Bernard Benoliel, Gilles Esposito, Murielle Joudet, Jean-Francois Rauger, “Hitchcock Compleet, Het verhaal van de 57 films en 20 tv-films”, een monumentale uitgave van wbooks.

Alfred Hitchcock, een productieve en inventieve filmmaker, heeft een unieke stijl ontwikkeld. Door de grote revoluties van de film, van de stille film naar geluid, van zwart en wit naar kleur, van Londense studio’s tot Hollywood, heeft hij generaties regisseurs beïnvloed: Truffaut, Scorsese, De Palma, Fincher, en nog vele anderen.Alfred Hitchcock (1899-1980) was een van de meest productieve en inventieve grootmeesters in de wereld van de film. Een geheel eigen, onvervalste stijl die doorsijpelde in zowel zijn werk op het witte doek als op de televisie. Psycho, Rear Window, Vertigo, Strangers on a Train, The Birds, North by Northwest. Zijn invloed op de popcultuur is onnavolgbaar.In “Hitchcock Compleet” wordt het integraal oeuvre van de briljante bolleboos vanuit de verschillende kanten van het filmproces belicht. Van productie, casting en distributie tot de ontvangst in de pers en door het grote publiek, aangevuld met veelzeggende én meer obscure details, anekdotes en achtergrondverhalen die duidelijk maken hoe geniaal deze cinemavernieuwer precies geweest is.Na “Alfred Hitchcock, een leven in actie” en “Hitchcock voor Hitchcock (1899-1925)”, volgen als eerste, de films van de jaren 1920, de tijd van Alma Reville, o.a. The Pleasure Garden en The Mountain Eagle, The Lodger en The Farmer’s Wife, Blackmail en Juno and the Paycock. In de jaren 1930, de periode van Michael Balcon, Albert Whitlock en David O. Selznick, verschenen o.a. The Skin Game Number Seventeen, The Man Who Knew Too Much, The 39 Steps, Young and Innocent, The Lady Vanishes en Rebecca. Deze werden in de jaren ’40, de tijd van Ingrid Bergman en Robert Burks, gevolgd door o.a. Shadow of a Doubt, The Paradine Case en Under Capricorn.De jaren 1950, het decennium van Grace Kelly, Cary Grant en de componist, Bernard Herrmann, Edith Head en James Stewart, werden gekenmerkt door Strangers on a Train, Dial M for Murder en Rear Window, To Catch a Thief, The Trouble with Harry, Vertigo, North by Northwest, en door TV films. In de jaren 1960, de tijd van Saul Bass en Lew Wasserman, verschenen o.a. Psycho, The Birds, Marnie, Torn Curtain en Topaz, en in de jaren ‘70 Frenzy en Family Plot. De woordenlijst, noten, een korte bibliografie en de index vervolledigen dit indrukwekkend naslagwerk.Dit boek bevat de integrale filmografie van Hitchcock en beschrijft hoe de meester, van zijn eerste stappen als regisseur naar Engelands succesvolste regisseur, de geschiedenis van de film en de cinema markeerde. Van de vroege Engelse films van de jonge regisseur tot wereldberoemde Amerikaanse meesterwerken en niet te vergeten, televisietitels, de synopsis, ontstaan, distributie, regie, kritische en publieke receptie, alle films van Hitchcock worden onder de loep genomen en alle onthullen ze een briljante uitvinder van filmische vormen. Maar ook ongepubliceerde films en onafgemaakte en ontbrekende films, een fotoroman van de filmmaker, oorlogsfilms, storyboards, fotogrammen, filmfoto’s, posters, promotiedocumenten komen aan bod, naast portretten en focussen (o.a. over de oorlogsjaren, de typische moederfiguren, psychoanalyse en Blondines), de terugkerende motieven, de formele en thematische obsessies van de filmmaker, anekdotes achter de schermen, een analyse van de shots en mythische scènes, de inhoudelijke en visuele kenmerken, zijn manier van werken en zijn technieken. Dit boek, de Nederlandse vertaling van “Hitchcock, La Totale” (Hachette) is een monument dat u geenszins mag missen. Grandioos!Bernard Bénoliel, Gilles Esposito, Murielle Joudet, Jean-François Rauger Hitchcock Compleet | Het verhaal van de 57 films en 20 tv-films 647 bladz. geïllustreerd Uitg. Wbooks ISBN 9789462583979