Gunnar Broberg, “Carl Linnaeus, Het verhaal van een van de grootste wetenschappers aller tijden”, een bijzonder interessante uitgave van Spectrum.

Gebaseerd op authentieke, 18de-eeuwse bronnen, neemt historicus Gunnar Broberg u in zijn boek mee naar de begintijd van de natuurhistorie en de bijzondere wereld van Carl von Linné, de vader van de biologische rangschikking. Na de werken van Benjamin Daydon Jackson (1923), Knut Hagberg (1944) en Wilfrid Blunt (1971), is Borbergs boek, “Carl Linnaeus”, de eerste echte biografie over deze toonaangevende, Zweedse wetenschapper. Het levert een kleurrijk en compleet portret op van een briljant man. “God schiep, Linnaeus organiseerde.” Zo omschreef de befaamde Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog, Carl Linnaeus (1707-1778), zijn bijdrage aan de wetenschap. Eeuwen later is deze beschrijving nog steeds van toepassing. Zijn systematische indeling wordt nog altijd overal ter wereld gebruikt, evenals veel van de namen die Linnaeus aan de individuele soorten gaf, de botanische en zoölogische nomenclatuur, waaronder de naam voor de mens, homo sapiens. Op basis van zijn eigen veldonderzoek in voornamelijk Zweden maar ook in Nederland, waar hij promoveerde, en dat van zijn studenten over de hele wereld, documenteerde Linnaeus duizenden planten- en diersoorten en was hij in staat om zijn inventaris van de wereld, zijn “Systema Naturae”, te voltooien.Maar, naast een serieuze wetenschapper, was Linnaeus ook een man die werd geprezen om zijn humor en briljante toespraken. Hij was bovendien een uitstekende netwerker, die contact onderhield met botanici over de hele wereld. En ook buiten zijn vakgebied werd hij zeer gewaardeerd. Goethe schreef ooit over hem, “Met uitzondering van Shakespeare en Spinoza, ken ik niemand die me zo sterk heeft beïnvloed als Linnaeus.”Gunnar Broberg vertelt levendig over Linnaeus’ jeugd en opleiding, (hij was de zoon van een dominee), zijn verblijf in Heemstede zijn bijdragen aan de taxonomie, zijn Hortus Cliffortianus, Systema naturae en Species plantarum, Genera plantarum en Philosophia botanica, zijn studenten en nalatenschap. In april 1735 vertrok Linnaeus naar Nederland om te promoveren tot doctor in de geneeskunde, en in juni promoveerde hij aan de Universiteit van Harderwijk. Na de promotie reisde hij naar Leiden, waar hij Johannes Burman, Herman Boerhaave en George Clifford leerde kennen. Clifford, die exotische planten verzamelde in zijn oranjerie en tuin van zijn villa Hartekamp (foto), een landgoed in Heemstede in de provincie Noord-Holland, nam Linnaeus in dienst als lijfarts en hortulanus. Linnaeus schreef er zijn “Hortus Cliffortianus”. In die periode, van september 1735 tot oktober 1737, reisde hij ook naar Engeland, waar hij contact had met de Schotse arts en botanicus, Sir Hans Sloane (1660-1753) (foto), de grondlegger van het British Museum, en in Oxford, te gast was bij de Duits-Engelse botanicus, Johann Jacob Dillenius (1684-1747) (foto). Bij zijn terugkomst in Zweden, vestigde Linnaeus zich in Stockholm, waar hij onder meer in 1739, medeoprichter was van de Zweedse Academie van Wetenschappen.Prof. Gunnar Broberg (°1942) is sinds 1990 hoogleraar Geschiedenis van Wetenschap en Ideeën aan de Universiteit van Lund, Zweden. In 2005 werd hij gekozen tot voorzitter van de Royal Humanistic Scientific Society in Lund (Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundet i Lund). Hij was de redacteur van het boek Gyllene äpplen (Gouden appels), dat in 1992 de Augustusprijs (Augustpriset) won.Gunnar Broberg Carl Linnaeus, Het verhaal van een van de grootste wetenschappers aller tijden 520 bladz. geïllustreerd uitg. Spectrum ISBN 9789000367566