“Il Transilvano”, door het ensemble Prisma, op het label Ambronay. Heerlijk aanstekelijke Hongaars-Italiaanse cross-over van rond 1600.

Gebaseerd op de beroemde “Codex Caioni”, een verzameling 17de-eeuwse muziek en traditionele, Hongaarse ballades, geeft deze tweede opname van het Prisma-ensemble, een treffend, sonoor beeld van de opmerkelijke rijkdom van culturele en muzikale uitwisselingen tussen Italië en Hongarije.Na de release van de cd, “The Seasons, Works By Castello, Marini, Merula, Uccelini …” (foto), twee jaar geleden, keert het Prisma-ensemble terug met “Il transilvano”, opgenomen in de Chapel of the Soieries Bonnet in Jujurieux afgelopen maart voor Ambronay Editions. Het album toont de rijkdom van de uitwisselingen tussen het barokke Hongarije en Italië van de 17de eeuw aan de hand van de Codex Caioni, een verzameling Hongaarse muziek, gecombineerd met traditionele ballades. Johannes Căioni (1629-1687) (foto) was een Transsylvaanse franciscaner monnik en een rooms-katholieke priester, muzikant, folklorist, humanist, constructeur en reparateur van orgels van Roemeense origine. Căioni studeerde bij de jezuïeten in Cluj-Napoca, en zette zijn studies verder in Şumuleu Ciuc. In 1647 werd hij een monnik en zette hij zijn studies verder in Nagyszombat (Trnava), waar hij muziek studeerde.De “Codex-Caioni” is een verzameling manuscripten en kopieën van muziekwerken gemaakt door de zorg van Johannes Caioni. Het bevat zowel Hongaarse als Transsylvaanse stukken, evenals werk van Claudio Monteverdi en andere Italianen uit de barokperiode, werken uit Noord-Duitsland, zoals cantates van Heinrich Schütz, folkloristische dansen en liederen, en religieuze muziek. Veel ervan is geschreven in orgeltabulatuur.In de 15de eeuw, begon door het huwelijk van de Hongaarse koning, Hunyadi Mátyás, bekend als Mathias Corvin (1443-1490), met de Italiaanse prinses, Beatrice van Aragon (1457-1508), de dochter van koning Ferdinand I van Napels en diens eerste vrouw, Isabelle Guilhem de Clermont, de ontmoeting tussen de Italiaanse en de Hongaarse cultuur. Een eeuw later zullen componisten zoals Giovanni Picchi, Giorgio Mainerio en de beroemde organist, Girolamo Diruta, die zijn werk “Il transilvano” (Venetië, 1593) opdroeg aan Sigismund I Báthory (1572-1613) (foto), vorst van Transsylvanië en hertog van Ratibor en Opole, deze culturen samenbrengen in hoogst originele en boeiende muziek.

Op de cd staat naast Hongaarse traditionals, werk van de Italiaanse componisten, Biagio Marini (1594-1663), Giovanni Picchi (1575-1630) en Orazio Tarditi (1602-1677). De uitvoerders zijn Elisabeth Champollion (foto), blokfluit en Hongaarse kaval (herdersfluit) (foto) , Franciska Hajdu, viool en zang, Dávid Budai, basgamba en Alon Sariel, aartsluit en mandoline. Verrijkend en origineel. Warm aanbevolen.Prisma Il transilvano Musical bridges between Italy and Hungary around 1600 Works from codex Caioni and Hungarian folk music cd Ambronay AMY312