Johan Op de Beeck, “Napoleons nachtmerrie, de ondergang van de keizer en zijn soldaten in Rusland 1812”, een uitgave van Horizon.

In 1812 marcheerde het leger van Napoleon Rusland binnen, formeel omdat tsaar Alexander I uit de anti-Britse handelsblokkade was getreden. De Russische veldtocht eindigde uiteindelijk met de ondergang van de ongenaakbaar gewaande Napoleon, want de Russen achtervolgden hem tot in Parijs…

“De worsteling tussen het Franse keizerrijk en Rusland is het strafste verhaal uit de moderne Europese geschiedenis geworden”, schrijft Op de Beeck. “Het conflict had alle componenten van een antiek epos en leidde in 1812 tot de langste militaire campagne die Europa ooit meemaakte. De actie begon in Parijs, leidde tot Moskou en voerde de protagonisten weer helemaal terug naar de Franse hoofdstad waar twee jaar later de climax werd bereikt met de ondergang van de ongenaakbare Napoleon en het Frankrijk van de Revolutie. De helden van dit verhaal waren tragisch en stelden buitengewone daden in goede en in kwade zin.”De titel van het boek, “Napoleons nachtmerrie”, is terecht gekozen. De auteur noemt de Russische  Veldtocht, Borodino (“Bataille de la Moskowa”), de brand van Moskou, en de nachtmerrie aan de Berezina, immers een ontaarde oorlog, een slachting voor niets tegen een onzichtbare vijand, een Oorlogsmisdaad. De brand van Moskou had driekwart van de stad verwoest en van de 691.500  soldaten, overleefden er  20.000.

Bestsellerauteur en meesterverteller Johan Op de Beeck combineert in dit schitterend boek, ooggetuigenverslagen met een politieke en militaire analyse van een conflict dat de toekomst van Europa heeft veranderd. De Russen noemden de veldtocht, “Otetsjestvennaja Vojna”, de “Vaderlandse Oorlog”. Bij de tragische helden van dit relaas waren ook jongemannen van bij ons. Soldaten uit de regio’s die België en Nederland zouden worden, beleefden de vreselijke tocht door de ijskoude, Russische winter en schreven onthutsende memoires. Een unieke benadering over een razend spannend oorlogsdrama. Een grafische voorstelling van de opmars en aftocht, een Organogram van het Grande Armée in 1812 en markante feiten uit het jaar 1812, vervolledigen dit bijzonder interessant boek. Zeker lezen.

Johan Op de Beeck, Napoleons nachtmerrie, de ondergang van de keizer en zijn soldaten in Rusland 1812, 407 bladz. uitg. Horizon ISBN 9789492958846