Originele en veelkleurige “Bells” door pianist, Anthony Romaniuk, op het label Alpha.

De Australische pianist Anthony Romaniuk studeerde klavecimbel en pianoforte in New York en Amsterdam, maar is ook gepassioneerd door improvisatie, rock en elektronische muziek. Deze muzikale polyglot werkt regelmatig samen met de violiste Patricia Kopatchinskaja (“Take Two”, Alpha 211), het vocaal ensemble Vox Luminis, de tenor Reinoud Van Mechelen en de cellist Pieter Wispelwey. Voor zijn eerste soloalbum, verkende hij 10 jaar lang bijna 10 eeuwen muziek die hij besloot te spelen op 4 verschillende klavieren, klavecimbel, pianoforte, piano en Fender Rhodes. Gefascineerd door lage tonen en aanhoudende tonen (“pedalen” genoemd, afstammelingen van drones), mede via William Byrd, vandaar de titel, “Bells”, overstijgt Anthony Romaniuk de grenzen van de klassieke orthodoxie en gaat moeiteloos over van Mozart naar Crumb.  Op de cd staat nl. werk van Bach, Bartók, Beethoven, William Byrd, Chick Corea, George Crumb, Debussy, Ligeti, Mompou, Mozart, Purcell, Rameau en Sjostakovitsj.Een ongelooflijke verzameling muziek en emoties waarmee u deze componisten op een andere manier kan ontdekken. We gaan bv. van Bartóks “Mikrokosmos” naar een fascinerende melodie uit de middeleeuwen, die hij harmoniseerde als een echte jazz man. Dankzij het delicaat timbre van Fender Rhodes ontdekken we Bach anders, evenals de magische kinderliedjes van Chick Corea.Anthony Romaniuk was student aan de Manhattan School of Music in New York en aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Hij won ­prijzen op de Musica ­Antiqua wedstrijd in Brugge (2010) en de Westfield International Fortepiano Competition (2011). Deze Australische toetsenman maakte in de afgelopen seizoenen snel carrière. Als kamer­musicus werkt hij graag met collega’s als Patricia ­Kopatchinskaja, Pieter Wispelwey en het Australian String Quartet, en als concertpianist toerde hij onder meer met de Camerata of St John’s en het Australian ­Chamber Orchestra. Geregeld dirigeert hij ensembles vanachter het klavier. Anthony Romaniuk maakte onder de titel “Tzigane”, een succesvolle solo-cd met muziek van Ravel en nam met tenor Steve Davislim Schuberts “Winterreise” op.Romaniuk, die nog in Amsterdam studeerde en momenteel in Antwerpen woont, is al jaren bekend om zijn werk met onder andere Vox Luminis, een schitterend Belgisch ensemble dat zich toespitst op Oude Muziek. Enkele jaren terug liet hij zich ook opmerken met een opvallende uitstap naar de jazz. Samen met Jon Birdsong, trompettist van o.a. “Black Flower”, dook hij toen de wereld van de nocturnes in. Zowel Chopin als Ellington klonken toen door in de sfeervolle muziek, die ook veel ruimte gaf aan improvisatie. Het is met dezelfde open geest dat Romaniuk de afgelopen 10 jaar werkte aan deze solo cd. Bravo. Warm aanbevolen.

Tracklist :

Bach, J S: English Suite No. 2 in A minor, BWV807

Bartók: Pe loc (No 3 from Romanian Folk Dances)

Beethoven: Bagatelles (6), Op. 126: No. 4

Beethoven: Piano Sonata No. 15 in D major, Op. 28 ‘Pastorale’

Byrd: The Bells

Corea: Children’s Song

Crumb, G: Makrokosmos, Vol. II: IV. Twin Suns

Debussy: Voiles (from Préludes – Book 1)

Ligeti: Musica ricercata No. 7

Mompou: Musica Callada, Book I: V. Legato metallico

Mompou: Musica Callada, Book II: XIII. Tranquillo

Mozart: Adagio in B minor, K540

Purcell: Fantasia Upon One Note in F major, Z745

Rameau: Musette en rondeau

Shostakovich: Prelude & Fugue for piano, Op. 87 No. 1 in C major

BELLS Anthony Romaniuk cd ALPHA631