“Armand-Louis Couperin, Pièces de clavecin”, Christophe Rousset, op het label APARTE. Een en al schittering!

Armand-Louis Couperin werd beschouwd als één van de beste musici van zijn tijd. Zijn composities, hoewel weinig bekend vandaag, leveren ons waardevolle bewijzen van de schittering van de Franse klavecimbel school en de vaardigheden van een van de meest virtuoze vertegenwoordigers ervan. Armand-Louis Couperin (1727-1789) was organist van de  Saint-Gervais en was gehuwd met Elisabeth-Antoinette Blanchet (foto), de dochter van de  klavecimbelbouwer François-Étienne Blanchet. Samen met zijn vrouw en drie van hun kinderen, leidde hij een klein familiebedrijf dat instond voor de orgelmuziek van  Saint-Gervais, Saint-Barthémely, Saint-Jean-en-Grève, het klooster van de Carmes-Billettes, de Notre-Dame en de Sainte-Chapelle in Parijs. In de loop van de 18de eeuw klonken bij wijze van spreken van alle uithoeken, de orgelklanken van de Couperins over Parijs. Zijn collega aan de Notre-Dame was Claude Balbastre. Door de vele verplichtingen moest Armand-Louis worden bijgestaan door leden van zijn familie, zijn vrouw, zelf een uitstekende musicus, of een van zijn kinderen.

Zijn moeder overleed toen hij nog maar 17 maanden oud was en hij werd opgevoed door zijn vader, Nicolas, de neef van François, en zijn opvolger in de Saint-Gervais. Het beroep van musicus drong zich op in zo’n gezin. In 1752 trouwde hij met Élisabeth-Antoinette Blanchet, dochter van François-Étienne Blanchet, klavecimbelbouwer aan het hof van Louis XV. Ze genoten van een vredig en gelukkig leven en kregen samen drie kinderen die allen musici zouden worden, Pierre-Louis, Gervais-François en Antoinette-Victoire. Armand-Louis volgde zijn vader Nicolas Couperin op aan het orgel van de Saint-Gervais-kerk, toen deze in 1748 overleed. De Couperins waren meer dan twee eeuwen orgeltitularis van deze kerk, van Louis, rond 1650, tot zijn nazaat, Céleste- Thérèse, die overleed in 1860. Haar opvolger zou haar zoon Pierre-Louis Couperin zijn, die echter in hetzelfde jaar overleed als zijn vader. De functie ging daarom naar de jongste zoon, Gervais-François.

Armand-Louis had bij hem thuis o.a. een orgel, een regaal, twee klavecimbels, een Engels pianoforte, een clavichord, een cello, en drie violen. Naast muziek was hij een liefhebber van boeken. Hij bezat nl. een bibliotheek met 885 boeken. Armand-Louis overleed per ongeluk op 2 februari 1789, nadat hij vertrappeld werd door een los geslagen paard, terwijl hij op weg was van de Sainte-Chapelle naar Saint-Gervais. Dit is de allereerste opname van Armand-Louis Couperins sensuele en zeer originele Pièces de clavecin, op. 1. Uit 1752. Christophe Rousset (foto) bespeelt een historisch instrument van Jean-Claude Goujon, nu in het Musée de la Musique in Parijs.Tracklist :

CD1 Pieces in G

 1. La Victoire
 2. Allemande
 3. Courante. La de Croissy
 4. Les Cacqueteuses
 5. La Grégoire
 6. L’Intrépide
 7. Menuets
 8. L’Arlequine ou la Adam
 9. La Blanchet
 10. La de Boisgelou
 11. La Foucquet
 12. La Sémillante ou la Joly

CD2 Pieces in B-flat

 1. La Turpin
 2. Gavottes
 3. Menuets
 4. La du Breüil
 5. La Chéron
 6. L’Affligée
 7. L’Enjouée
 8. Les Tendres Sentimens
 9. Rondeau gracieux
 10. Les Quatre Nations – L’Italienne
 11. Les Quatre Nations – L’Angloise
 12. Les Quatre Nations – L’Allemande
 13. Les Quatre Nations – La Françoise

https://lnk.to/ArmandLouisCouperinRousset

Armand-Louis Couperin, Pièces de clavecin, Christophe Rousset, 2 cd APARTE  AP 236

https://www.stretto.be/2018/12/16/orgelmuziek-van-la-dynastie-des-couperin-door-en-in-memoriam-andre-isoir-uitgegeven-door-radio-france-adda/