“Mendelssohn, The Cello Sonatas, Trio in D minor” op historische instrumenten, door Viola de Hoog, Marten Root en Mikayel Balyan, op het label Vivat. Verfijnd en authentiek.

Na haar veelgeprezen release voor Vivat van Bachs Zes Cellosuites (Vivat 107), richtte de vooraanstaande, Nederlandse celliste, Viola de Hoog, haar aandacht nu op twee meesterwerken, de heerlijk mooie Cellosonates van Mendelssohn. Op de cd staan de Cellosonate nr. 2 in D major, op. 58 uit 1838, het Pianotrio nr. 1 in D minor, op. 49, MWV Q 29 “Grand”, eveneens uit 1839 (eerste opname op historische instrumenten van Mendelssohns eigen arrangement voor fluit, cello en piano), en de Cellosonate nr. 1 in B flat, op. 45 uit 1843. De uitvoerders zijn Viola de Hoog, cello, Marten Root, fluit en Mikayel Balyan, piano.

Met een heel leven besteed aan het uitvoeren van kamer- en solorepertoire op historische instrumenten, is Viola de Hoog (foto) een ideale, gepassioneerde exponent voor deze muziek, met uitvoeringen die het gevoel van verfijnde virtuositeit van de componist weerspiegelen. Bruisend in hun buitenste bewegingen, lyrisch en grillig in hun innerlijke secties, had Mendelssohn met zijn cellosonates, een volledige gelijkwaardigheid van en tussen de piano en de cello op het oog. De Hoog speelt hier samen met de Armeense pianist, Mikayel Balyan (foto), die een Érard piano uit 1847 bespeelt, de favoriete piano van Mendelssohn. De combinatie van dit fijn instrument met Balyans gevoelige muzikaliteit, zorgt voor een ware regenboog van kleuren en nuances. Mendelssohns virtuoze pianoschriftuur, met zijn vreugdevolle cascades van noten, is zelden zo duidelijk gespeeld op een origineel instrument. De release bevat ook de eerste opname op historische instrumenten van Mendelssohns eigen arrangement voor fluit, cello en piano, van zijn beroemd Trio in re klein, op.49. Viola de Hoog en Balyan worden in dit arrangement vergezeld van de vooraanstaande Nederlandse fluitist, Marten Root (foto). Enkele van de hoofdwerken van de 19deeeuwse kamermuziek klinkt op deze cd in geheel nieuwe kleuren. Viola de Hoog (foto) was jarenlang eerste celliste bij Anima Eterna en trad en speelde bij en met orkesten als Tafelmusik Toronto, Orchestre Révolutionnaire et Romantique, English Baroque Soloists, Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging, Concerto Köln, Kölner Akademie, Nieuwe Philharmonie Utrecht en The Kings Consort. Als docente barokcello en kamermuziek, is zij verbonden aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Bremen. In Bremen werd zij recent onderscheiden met een ereprofessoraat. Viola de Hoog bespeelt een bijzondere cello, gebouwd door Giovanni Battista Guadagnini, Milaan ca.1750, haar ter beschikking gesteld door het ‘Nationaal Muziekinstrumenten Fonds’ in Amsterdam.

De opname is gemaakt in de historische kerk in Bunnik in de provincie Utrecht in Nederland, waar in de loop der jaren, tientallen historische instrumentopnamen zijn gemaakt o.l.v. de tooningenieur, Adriaan Verstijnen, die de gevarieerde kleuren van deze meest exquise muziek prachtig weet vast te leggen. De uitgebreide presentatie omvat een 44 pagina’s tellend boekje met een gezaghebbende tekst in vier talen van de Mendelssohn-expert, prof. R. Larry Todd, samen met vijf pagina’s met foto’s van de uitvoerders. Een heel mooie uitgave, een heel mooie cd. Warm aanbevolen.Mendelssohn The Cello Sonatas Trio in D minor Viola de Hoog Marten Root Mikayel Balyan cd vivat 120