziek, staat de virtuoze fluitist en dirigent, Giovanni Antonini aan het hoofd van een indrukwekkende discografie. Hij startte bij Alpha Classics bv. een complete reeks van de 107 symfonieën van Joseph Haydn voor het 300-jarig bestaan van de componist in 2032. Hier is Antonini solist in een bloemlezing van Concerti per Flauto van Vivaldi, opgenomen tussen 2011 en 2017. Hij bespeelt blokfluiten (flauto contralto en flautino), gebouwd door Fulvio Canevari.

ANTONIO VIVALDI WHAT’S NEXT VIVALDI? Patricia Kopatchinskaja Il Giardino Armonico Giovanni Antonini cd ALPHA624