Simon Sebag Montefiore, “Gesproken geschiedenis, toespraken die de wereld hebben veranderd”, een uitgave van Spectrum.

In navolging van het boek, “I Have A Dream, belangrijke en bijzondere redevoeringen uit de Wereldgeschiedenis” (Bruna), van Margreet Fogteloo (De Groene Amsterdammer), dook de bekende historicus, Simon Sebag Montefiore, ook in de geschiedenis van historische toespraken. Waar brieven hun werk doorgaans uitsluitend achter de schermen verrichten, wendt Montefiore zich tot het grote publiek met een eerbetoon aan de belangrijkste speeches uit de wereldgeschiedenis.

Montefiore maakte een selectie van toespraken, van de oudheid tot de 21ste eeuw. De toespraken werden door Montefiore voorzien van de nodige achtergrondinformatie en speciaal voor de Nederlandstalige editie werden enkele bepalende Nederlandse en Vlaamse toespraken toegevoegd. In zijn kenmerkende stijl, demonstreert Montefiore het belang, de genialiteit en in sommige gevallen de fatale fouten, van deze tijdloze redevoeringen en laat hij ons zien hoe ze kleur geven aan het verleden en het heden én de toekomst kunnen verrijken.“Gesproken geschiedenis” (“Voices of History”), vertaald door Martine Both en Margreet de Boer, viert de grote toespraken van de wereldgeschiedenis. In deze uitbundige collectie neemt de veelgeprezen historicus Simon Sebag Montefiore, ons mee op een reis van de oudheid tot de 21ste eeuw. Sommige toespraken zijn heroïsch en inspirerend, duivels en afschuwelijk, of voortreffelijk en aangrijpend, andere zijn wreed en huiveringwekkend. De sprekers zelf variëren van keizerinnen en veroveraars tot romanschrijvers, sporters, dromers en moordenaars, van Churchill en Elizabeth I tot Stalin en Genghis Khan, en van Michelle Obama en Cleopatra tot Nehru en Muhammad Ali. Alle menselijk drama is aanwezig. Van het bloedbad op slagvelden tot rechtszalen, van tafelgesprekken tot miljoenen toehoorders, van wanhopige laatste tribunes tot triomfantelijke toespraken, van nobele oproepen tot bevrijding tot genocidale tirades, van dwaze waanvoorstellingen en vreemde bekentenissen tegen uitdagend verzet en hartverscheurend afscheid. Dit boek omvat eeuwen, continenten en culturen. In de toegankelijke en aangrijpende stijl van een meesterverteller, laat Montefiore zien waarom deze 70 toespraken, essentieel zijn om te lezen, hoe ze ons verleden verlichten en ons heden verrijken en inspireren, en hoe ze waarschuwen voor onze toekomst.De toespraken van o.a. John Boyega, Eleazar Ben Yair, Toussaint Louverture, Churchill, Lincoln, Kennedy, Gandhi, Cleopatra, Cromwell, Dzjengis Khan, Nixon, Hitler, Cato de Oude, Mozes, de profeet Mohammed, Eva Perón, Attila de Hun, en Napoleon, zijn thematisch geordend. De thema’s zijn verzet, dromers, vrijheid, opkomst en verval, fatsoen, slagvelden, trotsering, terreur, processen, dwaasheden, macht, vredestichters, revolutie, oorlogszoekers, genocide, goed en kwaad, profeten, waarschuwingen en afscheid. De Franse arts, Alexandre Lacassagne (1843-1924), de bedenker van de antropologische criminologie, stelde, “Les sociétés ont les criminels qu’elles méritent”. Aan u om voor één keer, te oordelen. Heel bijzonder. Zeker lezen!Simon Sebag Montefiore Gesproken geschiedenis, Tachtig toespraken die de wereld hebben veranderd 320 bladz. uitg. Spectrum ISBN  9789000371273