“In Case of Lost Childhood, Leon Keer 3D Artworks”, een heel bijzondere, Engelstalige uitgave van Lannoo.

Ontdek in dit boek de wonderlijke 3D-wereld van Leon Keer. Hij legt zijn werkwijze uit en laat je een kijkje nemen in zijn creatieve geest. Als unieke 3D-kunstenaar, is Leon Keer dé meester van optische illusie. Ga vlug kijken.Deze Nederlandse straatartiest speelt met perspectieven en creëert een hele nieuwe wereld. Eentje waarin Sneeuwwitje onder een garagepoort vastzit (foto) of een wereld waarin je onverwachts een zeventiger jaren huiskamer (foto) binnenstapt. Dit is zijn eerste monografie. Hij laat de lezer een exclusief kijkje nemen in zijn wereld en verbeelding. Hoe werkt hij en hoe ontwikkelt een wild idee zich tot een gigantisch 3D-kunstwerk?

Leon Keer (°1980) is een Nederlandse pop-surrealistische kunstenaar uit Utrecht, die werk op canvas en (3D) kunstwerken op straat over de hele wereld heeft gemaakt. Leon Keer is meer bepaald een toonaangevende kunstenaar in anamorfe straatkunst. Zijn kunst is tentoongesteld in Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, Australië, Nieuw-Zeeland en verschillende Aziatische landen. Naast het gebruik van optische illusie, presenteert hij zijn kunst vaak door nieuwe technologieën toe te voegen, zoals augmented reality en videomapping. Bij augmented reality worden aan een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid, elementen toegevoegd door een computer. Videomapping of Projection mapping is een projectietechniek die wordt gebruikt om objecten, vaak onregelmatig gevormd, te veranderen in een weergavevlak voor videoprojectie.
De kunst van Leon Keer is tijdelijk, maar de beelden worden via social media over de hele wereld gedeeld. Leon schildert over het algemeen hedendaagse thema’s die betrekking hebben op het milieu en roept vragen op over de leefbaarheid in deze wereld. Leon Keer ontwerpt en maakt 2-D, 3-D en 4-D street art in binnen- en buitenland. Het 3-D Lego-terracottaleger (foto) is een van die creaties. Het werd in 2011 geschilderd op het internationaal Sarasota Chalk Festival. Op het festival van 2010 in Sarasota in de Amerikaanse staat Florida, maakte hij een surrealistisch straatschilderij met Roodkapje en Alice in Wonderland samen, vechtend tegen het kwaad. Het anamorf schilderij, “Piggy Bank” (foto), was in 2013 zijn Japans debuut en in een 3D street art-debuut voor Fukuoka en Experimenting with Augmented Reality, combineerde hij anamorfe kunst. Met “Malta Gummy Bears” (foto) creëerde hij 3D-kunst voor het Malta Street Art Festival. In Oostende aan de Belgische kust, koos hij voor heel grote, Delftse vazen (foto) en plaatste er doemscenario’s op, gelinkt aan het klimaat, overstromingen, zware stormen, extreme droogte, als waarschuwing voor wat komen zal als we niet wat beter omspringen met onze planeet.

De 8 thema’s met de daar aan verbonden zienswijzen in het boek, zijn als volgt geordend, MURALS (Look up), STREET PAINTINGS (Look down), WALL-FLOOR PAINTINGS (Look ahead), ANAMORPHIC ROOMS (Look around), AN ARTIST’S MIND (Look inside), AUGMENTED REALITY (Look virtually), PAINTINGS (Look closely) EGO LEONARD (Look everywhere), en LAND ART (Look beyond). Een aanrader.In Case of Lost Childhood, Leon Keer 3D Artworks Engels 256 bladz. Uitg. Lannoo ISBN 9789401470810