“Das Grosse Adventskonzert, Das Studioalbum zum Konzert im Stadion”, door het Dresdner Kreuzchor, op het label Berlin Classics. “Wie Weihnachten klingt…”Indrukwekkend!

Als normaal, net voor Kerstmis, meer dan 25.000 mensen naar het Rudolf-Harbig-Stadion komen voor het grote adventsconcert en honderdduizenden tv-kijkers plaatsnemen in de woonkamer, begint Kerstmis voor veel Dresdeners pas echt. Wat in 2015 begon als onderdeel van de viering van het jubileum van het wereldberoemd Dresden Kreuzchor, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste en mooiste kerstevenementen in Duitsland.Het adventsconcert kon dit jaar in open lucht helaas niet doorgaan. Maar, samen met sterren uit de internationale muziekwereld, presenteert een van de beste jongenskoren ter wereld, toch maar weer de beroemdste kerstmelodieën in klassieke en moderne arrangementen. Net op tijd voor Kerstmis 2020 is het nieuw studioalbum nu beschikbaar. Het nieuw album vangt de unieke sfeer op van dit anders zo bijzonder evenement op een dubbel-cd, en brengt het naar de huiskamer. Centraal staat het acht eeuwen oude Dresden Kreuzchor onder leiding van Roderich Kreile. Het wordt begeleid door het speciaal opgerichte “Cross Bell Orchestra”, bestaande uit gerenommeerde band- en studiomuzikanten uit heel Duitsland, die onder leiding van Peter Christian Feigel, de perfecte muzikale partners zijn van de Kruzianer voor het studioalbum. Gevoelig en met veel speel- en zangplezier brengen ze de arrangementen van de kerstklassiekers tot leven.Naast oude vrienden van het Adventsconcert, bevat het album ook nieuwe muzikale partners van het Kreuzchor. In een duet met het koor zingt rocklegende, Peter Maffay (foto), zijn Tabaluga-hit “Nessaja – Ich wollte nie erwachsen sein “, terwijl de Finse stersopraan, Camilla Nylund, met de Kruzianer, de sfeer van Scandinavische kerst naar Duitsland brengt. Thuis op alle podia van de wereld en met “Stille Nacht” en “Adeste fidelis” ook te gast op het album, is de beroemde tenor, Klaus Florian Vogt (foto). Sabrina Weckerlin (foto) legt muzikale soulaccenten en voegt nog een facet toe aan de speciale genremix. Hetzelfde geldt voor de Noorse trompettiste, Tine Thing Helseth (foto). Het kerstverhaal uit het evangelie van Lucas, voorgelezen door Samuel Koch, rondt het nieuw studioalbum af.
De manier waarop het album gemaakt is, laat ook zien dat dit album iets speciaals is. De opname van de individuele vocale groepen en de solisten, moest nl. onder strikte hygiënische voorwaarden, worden opgesplitst zoals bij een popmuziekproductie,  wat een compleet nieuwe uitdaging was voor de Kruzianer. Dankzij de enorme inzet van alle betrokkenen en de engelachtige klank van de stemmen van de jongens van het Kreuzchor, die gewoon zijn in te staan voor de devote maar “feierlichen Verehrung der Kreuzesreliquie”, ontstond er desondanks een buitengewoon, indrukwekkend, muzikaal kerstfeest. “Ein Zauberfest des Lichts!”. Bravo!
Dirigent Roderich Kreile (°1956) (foto) uit München, behoort tot de grote specialisten van de Duitse kerkmuziek. Hij is als Kirchenmusikdirektor, lid van de Sächsische Akademie der Künste, stellvertretender Vorsitzender der Neuen Bachgesellschaft, lid van het Internationaal Heinrich-Schütz-Gesellschaft en sedert 1997, de 28ste! evangelischer Kreuzkantor van het befaamd Dresdner Kreuzchor.Tracklist :

CD 1

1.Tochter Zian, freue dich

2.Feliz navidad

3.In dulci jubilo

4.Sind die Lichter angezündet

5.Nu tändas tusen julejus

6.Let It snow- Santa Claus is coming to town

7.Herbei, o ihr Gläub’gen

8.Lasst uns lauschen

9.Sleigh ride- Jingle bells

10.Hark! the Herald Angels sing

11.Ihr Kinderlein kommet

12.Nessaja (Ich wollte nie erwachsen sein)

13.AbendsegenCD 2

1.Joy to the world

2.Laudate dominum

3.Es ist ein Ros’ entsprungen

4.Marshmallow world

5.O holy night

6.Petit Papa Noel

7.All I want for Christmas is you

8.Leise rieselt der Schnee

9.Joseph, lieber Joseph

10.Ave Maria

11.Stille Nacht

12.Die Weihnachtsgeschichte

13.O du fröhlicheDas Grosse Adventskonzert Das Studioalbum zum Konzert im Stadion Dresdner Kreuzchor · Roderich Kreile · Camilla Nylund · Sabrina Weckerlin · Tine Thing Helseth · Klaus Florian Vogt · Samuel Koch · Peter Maffay · Cross Bell Orchestra · Peter Christian Feigel 2 cd Berlin Classics LC06203