“Prokofiev, Summer Night Suite, Scythian Suite, Chatschaturjan, Masquerade Suite, Spartacus Suite”, door het Zagreb Philharmonic Orchestra o.l.v. Dmitri Kitayenko, op het label Oehms Classics. Meesterlijk!

Deze opname brengt unieke orkestsuites samen van de Sovjetcomponist, Sergei Prokofiev en de Armeense Sovjet componist, Aram Khachaturian. De schitterend gespeelde suites bieden een scala aan stemmingen en een verscheidenheid aan boeiende, melodische vindingen.Op de cd staan “Summer Night”, Suite uit ‘The Duenna’ op. 123 en de Scythische Suite, op. 20 van Prokofjev, en de Masquerade Suite, Variation of Aegina and Bacchanalia, Adagio of Spartacus & Phrygia (uit Spartacus) en de Dance of the Gaditanae and Victory of Spartacus, van Aram Khachaturian.

De “Summer Night Suite” is gebaseerd op de muziek uit Prokofjevs opera “Obrucheniye v monastïre” (“Betrothal in a Monastery”/”Les Fiançailles au couvent”) uit 1941, op een libretto van de componist en Mira Mendelssohn-Prokofjeva (1915-1968) (foto), (Prokofjevs tweede vrouw), naar “La Dueña” uit 1775 van Richard Brinsley Sheridan (libretto) en zijn schoonbroer, de componist, Thomas Linley de jongere (1756-1778) (foto), bekend als de “Engelse Mozart”.

Prokofjev begon het werk in 1940. De Tweede Wereldoorlog stopte echter de productie van de opera en hij herzag de partituur in 1943 in Alma-Ata (Almaty) in Kazachstan. De première was in november 1946 in het Kirov Theater o.l.v. de legendarisch Joods-Russische dirigent, Boris Khaikin (1904-1978) (foto). Prokofjevs Scythische Suite uit 1915, werd afgeleid van zijn ballet “Ala et Lolly”. De 4 delen zijn “Aanroeping tot Veles en Ala”, “De kwaadaardige God en de dans van de heidense monsters”, “Nacht” en “De glorieuze uittocht van Lolli en de Cortège van De Zon”.

Aram Iljitsj Khachaturian  (1903-1978) (foto) was de belangrijkste muzikale figuur uit de 20ste eeuw in de toenmalige Sovjetrepubliek, Armenië en veel van zijn belangrijkste werken dateren uit de eerste helft van zijn carrière. De expressieve onmiddellijkheid van zijn muziek, bepaald door zijn Armeense afkomst, met zijn intens sensuele, melodische schriftuur, levendige orkestratie en opvallende ritmiek, resulteerde in een populariteit die door weinig componisten van zijn generatie werd geëvenaard. Zijn muziek werd en wordt in het Westen voornamelijk geassocieerd met grote orkestpartituren, waaronder zijn balletten “Gayaneh” met de wereldberoemde “Sabeldans”, “Spartacus” (herinner u “Onedin line”, een Britse televisieserie van de BBC uit de jaren ‘70), en een prachtig Vioolconcerto,Khachaturian componeerde zijn “Masquerade Suite” in 1941 als muziek bij het gelijknamig toneelstuk uit 1835 van Michail Lermontov (1814-1841) (foto) en zijn ballet, “Spartacus”, (1954) portretteert de nederlaag van de Romeinen door de held Spartacus die een slavenopstand leidde.

Dit is de derde opname van het Kroatisch Filharmonisch Orkest van Zagreb voor het prestigieus label, Oehms Classics. Hun opname van Glazunovs “The Seasons”, eveneens onder leiding van Dmitrij Kitajenko, ontving een ICMA-nominatie. De Sovjet- en Russische dirigent, Dmitri Georgievich Kitayenko (Kitajenko) (°1940) werd geboren in Leningrad, toen nog de Sovjet Unie, en studeerde piano, viool en koordirectie aan het conservatorium van Leningrad. Hij studeerde vervolgens orkestdirectie bij Leo Ginzburg aan het conservatorium van Moskou en bij Hans Swarovsky in Wenen. Na het volgens van een meestercursus bij Herbert von Karakan (foto), won hij in 1969, na de Fin, Okko Kamu (°1946), met zijn uitvoering van Strauss’ “Don Juan”, de 2de prijs op de eerste Herbert von Karajan-wedstrijd in Berlijn.Kitajenko was 14 jaar lang muziekdirecteur van het Filharmonisch Orkest van Moskou en was ook chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van Bergen (1990-1998), het Frankfurt Radio Symfonie Orkest (1990-1996), het KBS (Korean Broadcasting System) Symphony Orchestra in Seoel (1999-2004) en het Symfonie Orkest van Bern (1990-2004). Daarnaast was hij ook chef-dirigent van het befaamd Stanislavski en Nemirovich-Danchenko Moscow Academic Music Theatre (1970-1976) (foto) en “People’s Artist of the USSR” (1984).Prokofiev Summer Night Suite; Scythian Suite; Chatschaturjan: Masquerade Suite; Spartacus Suite Zagreb Philharmonic Dmitri Kitayenko conductor 2 cd Oehms Classics OC 471

https://www.stretto.be/2021/10/01/kitajenko-conducts-tchaikovsky-orchestral-works-door-gurzenich-orchester-koln-o-l-v-dmitri-kitayenko-op-het-label-oehms-meesterlijk/

https://www.stretto.be/2019/11/20/khachaturian-piano-works-door-iyad-sughayer-op-het-label-bis-een-verrassende-ontdekking/